reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Usunięcie ciąży pozamacicznej a starania

reklama

Załączniki

• IMG_20240628_062227.jpg
    IMG_20240628_062227.jpg
    8,9 KB · Wyświetleń: 40
  • IMG_20240628_062324.jpg
    IMG_20240628_062324.jpg
    64,2 KB · Wyświetleń: 42
  • IMG_20240628_062359.jpg
    IMG_20240628_062359.jpg
    15,5 KB · Wyświetleń: 41
Dziewczyny ja miałam w tamtym roku usunięta ciążę pozamaciczną. Miałam w lewym jajowodzie, z racji że nie mam jeszcze dzieci (to była moja pierwsza ciąża) mi również zachowawczo nie usuwali nic. Pojawił się jednak u mnie problem ponieważ od czasu usunięcia zatrzymała mi się owulacja. Od pół roku biorę metformax i duphoston od 15 dnia cyklu. A owulacji jak nie było tak nie ma. Powoli tracę już nadzieję na to że wszystko wróci do normy i będę jeszcze w ciąży. Czy może któraś z was miała podobnie i wszystko wróciło do normy?
Ja miałam tak, że od 16 dc brałam luteinę i ona mi blokowała owulację, bo moje naturalne cykle miały po 33-40 dni. Więc owulacja wypadałaby w dniach, kiedy ja już byłam na luteinie. A po odstawieniu luteiny wiadomo, przychodziło krwawienie, zatem cykle z pozoru były normalne.
O tym że luteina czy duphaston mogą blokować dowiedziałam się od endokrynologa, do którego przychodziły laski będące w trakcie starań. Więc ja pewnego razu nie wzięłam tej luteiny tylko w tym terminie poszłam na monitoring i było ewidentnie dopiero przed owulacją. Potem miałam kolejną wizytę i było jajo (czy tam pęcherzyk, nie pamiętam już jak to się mówiło), taki, że widać że jest już bliski pęknięcia - i lekarz powiedział, żeby się starać w weekend. Z tego cyklu akurat nic nie wyszło, ale owulacja była potwierdzona monitoringiem i pęknięcie też. Następne cykle to był monitoring w domu testami paskowymi, do tego brałam olej z wiesiołka, inozytol, letrox (żeby tsh było w okolicy 1). W końcu udało się zajść w ciążę, ale owulacja wypadła jakoś w 17-18 dniu cyklu.

Owulacji nie było, do tego miałam bardzo skąpą miesiączkę

Żeby stwierdzić niedomomogę lutealna trzeba zbadać progesteron 3 razy w odstępach 2-3 dniowych po potwierdonej owulacji.
Naprawdę nie wiem w jakim celu był badany progesteron bez niej. Skoro jej nie było to nie była to faza lutealna.

U mnie owulqcje występują bliżej 30 dnia cyklu. Są dobrej jakości bo 3 razy powstały z nich piękne bobasy. Także, za pewne proga w 21dc miałabym niskiego bo zwyczajnie taki ma być przed owulacją.

Czy Twój lekarz zamuje się leczeniem niepłodności? Czy ma dobre opinie w tym temacie?

No ogóle podsumowując zmieniłabym lekarza i to bardzo szybko. Zaczęłabym od monitoringu. Czy miałaś robiona drożność?

reklama
Przez

Przez 3 miesiące po usunięciu ciąży miałam monitoring u lekarza i owulacja się nie pojawiała. Cykl mam 27 dni. Teraz robię testy owulacyjne w domu
Ale czekaj… w pierwszym poście piszesz że miesiąc temu miałaś CP, teraz że 3 miesiące po nie było owulacji. To kiedy miałaś CP ?

Edit. Już ogarnęłam 😁 nieważne 😁

Ostatnia edycja:
Do góry