reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga 6-cio miesięcznego dziecka.

Witam mamuśki jestem ciekawa ile ważą wasze maluchy mój na swoje 6 miesięcy waży 9kg i mierzy 78cm jak sie urodził miał 3600g oraz 57cm na ostastnim szczepieniu lekarz stwierdził że dziecko nie powinno pić mleka w nocy bo jest za duży jak na swój wiek oczywiscie zbagatelizowalam to bo jak tu nie dać maluszkowi jeść jak jest głodny co wy o tym sądzicie pozdrawiam serdecznie a i dodam jeszcze ze dziecko jest karmione z butelki. :)

reklama
Dość sporego masz synka zważywszy na to że mój na rok ważył 8600 a na pół roku równe 6:))) Córka mojej koleżanki waży na 22 miesiące 9400:))
Nanosisz się biedna kobieto:) Na pól roku dziecko "powinno" podwoić wagę urodzeniową na rok potroić. No ale co zrobisz nie dasz jeść wrzeszczącemu dziecku?? może mu się odmieni i zacznie mniej jeść i przybierać.

Faktycznie Twój synek jest dość spory, ale wkracza własnie w czas kiedy jego ruchliwość znacznie wzrośnie, więc pewnie troszkę schudnie:) Mój synek ma 9 miesięcu i waży tyle co Twój, ale uwazam ze nie powinnas go skazywać na nocne głodzenie. Każde dziecko samo reguluje sobie jedzenie zaleznie od potrzeb, wiec sie nie martw:)

witam się,
mój synek urodził się z wagą 3100g i 55 cm, i jak miał skończone 6 mscy to ważył 9,300 czyli potroił wagę ur, i mierzył 74 cm i na szczepieniu pani dr go obliczyła, że powinien ważyć 7,300 czyli ma 2 kg "nadwagi" ale ruchowo rozwija się prawidłowo i w nocy nie jje już od paru miesięcy odkąd jest karmiony mieszanką, więc t chyba nie ma reguły czy je w nocy czy nie

mozna tez mleko zadkie robic np jak dajesz 90ml i normalnie 3 miarki to daj dwie i pozniej mniej az zejdziesz do herbatki to dziecku do wody nie bedzie sie chcialo wstac tak mi dzisiaj pporadzono:)

sanda maluszek z tego wyrośnie albo po prostu będzie duży;-)
mój urodzony 2600kg na 6 msc miał już 8kg i na prawde też był pulpaśkiem ale jak tylko zaczal sie wiecej ruszać to ta waga już nie szła tak w góre i teraz waży 12 kg a ma 19 msc;-)
acha mój nie jadł już w nocy po 3 msc życia.
z tego co piszesz to też twój maluszek jest długi ;-)moim zdaniem jak mały jest głodny to go nie ograniczaj i dawa mu jeść kiedy chce
do roku dzieci bardzo przybieraja ale później to sie wyrównuje.

Hej sanda90 - mysle ze jak dziecko chce jesc to niech je. Może być pulchniutki i długi. Różne są dzieci. Mój urodził sie taki sam jak Twój a na pół roczku miał 8,5 kg z tym ze jestem pewna ze nie był taki długi [bo 79 cm to on miał na roczek :D]. Teraz ma 21 m-cy 90 cm i prawie 14 kg. Spory chłopak i solidnie zbudowany ale nie grubasek......... Sądze ze doktorzy moga sobie książkowe wymiary wsadzic do kieszeni a każda mama wie kiedy jej dziecko potrzebuje jeść. To tak jakby Tobie nie dali jeść dla zasady. Paranoja. Myśle ze u tak małego dziecka nie ma pojęcia jak otyłość. bo wszystko przed nim, zacznie się ruszać to nie bedzie tyle przybierał bo zużyje całą energię. I tak mpmój syn w tamtym roku mając 8-10 m-cy zaczął siadac, raczkować, stawać i chodzic wszystko od sierpnia do poczatku pażdziernika i w tem czas przybrał tylko 300 g. Wiec widac ile to energii pochłania ;))) A przyznać muszę ze lubiłi nadal lubi pojeść. Po okresie niemowlęcym trzeba jednak rozsądnie umieć ocenić dziecko z niedowagą jak i nadwagą i dopiero wtedy ewentualnie się radzić i myśleć nad tym. Ale sadze ze to my powinnismy to oceniac bo nasze dzieci znamy najlepiej i wiemy ze niektórzy są dość ubici - jak mój rozbójnik a niektórzy to piórka ;)))

Córcia na pół roczku ma 6,5 kg (3,010 po urodzeniu) i 65,5 cm a synek miał 8,1 kg i 67 cm (3,29 po urodzeniu).
Musisz się sporo nadźwigać.
A może zamiast mleka spróbuj mu czasem w nocy podać wodę.
Moja córcia też jest na butli i budzi się ok 4-5 razy w nocy ale mleko dostaje tylko o 1 i 4 (120 ml). Zazwyczaj wystarcza u niej podanie smoczka.

reklama
sanda moja corcia 9kg wazyla w wieku 4 miesiecy. Byla jak malo sumko. Teraz ma prawie 9 mies i wazy troche ponad 10kg, wiec przystopowala z przyrostem. Dodam, ze uordzila sie duza, bo wazyla 4320g. Nigdy nie uslyszalam od lekarki, ze mam ja odchudzac, bo jest za gruba (a rzeczywiscie byla), mowila ze jak zacznie sie ruszac sama wybiega. Mala nadal jest na piersi. Dodam, ze synek mojej siostry wczesniak urodzony z waga 2700g byl tak grubasny jak moja cora, a teraz ma 15,5 miesiaca i wazy 11,5kg:tak: Takze nic sie nie martw waga. JA tam wole, zeby niemowlak byl za gruby niz za chudy;-)

Do góry