reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Ubole krocza w ciazy 22tydz

NowaNatka

Fanka BB :)
witam.tak jak w temacie, chodzi o bóle krocza .mam bardzo mocne bole krocza -22tydzczy któraś z Was tez tak miała? Duzo muszę odpoczywać bo mam szyjkę skrócona do 3,4 .gdy wstaje z łóżka (bo duzo leżę) to boli mnie krocze i miednica .dzis to już wogole jak chciałam pomyć naczynia to już wogole nie mogłam ustać tak mnie bolało.prosze Was o jakieś opinie czy Wy tez tak miałyście?..

reklama
Z tego co wiem to normalne te bole w kroczu :-)
Co do szyjki pierwsze slysze ze przy takiej sie lezy....Ja lezalam plackiem 3 mies w lozku plus dwa razy szpital i leki ale szyjka byla
2 cm albo 1.5 plus raz rozwrcie wewnętrzne ktore sie zamknelo..pozniej juz w ogóle jej nie miałam ale donosiłam do końca.
Norma jest od 3 i wyzej szyjka.

Kochana leżę teraz jakby to powiedzieć "profilaktycznie" .pierwsza ciąże tez leżałam szyjka była 2cm teraz lekarz każe sie mocno oszczędzać żeby sie nie powtórzyło tym bardziej ze od ost wizyty skróciła sie.bardziej martwią mnie te bole krocza

reklama
Witam, ogólnie w ciąży wszystkie więzadła w okolicach krocza się rozciągają co może powodować dyskomfort oraz bol. Nie wiem gdzie dokładnie umiejscowione jest zrodlo bólu ale jeśli to kość łonowa, to przyczyną może być rozejście spojenia łonowego (do 1 cm jest normą) lub zapalenie różnych przyczepów mięśniowych. Najlepiej poradzić się swojego ginekologa a jeśli będzie podejrzewał rozejście spojenia łonowego to trzeba się udać do ortopedy na USG kości łonowej. Pozdrawiam

Witam, ogólnie w ciąży wszystkie więzadła w okolicach krocza się rozciągają co może powodować dyskomfort oraz bol. Nie wiem gdzie dokładnie umiejscowione jest zrodlo bólu ale jeśli to kość łonowa, to przyczyną może być rozejście spojenia łonowego (do 1 cm jest normą) lub zapalenie różnych przyczepów mięśniowych. Najlepiej poradzić się swojego ginekologa a jeśli będzie podejrzewał rozejście spojenia łonowego to trzeba się udać do ortopedy na USG kości łonowej. Pozdrawiam
Tak właśnie ale lepiej niech gin tez sprawdzi.

Miałam takie bóle jakby dziecko wręcz parło i biodra aż bolaly. Normalne ale pomimo dobrej długości szyki lekarz i tak kazał mi leżeć jak najwięcej. Urodziła w 40 tygodniu naturalbie szybko i bez komplikacji. Dobra rada z serca. Oszczędzaj sie i odpoczywaj to nie zaszkodzi.

Kochana leżę teraz jakby to powiedzieć "profilaktycznie" .pierwsza ciąże tez leżałam szyjka była 2cm teraz lekarz każe sie mocno oszczędzać żeby sie nie powtórzyło tym bardziej ze od ost wizyty skróciła sie.bardziej martwią mnie te bole krocza
Przeciez mówiłaś że nie wiesz ile miałaś ostatnio. Cóż.. nieważne
Rozumiem profilaktykę, lepiej dmuchać na zimne [emoji14]

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Aa kochana teraz rozumiem
Ja mialam 2,4 i awaryjnie pesar mi zalozyli.. moja gin mowi ze 3 cm to bezpiecznie o ile dalej sie nie skraca
Ja bez pessaru udalo sie donosic do konca a szyjka byla naprawdę mega krotka itp..Szpital leki leżenie. wizyty co chwile ..
Nawet pozniej jak juz latac moglam to nic nie ruszylo dopiero w terminie..a co przezylam strachu to moje.Ale w dwoch szpitalach powiedzieli ze pessara sie nie praktykuje juz bo nie ma udowodnionego działania..Może co szpital i lekarze to inaczej.

Aa kochana teraz rozumiem

Ja bez pessaru udalo sie donosic do konca a szyjka byla naprawdę mega krotka itp..Szpital leki leżenie. wizyty co chwile ..
Nawet pozniej jak juz latac moglam to nic nie ruszylo dopiero w terminie..a co przezylam strachu to moje.Ale w dwoch szpitalach powiedzieli ze pessara sie nie praktykuje juz bo nie ma udowodnionego działania..Może co szpital i lekarze to inaczej.
No ja mialam.planowane cc i w dniu jak mnie przyjmowali.mialam juz duze rozwarcie wiec bez pessaru i oszczedzania mogloby byc roznie zwlaszcza ze na poczatku szyjka miala prawie 5cm

reklama
Ja w 20 tyg szyjka 3 cm i lekarz powiedział że na tym etapie jest ok. Sama długość szyjki nic nie mówi, wiadomo bo normy są że za krótka być nie może, ale wszystko zależy jak szybko i czy w ogóle się skraca. Można miec 3cm i chodzić z taką do końca a można miec 5 cm która skraca się co wizytę. Co do tych bóli krocza to zdarzają się wiadomo że wszystko się rozciąga, gdyby mnie bardzo bolało skonsultowałabym to z lekarzem.

Do góry