reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

USG 3d

Pomiary zawsze wykonuje sie na USG 2D. A USG 3D jest powiedzmy dla naszego widzimisie bynajmiej juz na tym etapie.
Takie wady jak dziurka w serduszku mozna wykryc na USG 2D tylko jezeli wykonujacy lekarz zna sie.

reklama
Czyli radzicie mi zeby pojechac?:) w ciagu calej ciazy do szpitala potrzebuja 3 badania usg - trzecie robi sie w 30-33tygodniu ciazy, do tej pory mialam dwa badania a jestem juz w 31 tc wiec naprawde nie rozumiem czemu lekarz nie zrobil mi wtedy usg, kazal przyjechac na poczatku grudnia gdzie zostanie mi zaledwie 3 tygodnie do porodu..:( nie dosc ze to moja pierwsza ciąza, mam 19 lat i wiadomo ze czlowiek wszystkiego nie wie i teraz juz naprawde nie wiem co mam robic:(

moje zdanie jest takie zrób sobie po prostu prywatne USG nie koniecznie 3D ale super widoki :) wiec polecam i nie czekaj dłuzej bo potem i tak juz mało co widać

niestety usg musialam przelozyc...;/ nie poszlam dzisiaj bo brak czasu na cokolwiek;/ eh.. umowilam sie ze bede za tydz. bo musze zobaczyc jak tam moj maluszek:):):)

reklama
a teraz ksiazkowo troche
"
USG ciąży 2D/3D/4D to zestaw badań wykonywanych jednocześnie, pozwalające na ocenę stanu zarówno matki, jak i płodu. Podstawowa część ultrasonografii płodu to badanie dwuwymiarowe – 2D. Obserwujemy na nim przekrój wnętrza macicy i zarys ciała płodu wraz z obrazem jego narządów, tak jak przy prześwietleniu. Badanie umożliwia ocenę wielkości i kształtu różnych części ciała płodu, struktur anatomicznych i łożyska, jak również ocenę przepływu krwi. Dzięki badaniu 3D z kolei, możliwa jest trójwymiarowa rekonstrukcja płodu i wnętrza macicy. Uzyskuje się wtedy piękny, wyraźny obraz dziecka na którym przyszła mama może po raz pierwszy zobaczyć wyraźnie swoje maleństwo. Obrazowanie 4D to obrazowanie trójwymiarowe w czasie rzeczywistym, umożliwiające obserwację ruchów płodu i pracy serca" - troche teorii - tez jest wazna:)

Do góry