reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Torbiel splotu nachyniowego w 38tc

Witam... Dzisiaj byłam na wizycie u swojego ginekologa prowadzącego na USG wyszła torbiel splotu naczyniowego o wielkości 5 mm. Jestem w 37 tc i 2 d. Tak mnie to zaskoczyło i zdenerwowało, że całkowicie wyłączyło zdolność myślenia i (zapewnienia lekarza że to nic groźnego) spowodowały że o nic zupełnie nie zapytałam. Teraz czytam że takie torbiele są wykrywane dużo wcześniej, a w trzecim trymestrze już sie wchłaniają. To już końcówka ciąży więc brakuje tu czasu na wchłanianie. Dodam że badanie prenatalne z 13 tc nie wyszło ciekawie test Papa 1:117 ale wszystkie inne parametry z USG były w porządku ( przyzierność karkowa, kość nosowa) Czy któraś z was też miała tak późno wykryte te torbiele u swojego maluszka? Jak to u was się potoczyło.? Czy to jest groźne?

reklama
Rozwiązanie
Moje dziecko ma torbiele, byłam na kontroli u neurologa. Są bez znaczenia klinicznego, powstają w 32-34 tygodniu ciazy. Rzadko kto wie o ich istnieniu, bo USG przezciemiaczkowego nie wykonuje się rutynowo.
Jest szansa, że się jeszcze wchłonie przed porodem. Pojedyncza torbielka sportu naczyniowego jest zazwyczaj niegroźna. U nas też była. Chyba nawet dwie, z tym że wchłonęły się jeszcze w ciąży. Ja zgłaszałam ten fakt w szpitalu i po porodzie dziecko miało USG główki.

U nas były 3 torbielki, 2 wchlonęły się jeszcze w ciazy , 1 byla po porodzie , wszyscy zapewniali ze nie ma to wpływu żadnego, w 9 miesiącu zycia dziecka bylam jeszcze na kontrolnym usg i juz nie było śladu po żadnej torbielce, głowa do góry ! Byc moze zdąrzy sie jeszcze przed porodem wchłonąć jesli nie , bedzie do obserwacji po porodzie

Moje dziecko ma torbiele, byłam na kontroli u neurologa. Są bez znaczenia klinicznego, powstają w 32-34 tygodniu ciazy. Rzadko kto wie o ich istnieniu, bo USG przezciemiaczkowego nie wykonuje się rutynowo.

Rozwiązanie
Do góry