reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wada wzroku u dwulatka??

Witamy.
U nas zdarzyło się dokładnie to co pisała Nikita33 czyli mrużenie oczek i uciekanie lewego oczka do kącika.
Dziś zaczęliśmy zakrapianie atropiną, w poniedziałek udamy się do okulistki na badania.
Bardzo się boję, zwłaszcza tego co się okaże po badaniu.
Dodam, że u nas w rodzinie nikt nie ma żadnej wady, domyślam się, że to raczej wina zbyt dużej dawki TV i komputera.

Pozdrawiam.

reklama
Chciałabym reaktywować wątek. Czy możecie polecić dobry ośrodek/lekarza/klinikę do dobrania okularów dla dziecka w okolicach dwóch lat?

Czy nie mieliście problemów z przyzwyczajeniem dziecka do noszenia okularów? Jak to jest podczas zabawy? Dzieci nie próbują zabierać uznając tego za fajny gadżet?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

YYyyy, mam zupełnie inne doświadczenia. Znaczy owszem może i nie jest to "niewidzialny" gadżet ale nie spotkałam się by dzieci 2-3 lata wyśmiewały czy jakoś separowały inne dziecko w okularach. Wręcz odwrotnie, bardzo im się ta nowość podobała i były zainteresowane. Córka naszych sąsiadów nosi okulary - już prawie rok a ma prawie 3 latka. Gdyby nie fakt, że na początku je sama non stop zdejmowała - oprawki były niewygodne, to wszystko byłoby ok.

U naszej córki sądzę, że będzie podobnie ale zależy mi też na tym by córka nie miała złych doświadczeń związanych z wizytą u okulisty. Żeby to się odbyło w miłej atmosferze, żeby lekarz miał sensowne podejście i prowadził nas dłuższy czas. Nie chce non stop zmieniać lekarza. Na operację może jeszcze przyjdzie cza, póki co okulary.

a jakiemu zabiegowi w Spektrum poddała się Twoja mama? U kogo robił zabieg?
To nie ma większego znaczenia jaki lekarz operował jej mamę, bo każdy specjalista zajmuje się dwoją dzieciną i zapewne ten okulista nie będzie zajmował się dzieckiem. O rekomendacje nazwiska lekarza dedykowanego dziecku zawsze możesz "publicznie" napisać na profilu na facebooku (większość firm takowy już posiada). Masz wtedy pewność, że dowiesz się u źródła oraz szansę, że ktoś z doświadczonych pacjentów również napisze jak jest.

Drogie mamusie odnawiam wątek, bo może coś poradzicie co robić gdy dziecko nie che nosić okularów. Dziecko jest jeszcze małe, synek ma trzy latka i niestety jeszcze trudno mu wytłumaczyć, że to dla jego dobra. Niestety jak już go przekonam, to po chwili okularki lądują gdzieś w zabawkach albo rzucone w kąt :( czy wasze pociechy też tak miały? Jesteśmy pod opieką świetnej pani doktor (właśnie w spektrum) która rozumie sytuację ale mówi że okulary to konieczność.

U mojego bratanka pomogły prozaiczne rzeczy, jak gumka w ulubionych kolorach ;) Założyli mu taką na zausznikach, żeby okularów nie ściągał i nie zgubił. Czy jakies takie kolorowe zawieszki mieli, z myszką miki i innymi bohaterami z bajek, grosze to kosztowało, a młody przynajmniej nosił okulary.
BTW. Do kogo w Spektrum chodzicie?

O :) to jest jakiś pomysł, na pewno wypróbuję. My chodzimy do dr Turskiej, cieszę się, że trafiliśmy do tej pani, bo ma podejście i cierpliwość do dzieci, a to jest bardzo ważna cecha, bo jak dziecko nie chce współpracować to wtedy trudno postawić diagnozę i mu pomóc, no a przy tym to kompetentna specjalistka.

reklama
Ja sama od dzieciaka miałam problem z oczami. Później nosiłam +6 szkła i miałam zaklejane jedno oko by drugie równiez zaczeło powoli walczyć z ostrością. Teraz mam +2 w jednym i +1,5 w drugim.

Do góry