reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Umowa o pracę.

Olciakkk

Fanka BB :)
Witam.
Dziewczyny potrzebuje pomocy.
Ostatnio znalazłam pracę, co prawda nie w swoim zawodzie ale podobno jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
I dostałam umowę gdzie płaca zasadnicza wynosi 700 zł plus 5 procent od utargu. Oczywiście w momencie gdy utarg będzie mniejszy to oni dopłacają do najniższej krajowej. Ale co w momencie gdy np.zajdę w ciążę lub gdy zachoruje. Czy na zwolnieniu będę dostawała tylko podstawę 700 zł?
Wiecie coś na ten temat ?

Napisane na SM-A520F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Właśnie zastanawia mnie to, bo umowa jest w pełnym wymiarze czasu pracy.

Napisane na SM-A520F w aplikacji Forum BabyBoom

Ale czas określony lub nieokreślony? To przy takich umowach normalnie idzies na l4 w ciazy..Tylko przy umowie na czas określony idziesz odrazu takze ale przed końcem umowy musisz byc w 3 mies ciazy aby przedłużyli ja do dnia porodu.
I potem w razie jakby umowa sie kończyła z dniem porodu to masz macierzyńskie z zusu caly rok..

Wgl co to za praca za 700 zl miesięcznie ???????

Jakbys poszla na macierzyńskie to przy takiej stawce jaka Ty masz to marne grosze bys miala.Bo oni placa 80% Przez caly rok albo 100 przez 6 mies i następne 6 ..80%
Masz do wyboru dwie opcje.
Na l4 masz 100% tego co na umowie
Ja bym poszukała pracy ze srednia krajowa no nie wierze zebys nie znalazla...
Chyba ze zle Cie zrozumiałam

reklama
Ale taki zapis 700 zł plus 5% z utargu, ewentualne dopłacanie do najniższej, jakoś nie wydaje mi się prawidłowy. I obawiam się właśnie, że w razie L4 czy macierzyńskiego będą liczyć od tego 700 zł

Do góry