reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Unoszenie główki, 7,5 tyg

Hej, musze sie Was poradzic, czy z moim malym jest w porzadku (zanim zdecyduje sie na odwiedziny u lekarzy). W jakim wieku powinien zaczac unosic glowke? U mnie polozony na brzuszku albo leniwie lezy albo probuje walczyc i na mini-ulamek sekundy udaje mu sie glowke podniesc ale nie wysoko...
Poza tym:
- jest dzieckiem aktywnym, macha raczkami, kopie obiema nozkami
- zaczyna sie usmiechac
- duzo je
- kupy czeste
- w pozycji na samolocik wydaje sie ze glowke potrafi uniesc na dluzej niz lezac na brzuszku
- napiecie miesniowe ok wg pediatry
- usg ciemiaczkowe mial robione w 3 dobie zycia i bylo ok
- nie choruje, nie goraczkuje...
Jak to u Was wygladalo? Rozwija sie w normie czy sa powody do niepokoju?
Moze zbyt wczesnie a ja za wiele wymagam? Ma 7,5 tyg.. Dopiero lub juz...

reklama
Mój miał podobnie no i do tej pory rozwija się prawidłowo, no i też jest aż za bardzo ruchliwy :) ma teraz 4,5 msc a jak czytam mu baje to książke mi wyrywa z reki i wyrywa strony :D

Każdy maluszek rozwija się inaczej .
Czasami niektórym potrzeba więcej czasu na opanowanie danej umiejętności :)

czasem jest tak ze dziecko "stoi w miejscu" albo robi "krok wprzod a pozniej dwa w tyl" wszystko przyjdzie z czasem, spokojnie

Teraz juz unosi glowke, najlepiej mu jak lezy na brzuchu u taty. Ale jak lezy sam to oprocz glowki do gory "ida" mu troche tez udka i stopki (w powietrzu). Poza tym zaczal mi brzydko odchylac glowke, lezac na plecach. Probuje ulozyc sie na boku i wygina sie w literke C, ale nie jest przy tym mocno napiety. Poza tym nic zlego nie obserwuje: je, tyje, usmiecha sie, gaworzy, piastek nie zaciska itp.

reklama
Wyginanie ciała w C jest objawem asymetrii. Asymetria do trzeciego miesiąca jest stanem fizjologicznym i zazwyczaj nie niesie konsekwencji. W późniejszym okresie trzeba rehabilitować. To, że dziecko niechętnie leży na brzuszku jest normalną sprawą. Przecież to człowiek, który ma swój charakter. Dla spokoju ducha i przede wszystkim ze względu na dobro dziecka sugerowałabym sprawdzić to napięcie mięśniowe u neurologa.

Do góry