reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

usg 1 trymestru - czy możliwe na nfz z prywatnym skierowaniem?

@caroliente przede wszystkim takie badanie prenatalne powinien zrobić lekarz, którzy ma certyfikat FMF. Możesz sobie sprawdzić czy Twój lekarz ma, bo lista z całego świata jest dostępna tutaj. Taki certyfikat musi być odnawiany co roku, więc jest to lista aktualna. A jeśli jesteś z Krakowa to odezwij się na priv - polecę Ci kilku lekarzy z tym certyfikatem, bo ja się próbowałam do kilku zapisać, ale ich urlopy mnie pokonały w niektórych przypadkach. 😄

EDIT: rzecz jasna, mam do polecenia lekarzy prywatnych. ;)
Ta lista to świetna rzecz, dzięki! już piszę :)

reklama
Lekarz prowadzący zrobi Ci szczegółowe USG, ale jak masz skierowanie i robisz badania w gabinecie u lekarza z certyfikatem to nie ma się co oszukiwać. Różnica w badaniu jest.

Ja ciążę prowadzę prywatnie (więc sprzęt też nienajgorszy) i w jednej ciąży nie udało mi się jechać na wizytę do gabinetu gdzie robią tylko prenatalne. Więc połówkowe zrobiła mi mija lekarz w ramach wizyty. No w mojej ocenie jest różnica.

A jaki sprzęt mają na NFZ to nie wiem, mogę się tylko domyślać.
Nie demonizowalabym aparatów do USG u ginekologów na NFZ. To zależy od przychodni. Ja chodzę do luxmedu, który ma podpisaną umowę z NFZ i jest w nim przychodnia normalnie na NFZ. Przyjmuje też ginekolog ten sam zarówno na NFZ jak i prywatnie w ramach Luxmed i pakietów Luxmed, w tym samym gabinecie. Także idąc do niego do luxmedu prywatnie czy na NFZ badanie będzie na tym samym sprzęcie. Który naprawdę jest całkiem nowoczesny. :)

Nie demonizowalabym aparatów do USG u ginekologów na NFZ. To zależy od przychodni. Ja chodzę do luxmedu, który ma podpisaną umowę z NFZ i jest w nim przychodnia normalnie na NFZ. Przyjmuje też ginekolog ten sam zarówno na NFZ jak i prywatnie w ramach Luxmed i pakietów Luxmed, w tym samym gabinecie. Także idąc do niego do luxmedu prywatnie czy na NFZ badanie będzie na tym samym sprzęcie. Który naprawdę jest całkiem nowoczesny. :)
Dlatego napisałam, że mogę się tylko domyślać 🙂

Ok, dla sprostowania. Masz normalnie usg co najmniej 3 razy, jakby coś wyszło nie tak to wtedy refundowane są np. pappa, amniopunkcja.
Chodziłam w dwóch ciążach na nfz, trzecią w enelmedzie i jeśli chodzi o badania to nie widziałam różnicy. Jedynie ginekolodzy na nfz i tu w enelmedzie to niebo a ziemia.

reklama
Cześć,
przychodzę z pytaniem o możliwość wykonania badania USG genetycznego na NFZ, po otrzymaniu na nie skierowania prywatnie (od lekarza z ubezpieczenia medycznego). Da się? :D
Poprzednią ciążę w całości prowadziłam w Luxmed i wszystko tam było dostępne, teraz mam jedynie ubezpieczenie medyczne pokrywające wizyty, zwykłe USG i część badań z krwi, więć USG poszczególnych trymestrów muszę gdzieś ogarnąć na własną rękę. Nie umiem tylko dokopać się w internecie do informacji, czy mogłabym umawiać się na NFZ z prywatnymi skierowaniami, czy też muszę już prywatnie :)
Dodatkowo - gdzie polecacie w Krk takie badanie? :)
Pzdr!
Chodziłam prywatnie do lekarza, nie spełniałam "wymogow" które są podstawą do otrzymania takiego skierowania. A mimo to moja lekarka wystawiła i miałam normalnie na nfz badanie USG +pappa.

Do góry