reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

umowa ktora sie skonczyla a ciaza...

Witam,
Wiem, ze ten temat byl zapewne wielokrotnie poruszany, lecz dla mnie, moja sytuacja jest trochę niejasna. Pracuje w moim zakladzie pracy od 7 miesięcy. Pierwsza umowa miala byc juz na czas nieokreślony. Jednak okazala sie byc umowa do końca roku. Od pierwszego powinnam mieć nowa. Ciągle na nią czekam, a szef mnie zbywa, ze ksiegowa wystawi, bo przekazal jej ta informacje.
Dowiedzialam sie, ze jestem w ciąży. Jest to 9 tydzień. Boje sie ze jak powiem szefowi o ciąży to nie będę miala juz nowej umowy, bo mi jej nie da. Wiem, ze dopiero od 3 miesiąca 'chroni mnie prawo', a wiec zostali mi jeszcze 3 tygodnie.
Co moge zrobić w takiej sytuacji?
Czy jeżeli nie przedluzy mi umowy to co z urlopem za zeszly rok?
Jeżeli w tej chwili przychodzę do pracy czekajac na umowę to i tak pracuje ' na czarno '?
Chcialabym dalej pracować w miarę możliwości. Czy po 'jakims czasie' oczekiwania na umowę, moge brać w jakis sposób pod uwagę fakt ze obiecal mi umowę slownie?

Jeżeli nie dostane umowy to jestem w kropce
....
Nie wiem co robić :-(
Proszę o pomoc

reklama
Wiem, ze ten temat byl zapewne wielokrotnie poruszany, lecz dla mnie, moja sytuacja jest trochę niejasna. Pracuje w moim zakladzie pracy od 7 miesięcy. Pierwsza umowa miala byc juz na czas nieokreślony. Jednak okazala sie byc umowa do końca roku. Od pierwszego powinnam mieć nowa. Ciągle na nią czekam, a szef mnie zbywa, ze ksiegowa wystawi, bo przekazal jej ta informacje.
i codziennie normalnie chodzi pani do pracy? ma Pani jakieś potwierdzenie chęci zawarcia kolejnej umowy (np. maila)?

Dowiedzialam sie, ze jestem w ciąży. Jest to 9 tydzień. Boje sie ze jak powiem szefowi o ciąży to nie będę miala juz nowej umowy, bo mi jej nie da. Wiem, ze dopiero od 3 miesiąca 'chroni mnie prawo', a wiec zostali mi jeszcze 3 tygodnie.
To nie do końca tak. Wiele zależy od okresu, na jaki zasotała zawarta umowa.

Co moge zrobić w takiej sytuacji?
Zwrócić się do pracodawcy o spisanie umowy o pracę.

Czy jeżeli nie przedluzy mi umowy to co z urlopem za zeszly rok?
Nie znam odpowiedzi na moje pierwsze pytanie, ale wiele świadczy za tym, że może Pani dochodzić stwierdzenia istnienia umowy przed sądem.
Jeżeli w tej chwili przychodzę do pracy czekajac na umowę to i tak pracuje ' na czarno '?
Nie wiem jak wygląda ta sytuacja/ Czy szef wie, że pani przychodzi? Czy to ustaliliście?
Chcialabym dalej pracować w miarę możliwości. Czy po 'jakims czasie' oczekiwania na umowę, moge brać w jakis sposób pod uwagę fakt ze obiecal mi umowę slownie?
Tak, może Pani dochodzić swoich praw przed sądem.

Do góry