C
Catar
Gość
Córeczka ma niecałe 19 tygodni. Ostatnio zauważyłam że jak bierze sobie do rąk zabawkę i zbliża ją do buzi jedno oczko ucieka jej troszkę do wewnętrznego kącika. Zaczęłam oglądać różne jej zdjęcia i zauważyłam że jak patrzy w bok to również to oczko tak jakby jest bliżej wewnętrznego kącika niż drugie tego zewnętrznego. Dodatkowo córeczka delikatnie czasem mruży to oczko. Mrużenie zauważyłam wcześniej, pytalam o to pediatry a ona stwierdziła że nie widzi nic niepokojącego jednak ja widzę że je przymruża, widać to czasem przy zabawie i np na niektórych zdjęciach.z tego co zdążyłam tutaj na forum doczytać to chyba nie ma co ciągnąć tak małego dziecka do okulisty ? Jednak może ktoś ma jakiś pomysł na ćwiczenia oczu dziecka ? Głównie mobilizowania tego oczka które wydaje mi się słabsze. Ćwiczę z nią wodzenie wzrokiem za zabawkami czy kartami kontrastowymi. Staramy się żeby nic ciekawego nie było nad nią. Od dwóch dni też masuje delikatnie mięśnie twarzy. Chce zacząć ćwiczyć wodzenie wzrokiem z jednym oczkiem zasłoniętym dłonią i ćwiczyć tak oba oczka ? Czy tylko to słabsze? Może są jeszcze jakieś ćwiczenia ?