reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W którym tc robi się planowe CC ?

Jagoda Jagoda

Zaangażowana w BB
Chciałam zapytać tak z ciekawości,bo ja urodziłam pierwsze dziecko w 34tc,drugie raczej też urodzę wcześniej,ale jestem ciekawa w którym tygodniu ciąży robią planowe cięcia ? Może któraś z Was miała ?

Napisane na Lenovo TB-7304F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Rozwiązanie
Jak dla mnie im więcej w brzuszku mamy ( do 40 tc ) tym lepiej. Po to natura tak to wymyśliła że widocznie po coś ta ciąża prawidłowo trwa 40 tygodni a nie 38. Oczywiście jeśli coś zagraża życiu matki lub dziecka to wiadomo że trzeba wcześniej rozwiązać. Ale jeśli wszystko jest ok to nie rozumiem po co robić cesarke na 2 tygodnie przed terminem ? Czasem cc robią nawet z rozwarciem więc nie rozumiem z czym tu można nie zdążyć
reklama
Moje dzieci nigdy nie wytrwały wedlug planu pierwsze CC miałam miec 4 dni po terminie czyli skonczony 40 tc corka zaczęła się rodzic w dniu terminu popoludniu, na drugi dzień rano CC, tętno zaczęło spadać. Z synkiem miałam mieć CC 39 tc, zaczął się rodzić w 35 i już nie szło zatrzymać CC na szybko. Teraz że względu, ze to 3 CC mam mieć najpozniej w skończonym 38 tc a jak beda skurcze wcześniej to w skończonym 37 tc mam nadzieję, że nie wcześniej
Ja urodziłam synka w 34 tc. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby wyznaczyli mi termin cc na ostatni dzwonek. Masakra po prostu. A przecież mama mogłaby chyba nie dojechać na czas,bo cc można zrobić tylko do pewnego momentu chyba. Przeraziła mnie ta wizja [emoji16]

Ja urodziłam synka w 34 tc. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby wyznaczyli mi termin cc na ostatni dzwonek. Masakra po prostu. A przecież mama mogłaby chyba nie dojechać na czas,bo cc można zrobić tylko do pewnego momentu chyba. Przeraziła mnie ta wizja [emoji16]

No ja z synkiem pojechałam ok 13 do szpitala to juz stwierdził gin, że się zaczęło i trzeba ciac tak, że z tymi wszystkimi formalnościami itd synka miałam 16.05 na świecie ☺️

Ja miałam cc przy 10cm rozwarcia, także nawet jak sie zacznie wczesniej to zdarzysz. A za wczesne cc tez nie jest dobre dla malucha

Napisze wiecej, slyszałam od lekarza, że dla mamy i dziecka lepsze jest takie cc jak już się zaczyna, niż na zimno bez skurczy itd.
Ja właśnie nie wiem zbyt wiele na ten temat. Zastanawiałam się nad tym po prostu,bo u mnie dziecko nie przeżyłoby porodu naturalnego i przeraża mnie mysl,że muszę zdążyć :) No i wiesz...ja nie doświadczyłam nigdy symptomów zbliżającego się porodu i nie wiem w praktyce co to oznacza [emoji4]

reklama
Do góry