reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

U Lekarza... szczepienia, choroby i wszystko o zdrowiu naszych maluszkow

w Irlandii z tego co wiem, wszystko szczepionki sa skojarzone, w 2gim miesiącu pójdziemy na taką 6w1, potem w 4tym 4w1, a potem nie pamiętam ;)
no i wszystko za darmo :)

reklama
Hej! Ja nie bede stresowała i siebie i małej i kuła jej raz w tygodniu i tak przez 2 miechy:szok:.. wiem że to kosztuje ale hym... w końcu dostane np becikowe a to kasa na malucha nie! Ja dorzuce jeszcze pewnie meningokoki ze wzgledu na starsza ze idzie do przedszkola!

Właśnie dzwoniłam do przychodni zeby zamówić recepty na szczepionki. Biorę Infanrix Hexa (6 w 1) i zdecydowałam zaszczepić na rotawirusy. Co do pozostałych (meningokoki, pneumokoki) to mam jeszcze chwile zeby zrobic rozeznanie.
Sylusia ja na szczepienia przeznacze pieniadze z ubezpieczenia bo potrzeba w sumie około 3000zł i tyle dostaniemy z małżem z grupówki.
W zeszłym tygodniu walczyłam z nasza kochana słuzba zdrowia :wściekła/y: Chciałam umówic mała do poradni preluksacyjnej. W tak wielkim miescie jakim jest Wrocław tylko kilka takich miejsc a terminy masakryczne. Udało się w szpitalu klinicznym i w piatek idziemy zrobic USG.

No wiem że szczepionki skojarzone to kupę kasy bo jeszcze w zeszłym rok szczepiłam dodatkowo starszą na meningokoki- porażka! Ale na to nie będę żałowała kasy i już. Ja jż pisałam o poradni preluksacyjnej że miałam problem bo pani powiedziała że u nas w szpitali to terminy od 6 do 8 tygodni...:no: i ponieważ wizytę mam u pediatry na 22.03 to nie mialam wystawionego skierowania więc nie chciala mnie raszpla zapisać. Zadzwoniłam więc za godzinkę i skłamałam że mam skierowanie i podałam nazwisko pani doktor do której idziemy i wsio. Ale to paranoja bo przeciez wizyta w poradni i kontrola to standard a mimo to pod górę. Ja mam tylko 1 wniosek = Nie płacić pieniążków na służbę zdrowia tylko odkładac na prywatną kartę z której za wszstko ściągają i tyle jak w Stanach na przykład!:crazy:

Ja to generalnie nienawidze tych szczepien
Zaraz bede miala stracha zeby Malej tfu tfu nic po nich nie bylo
Poza tym u nas warunki szczepien sa tragiczne, tzn jest jedna wielka kolejka dzieci i szczepienia na zasadzie masówki , jak na tasmie produkcyjnej , rozebrac , zaszczepic, nastepne....
I mam dylemat na co szczepic znowu. Bartka nie szczepilam do tej pory zadnymi dodatkowmi szczepionkami, no ale byl jedynakiem , no a Mala bedzie juz miala starszego brata... i badz tu czlowieku madry
My szczepimy tymi 5 w 1 , na rota nie szczepie bo to troche bez sensu moim zdaniem, tylko co z tymi pneumo i meningokokami ? Pojecia nie mam . Bartosza chyba teraz na pneumokoki zaszczepie za to.

Ja na pewno zaszczepię moja dzidzię na pneumokoki. osobiście znam dwie rodziny, w których pojawiły się problemy z pneumokokami. W jednym przypadku chłopiec niedosłyszy, po długiej walce o życie (pneumokokowe zapalenie mózgu) a w drugiej niestety chłopiec zmarł (miał 6lat). Więc mysle, że warto wydać pieniążki na szczepienie. A słyszałam, ze jeśli dziecko nie idzie do żłobka, to można zaszczepić je po 6miesiącu życia ( wtedy koszt szczepienia obniża się o połowę, bo daje się tylko dwie dawki a nie trzy jak przy niemowlakach).

ja chyba i na rota i pneuokoki bo od wrzesnia starszak idzie do przedskzola wiec pewnie przynosic z niego bedzie sporo... Ja wracam do pracy (w szkole) i tez wiem jak to jest ze non stop cos do domu sie przynosi... :baffled:
Jasia na rotawirusa nie szczepilam, a potem jak mial kilka miesiecy i podejrzenie rota to sobei plulam w brode (na szczescie nie wyladowal w spzitalu wiec to raczej rota nie byl). Na pneumokoki zaszczepilismy go po 2 urodzinach - satwierdzilismy ze mozemy z tym pcozekac (wazne zeby przed przedskzolem) bo generlanei to kontaktu z innym idziecmi to poki co mial malo wiec i mozliwosci zarazenia tez niewiele...

reklama
Do góry