reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ułożenie pośladkowe

Gandessa

Zaciekawiona BB
Hej,
Jestem w 29+1tc. Byłam dziś na USG i otrzymałam informację, że dziecko jest w ułożeniu pośladkowym. Lekarz powiedział, że dziekco może do 33/34 tc się jeszcze odwrócić prawidłowo główką w dół natomiast położna wypisująca kartę ciąży powiedziała mi, że dziecko z tej pozycji praktycznie się nigdy nie odwrca i mam się szykować na CC;( Co myślicie? Kogo słuchać? Nie wiem co myśleć zestresowałam się. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Kiedy dziecko u Was odwróciło się główką w dół?

reklama
Rozwiązanie
Moja córka od początku golowa w górze i wypięta na świat pupą 😂 Nie odwróciła się i w 39tc miałam Cc. To druga ciąża po porodzie sn i mogłam zdecydować się na poród pośladkowy drogami natury jednak za duże ryzyko jak dla mnie i wybrałam cc.
Masz jeszcze czas, może twój Maluch nie będzie taki uparty.
Hej,
Jestem w 29+1tc. Byłam dziś na USG i otrzymałam informację, że dziecko jest w ułożeniu pośladkowym. Lekarz powiedział, że dziekco może do 33/34 tc się jeszcze odwrócić prawidłowo główką w dół natomiast położna wypisująca kartę ciąży powiedziała mi, że dziecko z tej pozycji praktycznie się nigdy nie odwrca i mam się szykować na CC;( Co myślicie? Kogo słuchać? Nie wiem co myśleć zestresowałam się. Czy któraś z Was miała podobną sytuację? Kiedy dziecko u Was odwróciło się główką w dół?
Oczywiście że może się odwrócić.
Czytałam tu historie gdzie się odwaracalo dzień przed planowana cc.

Moja niestety się nie odwróciła i długo była głową do góry i 3 tyg temu w 38tc miałam cc

Podczas badania w 29 tygodniu ciąży miałam jeszcze ułożenie pośladkowe. Podczas kolejnego badania (32 tydzień) dzieciątko było już odwrócone główką do dołu. Tak więc w tym przypadku położna niepotrzebnie Cię nastraszyła :)
Dziecko może się odwrócić nawet później. Zdarzają się przypadki, gdzie dziecko odwróciło się tuż przed porodem - jest to rzadkie, ale się zdarza.
Pamiętaj, że tylko kilka procent pozostaje w położeniu pośladkowym. Poza tym w mojej opinii CC to nie koniec świata. Bądź spokojna! :)

Podczas badania w 29 tygodniu ciąży miałam jeszcze ułożenie pośladkowe. Podczas kolejnego badania (32 tydzień) dzieciątko było już odwrócone główką do dołu. Tak więc w tym przypadku położna niepotrzebnie Cię nastraszyła :)
Dziecko może się odwrócić nawet później. Zdarzają się przypadki, gdzie dziecko odwróciło się tuż przed porodem - jest to rzadkie, ale się zdarza.
Pamiętaj, że tylko kilka procent pozostaje w położeniu pośladkowym. Poza tym w mojej opinii CC to nie koniec świata. Bądź spokojna! :)
Właśnie lekarz tak powiedział, żeby poczekać do kolejnego USG w 31/32 tyg i wtedy powinno się więcej okazać. Ale ta położna powiedziała, że lekarz nie chce mnie straszyć ale raczej z pośladków dziecko się już nie odwraca.

Spokojnie może się jeszcze odwrócić.
Kiedyś słyszałam że jeśli jest sie w pierwszej ciąży i do 34 tygodnia dziecko się ułożyło to juz raczej tak zostaje. Natomiast w każdej kolejnej ciąży dziecko może się odwrócić nawet dzień przed porodem.
Mój syn np odwrócił się w 39 tyg z położenia glowkowego w poprzek i skończyło się cc. Dodatkowo ważyl 4600. To była moja 3 ciaza. Dwie pierwsze sn.

Spokojnie może się jeszcze odwrócić.
Kiedyś słyszałam że jeśli jest sie w pierwszej ciąży i do 34 tygodnia dziecko się ułożyło to juz raczej tak zostaje. Natomiast w każdej kolejnej ciąży dziecko może się odwrócić nawet dzień przed porodem.
Mój syn np odwrócił się w 39 tyg z położenia glowkowego w poprzek i skończyło się cc. Dodatkowo ważyl 4600. To była moja 3 ciaza. Dwie pierwsze sn.
To moja pierwsza ciąża. Do 34t. Mam jeszcze 5tyg. Więc wierzę, że Mała ładnie się jeszcze odwrócić.

To wszystko zależy od wielkości, ruchliwość i temperamentu dziecka- moja koleżanka miała cc, bo synek byl leniwy, ina drobna, pozostał pupką w dół.
Moze cc nie jest Twoja wymarzona droga, ale wierz mi- to nie tragedia..
Nawet jeśli będzie cc- najważniejsze, żebyście oboje byli bezpieczni.
Jeśli zdecyduje się na drugie dziecko, będę robiła wszystko, by mogła urodzić przez cc- poród sn to tragedia...

reklama
To wszystko zależy od wielkości, ruchliwość i temperamentu dziecka- moja koleżanka miała cc, bo synek byl leniwy, ina drobna, pozostał pupką w dół.
Moze cc nie jest Twoja wymarzona droga, ale wierz mi- to nie tragedia..
Nawet jeśli będzie cc- najważniejsze, żebyście oboje byli bezpieczni.
Jeśli zdecyduje się na drugie dziecko, będę robiła wszystko, by mogła urodzić przez cc- poród sn to tragedia...
Mała ma 35cm i 1300 ważya razie. Więc dość w normie jak an wiek ciąży. Ruchliwa jest mocno, szczególnie gdy chce iść spać zaczyna "tańczyć";).
Mówisz, że SN było gorzej? Słyszałam, że po CC się gorzej do siebie dochodzi i większy szok dla dziecka.

reklama
Mała ma 35cm i 1300 ważya razie. Więc dość w normie jak an wiek ciąży. Ruchliwa jest mocno, szczególnie gdy chce iść spać zaczyna "tańczyć";).
Mówisz, że SN było gorzej? Słyszałam, że po CC się gorzej do siebie dochodzi i większy szok dla dziecka.
Prawda jest taka że ile kobiet tyle opini na temat porodu. Dla mnie np 100 razy gorsza była cc, niż 2 naturalne porody. Pewnie ze sama cc nie boli , ale boli po i to bardzo. A przy siłami natury bolą skurcze ale szybko się zapomina, i wraca do siebie.
Ale jak kto woli.

Do góry