reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Uśmiech dziecka

Drogie mamusie mam pytanie dot pierwszych uśmiechów Waszych pociech i ogólnie uśmiechów. Wiadomo usmiech to kamień milowy. Moja niunia ma 10 tygodni i dopiero zauważam pierwsze uśmiechy rzadko ale są. Jak np patrzy na ulubiona zabawkę albo jak d jej buziaka. Przez sen uśmiecha się non stop (ale wiem ze to się nie liczy) zastanawiam się czy rozwija się prawidłowo i czy nie powinnam tego skonsultować już z jakimś specjalista bo jqk widzę 7tygodniowe maluchy które się cieszą że wszystkiego to zastanawiam się czy z moją niunia jest wszystko okej. Czy może to zwiastować jakieś nieprawidłowości w rozwoju. Jak to było u Was? Kiedy Wasze dzieci zaczęły Was obdarzać uśmiechami?

reklama
Drogie mamusie mam pytanie dot pierwszych uśmiechów Waszych pociech i ogólnie uśmiechów. Wiadomo usmiech to kamień milowy. Moja niunia ma 10 tygodni i dopiero zauważam pierwsze uśmiechy rzadko ale są. Jak np patrzy na ulubiona zabawkę albo jak d jej buziaka. Przez sen uśmiecha się non stop (ale wiem ze to się nie liczy) zastanawiam się czy rozwija się prawidłowo i czy nie powinnam tego skonsultować już z jakimś specjalista bo jqk widzę 7tygodniowe maluchy które się cieszą że wszystkiego to zastanawiam się czy z moją niunia jest wszystko okej. Czy może to zwiastować jakieś nieprawidłowości w rozwoju. Jak to było u Was? Kiedy Wasze dzieci zaczęły Was obdarzać uśmiechami?
Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i ma swój charakter. Moja córka zaczęła uśmiechać się jak miała 4-5 tygodni, ale śmiać w głos tak naprawdę zaczęła dopiero około 5 miesiąca, przy czym to taki bardziej zaśmiech i zaciesz a nie głośny śmiech. Ogólnie jest raczej z tych poważnych, uśmiecha się dużo, ale bezdźwięcznie i sporo piszczy 😅 Jeśli dziecko nawiązuje kontakt wzrokowy, jest kontaktowe, wodzi wzrokiem, to ja bym dała mu czas na to wszystko :) Każde dziecko jest inne.

Spokojnie – każde dziecko rozwija się w swoim tempie, a pierwsze uśmiechy to właśnie taki moment, który może się różnić u każdego malucha. Zazwyczaj świadomy uśmiech (czyli taki skierowany do osoby, a nie przez sen) pojawia się między 6. a 12. tygodniem życia, ale to tylko orientacyjny czas.

To, że Twoja niunia zaczyna się uśmiechać, gdy widzi ulubioną zabawkę albo dostaje buziaka, jest super! To znak, że reakcje społeczne się rozwijają. Niektóre dzieci potrzebują po prostu więcej czasu, żeby robić to częściej – to zależy od ich temperamentu i etapu rozwoju.

Jeśli Twoja mała nawiązuje kontakt wzrokowy, reaguje na dźwięki i jest ciekawa świata, to wszystko wskazuje, że rozwija się prawidłowo. Jeśli jednak coś Cię martwi (np. brak kontaktu wzrokowego czy reakcji na bodźce), zawsze możesz skonsultować się z pediatrą, żeby się uspokoić.

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i ma swój charakter. Moja córka zaczęła uśmiechać się jak miała 4-5 tygodni, ale śmiać w głos tak naprawdę zaczęła dopiero około 5 miesiąca, przy czym to taki bardziej zaśmiech i zaciesz a nie głośny śmiech. Ogólnie jest raczej z tych poważnych, uśmiecha się dużo, ale bezdźwięcznie i sporo piszczy 😅 Jeśli dziecko nawiązuje kontakt wzrokowy, jest kontaktowe, wodzi wzrokiem, to ja bym dała mu czas na to wszystko :) Każde dziecko jest inne.
Dokładnie zgadzam się z tobą 💯 z moją córeczką jest podobnie

Mój syn zaczął się uśmiechać równo w skończonym 5 tygodniu. Odpowiadać uśmiechem na uśmiech i przy tym uśmiechu wydawać dźwięki radości w skończonym 9. W skończonym 11 zaczął piszczeć.

Jeśli niepokoi Cię to to na twoim miejscu poszłabym do lekarza, aby ocenić czy rozwój jest prawidłowy.

Hej mamuśki.😍🥰🥰 Taka gorąca prośba. Siostra urodziła wczesniaczka i ma szansę wygrać nosidło na tiktoku.
Bardzo serdecznie proszę o głos.

Link:
TikTok - Make Your Day

Serduszko przy komentarzu który dodam poniżej na zdjęciu ❤️❤️❤️

Też jestem mamą rocznego Tymona i uwielbiam to forum i mamuśki tu udzielające się 😍

Dziękuję i życzę dużo zdrówka dla was ❤️

Załączniki

• IMG_20241213_195618.jpg
    IMG_20241213_195618.jpg
    146,3 KB · Wyświetleń: 8
Do góry