reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Uregulowanie spotkan z dziećmi gdy ojciec za granicą

czarna76

Fanka BB :)
Mam pytania dotyczące widzeń dzieci z ojcem przebywajacym za granicą .
Na rozprawie rozwodowej ustalilismy , że spotkania sami będziemy regulować bylo to w 2008r. Wówczas ojciec dzieci mieszkal w Polsce. Od 2010 r przebywa za granicą i jego kontakty z dziecmi są ograniczone do minium , jest to kilka dni w roku. Dzieci bardzo to przeżywają , każdy jego przyjazd i wyjazd , jest płacz i żal. On sie tłumaczy , że praca ,ze brak urlopu , aktualnie jest tam na zasiłku , chodzi do szkoły za ktorą dostaje jakieś pieniądze i obecność jest to warunek że dostaje dalej ten zasiłek.
Dodatkowo stale opowiada dzieciom o swoim synu z nowego związku i o tym co razem robia , gdzie razem chodzą itp. Nie muszę chyba pisać jakie emocje wzbudza to w moich dzieciach.

pytania ; Czy jest sens składać wniosek o uregulowanie spotkań jeśli ojciec dzieci jest za granicą?
Jak do tego może podejść sąd ?

reklama
Na rozprawie rozwodowej ustalilismy , że spotkania sami będziemy regulować bylo to w 2008r. Wówczas ojciec dzieci mieszkal w Polsce. Od 2010 r przebywa za granicą i jego kontakty z dziecmi są ograniczone do minium , jest to kilka dni w roku. Dzieci bardzo to przeżywają , każdy jego przyjazd i wyjazd , jest płacz i żal. On sie tłumaczy , że praca ,ze brak urlopu , aktualnie jest tam na zasiłku , chodzi do szkoły za ktorą dostaje jakieś pieniądze i obecność jest to warunek że dostaje dalej ten zasiłek.
Dodatkowo stale opowiada dzieciom o swoim synu z nowego związku i o tym co razem robia , gdzie razem chodzą itp. Nie muszę chyba pisać jakie emocje wzbudza to w moich dzieciach.

pytania ; Czy jest sens składać wniosek o uregulowanie spotkań jeśli ojciec dzieci jest za granicą?
Nie wiem jak odpowiedziec na Pani pytanie, bo nie wiem co Pani chciałaby osiągnąć tzn. jaka byłaby Pani propozycja dot. kontaktów.
W jakim wieku są dzieci?

Dziewczyny mają 13 i 11 lat .
Chodzi mi głównie o wakacje i ferie , bo rozumiem ,że w obecnej sytuacji kontakty np co 2 tygodnie w weekend są bzdurą , niewykonalną z jego strony.
Np. tydzień ferii zimowych i miesiąc wakacji . Mam 2-3tyg urlopu , a resztę wakacji spedzają u dziadków , na koloniach , które ja oplacam .
W tym roku w wakacje ma przyjechać na tydzień i kolejny raz pozostały czas wakacji jest na mojej glowie.
Ja wiem , że nie zmusi go do spotkań z córkami nawet sąd .
Chciałam tylko spytać , jak może podejść do takiej sprawy ???
Czy ojciec dzieci może wymagać odemnie ,żebym dowiozła dzieci w czasie wakacji do niego (Finlandia) ???

Dziewczyny mają 13 i 11 lat .
Chodzi mi głównie o wakacje i ferie , bo rozumiem ,że w obecnej sytuacji kontakty np co 2 tygodnie w weekend są bzdurą , niewykonalną z jego strony.
Zapewne tak. Można uregulować kwestię ferii, wakacji i świąt oraz widzenia ojca z dziećmi jak jest w Polsce.
Np. tydzień ferii zimowych i miesiąc wakacji . Mam 2-3tyg urlopu , a resztę wakacji spedzają u dziadków , na koloniach , które ja oplacam .
Koszt kolonii dla nastolatki to normalny składnik kosztu utrzymania. Powinien być uwzględniony przy ustalaniu wysokości alimentów.
W tym roku w wakacje ma przyjechać na tydzień i kolejny raz pozostały czas wakacji jest na mojej glowie.
jak ustalilysmy wczesniej, można uregulować kontakty tak, by miesiąc dziećmi w wakacje zajmowal się ich ojciec. Ale warto pamiętać, że jeśli ojciec nie zechce zajmować się dziećmi, niewiele Pani zrobi.
Ja wiem , że nie zmusi go do spotkań z córkami nawet sąd
O własnie.
Chciałam tylko spytać , jak może podejść do takiej sprawy ???
Złozyć wniosek o uregulowanie kontaktów małoletnich dzieci z ojcem.
Czy ojciec dzieci może wymagać odemnie ,żebym dowiozła dzieci w czasie wakacji do niego (Finlandia) ???
To bardzo mało prawdopodobne, choć nie znam wystarczająco dużo szczegółów by móc wypowiedzieć się jednoznacznie.

reklama
Do góry