reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Trombofilia - wyniki

reklama
Przed ciążą nie pamiętam jakie brałam witaminy. Chyba pregnę start. W ciąży ginekolog mi polecił femibioni też jestem mu wierna przez całą ciążę. 🙂 Cały czas oprócz tego brałam też Actifolin 2mg. Biorę do teraz.

Tak, robiłam:
- morfologia,
- tsh, fsh, lh,
- estradiol
- progesteron,
- prolaktyna,
- testosteron,
- wit. D3,
- żelazo,
- DHEA-SO4,
- amh - dla dziewczyn, które mają niski poziom. Ja przy wyniku 0,2 zaszłam w ciążę w 6 c.s. Wiek 42 lata. :)
- antykoagulant tocznia,
- zespół antyfosfolipidowy,
- trombofilia (jedna nieprawidłwość)
Dodatkowo sprawdziliśmy nasienie męża.
Chyba tyle...
I wszystkie masz prawidłowe wyniki? To tylko się cieszyć :) tak jak mówię, częsta mutacja, słuchałabym się lekarza co brać, a czego nie. Jak bierzesz prenasol to tam są metylowane foliany, więc to jest podstawą.

"A1298C (MTHFR 1298A>C) - wpływa na obniżenie aktywności MTHFR. Genotyp MTHFR wpływa na ilość kwasu foliowego we krwi. "
Ja jestem po 2 poronieniach. Za pierwszym razem poronienie było spowodowane wada genetyczna płodu, brałam wtedy zwyczajny kwas foliowy. Przed i w trakcie drugiej ciąży brałam już kwas foliowy metylowany, niestety znowu poroniłam ale badanie przyczyny poronienia nie wykazało wady płodu.
Po drugim poronieniu dowiedziałam się że mam mutacje MTHFR 677 - odpowiada to za złe przyswajanie kwasu foliowego i mutacje PAI- biorę na to akard zastrzyki neoparin. Obecnie jestem w 11 tv i narazie jest ok.

Dziewczyny mam pytanie. Właśnie otrzymałam wyniki na trombofilię. Mam za sobą: poronienie, zdrowa ciąża (bez żadnych leków) i znowu poronienie.
Wynik mnie zaskoczył, a jednak...
Od 2,5 tyg. lekarz wdrożył mi Acard 150 mg i Prenasol. Jak się uda się znowu zajść w ciążę Neoparin 40 - > dodatkowo.
Co prawda wyszła tylko jedna nieprawidłowość, ale wyszła. Czy któraś z Was miała taki przypadek i wszystko przebiegło pomyślnie. Co to oznacza?
Acard 150 mg i Prenasol dostałam już przed wynikami... Dzisiejsze wyniki przesłałam ginekologowi i stwierdził, że jeśli się uda wdroży mi ten Neoparin 40 🤔
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Ja co prawda mam inne mutacje MTHFR i PAI1( badania robiłam po dwóch stratach) Ciążę bez problemów, dwie straty i kolejną ciążę na lekach (od praktycznie samego początku brałam leki neoparin 0.4, acard, luteina( do 12 TC).
Ciąża na lekach przebiegła prawidłowo. Urodziłam 4 miesiące temu zdrowego syna.

Ja co prawda mam inne mutacje MTHFR i PAI1( badania robiłam po dwóch stratach) Ciążę bez problemów, dwie straty i kolejną ciążę na lekach (od praktycznie samego początku brałam leki neoparin 0.4, acard, luteina( do 12 TC).
Ciąża na lekach przebiegła prawidłowo. Urodziłam 4 miesiące temu zdrowego syna.
O, ja zapomniałam, że na początku ciąży też brałam luteinę i duphaston, ale nie pamiętam dokładnie do którego tygodnia.

reklama
"A1298C (MTHFR 1298A>C) - wpływa na obniżenie aktywności MTHFR. Genotyp MTHFR wpływa na ilość kwasu foliowego we krwi. "
Ja jestem po 2 poronieniach. Za pierwszym razem poronienie było spowodowane wada genetyczna płodu, brałam wtedy zwyczajny kwas foliowy. Przed i w trakcie drugiej ciąży brałam już kwas foliowy metylowany, niestety znowu poroniłam ale badanie przyczyny poronienia nie wykazało wady płodu.
Po drugim poronieniu dowiedziałam się że mam mutacje MTHFR 677 - odpowiada to za złe przyswajanie kwasu foliowego i mutacje PAI- biorę na to akard zastrzyki neoparin. Obecnie jestem w 11 tv i narazie jest ok.
Oby tak zostało. Spokojnej ciąży...
U mnie zarówno 1 jak i 3 ciąża zatrzymała się na etapie 6t2d. To mnie zastanowiło...
Trzymam kciuki!

Do góry