reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ucieka oczko

C

Catar

Gość
Córeczka ma niecałe 19 tygodni. Ostatnio zauważyłam że jak bierze sobie do rąk zabawkę i zbliża ją do buzi jedno oczko ucieka jej troszkę do wewnętrznego kącika. Zaczęłam oglądać różne jej zdjęcia i zauważyłam że jak patrzy w bok to również to oczko tak jakby jest bliżej wewnętrznego kącika niż drugie tego zewnętrznego. Dodatkowo córeczka delikatnie czasem mruży to oczko. Mrużenie zauważyłam wcześniej, pytalam o to pediatry a ona stwierdziła że nie widzi nic niepokojącego jednak ja widzę że je przymruża, widać to czasem przy zabawie i np na niektórych zdjęciach.z tego co zdążyłam tutaj na forum doczytać to chyba nie ma co ciągnąć tak małego dziecka do okulisty ? Jednak może ktoś ma jakiś pomysł na ćwiczenia oczu dziecka ? Głównie mobilizowania tego oczka które wydaje mi się słabsze. Ćwiczę z nią wodzenie wzrokiem za zabawkami czy kartami kontrastowymi. Staramy się żeby nic ciekawego nie było nad nią. Od dwóch dni też masuje delikatnie mięśnie twarzy. Chce zacząć ćwiczyć wodzenie wzrokiem z jednym oczkiem zasłoniętym dłonią i ćwiczyć tak oba oczka ? Czy tylko to słabsze? Może są jeszcze jakieś ćwiczenia ?

reklama
Musisz się skonsultować z okulistą. Moje dziecko lekko zezuje gdy przybliża przedmioty do pyszczka, pediatra powiedziała że to jest zupełnie normalne i sobie „kalibruje” w ten sposób widzenie.

Jakbym się niepokoiła, to skonsultowałabym to na pewno ze specjalistą. Jesteś pewna że lekarka ma specjalność z pediatrii??
Jak nie da CI skierowania, to niestety zostaje tylko wizyta prywatna. Ja bym się nie zastanawiała.

Córeczka ma niecałe 19 tygodni. Ostatnio zauważyłam że jak bierze sobie do rąk zabawkę i zbliża ją do buzi jedno oczko ucieka jej troszkę do wewnętrznego kącika. Zaczęłam oglądać różne jej zdjęcia i zauważyłam że jak patrzy w bok to również to oczko tak jakby jest bliżej wewnętrznego kącika niż drugie tego zewnętrznego. Dodatkowo córeczka delikatnie czasem mruży to oczko. Mrużenie zauważyłam wcześniej, pytalam o to pediatry a ona stwierdziła że nie widzi nic niepokojącego jednak ja widzę że je przymruża, widać to czasem przy zabawie i np na niektórych zdjęciach.z tego co zdążyłam tutaj na forum doczytać to chyba nie ma co ciągnąć tak małego dziecka do okulisty ? Jednak może ktoś ma jakiś pomysł na ćwiczenia oczu dziecka ? Głównie mobilizowania tego oczka które wydaje mi się słabsze. Ćwiczę z nią wodzenie wzrokiem za zabawkami czy kartami kontrastowymi. Staramy się żeby nic ciekawego nie było nad nią. Od dwóch dni też masuje delikatnie mięśnie twarzy. Chce zacząć ćwiczyć wodzenie wzrokiem z jednym oczkiem zasłoniętym dłonią i ćwiczyć tak oba oczka ? Czy tylko to słabsze? Może są jeszcze jakieś ćwiczenia ?
Moja córka zezowała do zewnątrz. Niestety nie było to fizjologiczne, ale u nas wystąpiło dużo później, bo miała rok. Jeżeli chcesz ją pokazać lekarzowi, to poszukaj naprawdę dobrego okulisty dziecięcego (których w Polsce jest jak na lekarstwo). My przerabialiśmy takich, którzy mieli pretensje, że córka nie mówi, co widzi na obrazkach (mając rok...). Do badania zezowania jest taka specjalna maszyna - synaptofor, ale to musi zlecić lekarz okulista.
Skąd jesteś? Bo jeśli łódzkie/mazowieckie to mogę polecić jednego z najlepszych okulistów w rejonie.
My zasłanialiśmy oczy naprzemiennie z naciskiem na słabsze oko, ale córka baaaardzo się denerwowała. Z takimi maluchami jest bardzo ciężko ćwiczyć, poza tym na własną rękę niczego bym nie robiła.
Z moją córką na oddziale (bo u nas kwestia oczu była i jest już tylko operacyjna) bywały maluchy 5-6 miesięczne, więc dla spokoju ducha poszłabym do lekarza, zwłaszcza jeżeli widzisz cokolwiek na zdjęciach, to znaczy że to już chwilę trwa.

Ostatnia edycja:
Idź do okulisty. Jeśli dziecko zezuje to będzie gorzej. Dobry okulista dziecięcy odpowiednio Cię pokieruje - nie martw się, ale też nie bagatelizuj.

Jesteśmy z Małopolski okolice Krakowa. Niestety obecnie jesteśmy na kwaranannie, stąd co też chciałam coś zacząć już ćwiczyć a przy kolejnej wizycie u pediatry na pewno poruszę ten temat. Załączam zdjęcie gdzie widać że jej widać to o czym pisałam z lewym oczkiem. Można zerknąć bo może ja jestem przewrażliwiona ( jej lewe oczko ).

Załączniki

• IMG_20200915_120633338~3.jpg
    IMG_20200915_120633338~3.jpg
    275 KB · Wyświetleń: 2 046
Niby coś widać, ale nie jest to zdjęcie robione "na wprost" więc trudno powiedzieć. Najlepiej idź prywatnie- będzie szybciej. Jeśli faktycznie zezuje to trzeba reagować szybko. Ja też zwlekałam z wizytą u okulisty ( też wydawało mi się, że córci ucieka oczko) i okulistka wytłumaczyła mi, że nie wolno tego bagatelizować bo może to nawet doprowadzić do niedowidzenia lub utraty widzenia w tym oku (jeśli faktycznie jest wada). Dostałyśmy receptę na atropinę - zakrapialam córce oczy przez 2 i pół dnia i potem wizyta. Ja byłam w Salve (nie wiem czy działa w każdym mieście). Nie trzeba czekać długo na wizytę i teraz przyjmują normalnie. Niestety na nfz musiałabym czekać bardzo długo, bo okulistów dziecięcych jest naprawdę niewielu (mieszkam w Łodzi).
PS. Córeczkę masz śliczną😍.

Niby coś widać, ale nie jest to zdjęcie robione "na wprost" więc trudno powiedzieć. Najlepiej idź prywatnie- będzie szybciej. Jeśli faktycznie zezuje to trzeba reagować szybko. Ja też zwlekałam z wizytą u okulisty ( też wydawało mi się, że córci ucieka oczko) i okulistka wytłumaczyła mi, że nie wolno tego bagatelizować bo może to nawet doprowadzić do niedowidzenia lub utraty widzenia w tym oku (jeśli faktycznie jest wada). Dostałyśmy receptę na atropinę - zakrapialam córce oczy przez 2 i pół dnia i potem wizyta. Ja byłam w Salve (nie wiem czy działa w każdym mieście). Nie trzeba czekać długo na wizytę i teraz przyjmują normalnie. Niestety na nfz musiałabym czekać bardzo długo, bo okulistów dziecięcych jest naprawdę niewielu (mieszkam w Łodzi).
W Łodzi w instytucie Matki Polki jest jeden z najlepszych okulistów w przyszpitalnej poradni. Moja córka była tam operowana 3 lata temu. Jeśli autorko Twoja córka ma zeza, to ćwiczenia lub/i operacja dają najlepsze efekty do 2-3 roku życia, bo mózg jest w stanie się przestawić na obuoczne widzenie.
W Krakowie też mam do polecenia p. Prof.ktora operowała dziecko w mojej rodzinie, napiszę dane w następnym poście

Hi
W Łodzi w instytucie Matki Polki jest jeden z najlepszych okulistów w przyszpitalnej poradni. Moja córka była tam operowana 3 lata temu. Jeśli autorko Twoja córka ma zeza, to ćwiczenia lub/i operacja dają najlepsze efekty do 2-3 roku życia, bo mózg jest w stanie się przestawić na obuoczne widzenie.
W Krakowie też mam do polecenia p. Prof.ktora operowała dziecko w mojej rodzinie, napiszę dane w następnym poście
Bardzo proszę o dane tej Pani z Krakowa, zadzwonię sobie i dopytam bezpośrednio :)

reklama
Jeśli chodzi o zdjęcie w miarę na wprost jak przy to znalazłam takie. Wydaje mi się że tutaj jest całkiem dobrze tylko właśnie jak patrzy w bok to to jedno oczko się tak bardziej chowa

Załączniki

• IMG_20200930_163346230.jpg
    IMG_20200930_163346230.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 582
Do góry