reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG stawy biodrowe

Miasto
okolice Zielonej Góry
Hej.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy szerokie pieluchowanie u dzidziusia który jest zdrowy jest wskazane (badanie usg stawów biosrowych wykazało że jest wszystko w porządku)?
Ortopeda zaleciła szerokie pieluchowanie a pediatra stwierdziła że jak jest wszystko w porządku to nie ma sensu szerokie pieluchowanie...
NO i komu tu wierzyć?
Jak to było z Waszymi maluchami?:-)

reklama
A ja ogladalam w "Mamo to ja" na tvn style, jak fizjoterapeuta mowil, ze jesli wszystko jest ok ze stawami to szerokie pieluchowanie nie ma sensu.

witam
asieńka a ja bym postawila na twoje matczyne przeczucia :tak::tak::tak: powaznie to nie zart ... u mojej corci tez byly watpliwosci pierwszy ortopeda chcial moja corce wkladac w szyne na kilka miesiecy :szok::errr::evil: bez zadnego usg i po minucie badania HORROR na szczescie nie posluchalismy go udalismy sie za moimi przeczuciami i wskazowkami pediatry do innego ortopedy... facet (jeden ze specjalistow w ortopedii dzieciecej) obejrzal kazda najmniejsza kosteczke mojego dziecka i powiedzial ze wsio ok i za glowe sie zlapal na wiadomosc o tej szynie ... zalecil zamiast pieluszkowania podkurczanie nozek - skuteczne rowiez przy koleczkach :tak::tak::tak: z tego co wiem to samo pieluszkowanie nie jest jako tako szkodliwe choc bardziej uciazliwe i dla nas mam i dla dzidzi .. ja sama czasem mala pieluszkowalam ale bez zadnego konkretnej rutyny ... moge powiedziec ze tyle o ile ...

u mnie ortopeda przy usg bioderek stwierdzając że jest wszystko ok zakazał szerokiego pieluchowania a pediatra powiedziała to samo:tak:Więc myślę że nie ma sensu dalsze pieluchowanie

u nas jest odwrotnie obydwa bioderka są do korekty i lekarka chirurg-ortopeda dziciecy powiedziała że mam dwie pieluchy wkładać, nózki ma mieć non stop rozstawione jak żabka, a przy przewijaniu trzymać za kolanka i robić pełne koła nóżkami małej, oprócz tego masować stópki, pieluchy wkładamy ale dzidzia i tak jakoś sobie z nimi radziła i jakoś jedną lub drugą nóżkę prostowała, teraz wkładamy ręcznik z tekturką w środku śpiochy 3 nr większe i jest lepiej, zastanawiam się czy lekarka nie powinna zalecić specialną poduszkę np poduszkę Frejkę, 5 tygodni przed nami tego pieluchowania wizyta kolejna u lekarza 21 stycznia
lekarka powiedziała że jak nie będzie poprawy to wtedy zrobimy inaczej mała płakała i nie męczyłam tematu a teraz żałuję bo mogłam się czegoś więcej dowiedzieć

Po usg ortopeda powiedział, że wszystko jest ok, ale mam pieluchować /najlepiej flanelą/ i za 7 tyg. do kontroli. Na początku pierwszy tydz. odpuściłam sobie, potem zakładałam 1 pieluchę tetrową, ale jak zobaczyłam że Wiktor ma nierówne faldki pod pośladkami to się wystraszylam i zakładałam grubą pieluchę. Męczyliśmy się do 6,12 poszliśmy na usg, a tam inna babka po przeczytaniu naszej karty powiedziała, że nie musiał być pieluchowany, bo wszystko było ok :wściekła/y:. Zrobiła usg i wszystko jak najbardziej w porządku, mimo że dalej fałdki są nierówne :dry:.
Więc jak jest ok, to bez sensu męczyć się i maluszka.

Ostatnia edycja:
reklama
na noc zakładam dwie tetrowe w dzień mała męczy się z tym ręcznikiem i usztywnieniem
czym się różnią pieluchy tetrowe od flanelowych moja lekarka w sumie mówiła żeby zakładać dwie pieluchy flanelowe, a ja założyłam tetrowe może dlatego mała w nich i tak się wierci i jakoś te nóżki prostuje pomimo założonego body, odpowiedniego żeby to wszystko się trzymało i nie wychodziło bokami

Do góry