Hej dziewczyny. Jestem w 25 tc. Czy czuliście mniej więcej w tym okresie momentami tak jakby cały ciężar brzucha, macicy na dole. Nie wiem jak to nazwać czy wytłumaczyć. Wydaje mi się, że wszystko ok, wiadomo dziecko rośnie, kopie, itp
Tylko czasami mam wrażenie, że cały ciężar spada mi na dół. Ale to nie trwa długo i potem jest już ok. To się zdarza kilka, kilkanaście razy dziennie od kilku dni. Ostatnią wizytę miałam już prawie miesiąc temu, z szyjka było wszystko dobrze wtedy. Jutro mam kolejną, więc wszystko będzie wiadomo, ale się trochę niepokoję.
reklama
angeliskax
Moderator
Stawianie się macicy lub twardnienie brzucha. Powiedz lekarzowi to zwiekszy pewnie dawkę magnezu 
Celia89
Fanka BB :)
Mnie na tym etapie corka juz potrafiła z banki ciagnac po szyjce macicy bo bardzo szybko byla ulozona glowkowo. Bylo to mega nieprzyjemne. Moze dziecko zmienia pozycje czy cos? Pewnie nic powaznego, ale zawsze warto pomówić o niepokojących nas rzeczach z lekarzem, zeby nie pluc sobie w brode. Nieprzyjemne doznania towarzyszyły mi przez cale obydwie ciaze, tylko zmienialy sie punkty gdzie mnie dzieci uciskalyHej dziewczyny. Jestem w 25 tc. Czy czuliście mniej więcej w tym okresie momentami tak jakby cały ciężar brzucha, macicy na dole. Nie wiem jak to nazwać czy wytłumaczyć. Wydaje mi się, że wszystko ok, wiadomo dziecko rośnie, kopie, itpTylko czasami mam wrażenie, że cały ciężar spada mi na dół. Ale to nie trwa długo i potem jest już ok. To się zdarza kilka, kilkanaście razy dziennie od kilku dni. Ostatnią wizytę miałam już prawie miesiąc temu, z szyjka było wszystko dobrze wtedy. Jutro mam kolejną, więc wszystko będzie wiadomo, ale się trochę niepokoję.
A więc lekarz stwierdził, że to skurcze. Powiedział, że na tym etapie (25 tc.) tak do 5-8 jest ok, ale więcej to za dużo. Mam brać Aspargin 2x2, a gdyby nie ustąpiły mam dzwonić to zwiększymy dawkę. Tak naprawdę nie wiem czy wszystko to skurcze, te takie mocne to czuję wyraźnie, ale ma też dużo mniejszych i tego nie jestem pewna czy to też skurcze. No ale zaczęłam brać Aspargin i mam nadzieję, że będzie ok. Mam tylko wrażenie, że po Asparginie kłuje mnie serce, ale może to zbieg okoliczności, że w tym samym czasie zaczęło kłuć, bo dziwne to, że po magnezie kłuje. Zobaczymy może przejdzie, bo brać muszę.
ewake78
Zaciekawiona BB
Hmm, ja biorę magnez przez całą prawie ciążę. Mam taki ucisk, ciężkość w dole brzucha (nie ból, aczkolwiek to męczące, ustępuje, jak usiądę, nasila się przy chodzeniu) od połowy 2 trymestru. Lekarz się kompletnie nie przejął, ale nie uznał tego za skurcze, jedynie, że "w ciąży tak ma być", bo macica się rozrasta, bo dziecko swoje waży itd.... Ostatnio (zaczęłam 9 miesiąc) mam takie nieprzyjemne jakby kłucia/prądy w brzuchu. Lekarz mówi, że skurcze przypominają raczej ból miesiączkowy.
Hmm.. u mnie też przy chodzeniu i staniu najbardziej, jak idę to aż muszę się zatrzymać. Może te późniejsze skurcze przypominają bóle miesiączkowe, bo gdzieś czytałam, że te wczesne są bezbolesne, a te późniejsze bolesne. No ale magnez bierzesz od początku ciąży, ja nie brałam, dopiero teraz zaczęłam ten Aspargin, na wszelki wypadek będę brała, bo pewnie nie szkodzi, a może pomóc.Hmm, ja biorę magnez przez całą prawie ciążę. Mam taki ucisk, ciężkość w dole brzucha (nie ból, aczkolwiek to męczące, ustępuje, jak usiądę, nasila się przy chodzeniu) od połowy 2 trymestru. Lekarz się kompletnie nie przejął, ale nie uznał tego za skurcze, jedynie, że "w ciąży tak ma być", bo macica się rozrasta, bo dziecko swoje waży itd.... Ostatnio (zaczęłam 9 miesiąc) mam takie nieprzyjemne jakby kłucia/prądy w brzuchu. Lekarz mówi, że skurcze przypominają raczej ból miesiączkowy.
reklama
A powiedział, że to skurcze?Miałam do samo, zgłosiłam lekarzowi, powiedział, że to normalne i że tak już będzie do końca ciąży
Podziel się: