reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Torbiel endometrialna a ciąża

W chwili gdy się okazało, że mam ta torbiel miała właśnie 4cm i jedna lekarka od razu chciała mnie brać a druga odradzila laparoskopię dlatego, że jeszcze nie rodziłam i mogą powstawać zrosty dlatego zaczęłam brać te tabletki i torbiel zmalała. Na tą chwilę lekarka niczego mi nie zaproponowała oprócz badania męża a staramy się już jakis czas.
Moja torbiel miała 3cm i na wizycie, na której ją znaleziono, otrzymałam od razu skierowanie na laparoskopie. Podczas zabiegu sprawdzono mi też drożność jajowodów. Z tego co się orientuję, nie zaleca się usuwanie torbieli, które mają poniżej 3cm, ale jeśli będziesz miała problem z zajściem w ciążę, pewnie któryś z lekarzy zaleci Ci wykonanie badania drożności jajowodów

reklama
I bardzo ładnie Ci ta torbiel zareagowała na leczenie hormonalne, więc dobrze, że obyło się bez laparoskopii ;) Ciężko powiedzieć, czy przedłużające się starania mogą być spowodowane endomerioza czy czymkolwiek innym. Jak widzisz, ja mam zdiagnozowaną endo, a jestem w ciąży. Tak samo moja poprzedniczka powyżej

Tego nie wiem, tak mi powiedziały dwie lekarki ale chyba muszę zmienić dotychczasową, do której chodze:/
Raczej ciężko pomylić torbiel czynnościową z endometrialna - mają inną echogeniczność. Zwłaszcza, że potwierdziły do dwie badające. Jeśli będziesz szukać nowego lekarza, to poszukaj takiego, który specjalizuje się w leczeniu endometriozy ;)

Dobrze byłoby takiego znaleźć, dziękuję [emoji4]
Mi z torbielą endometrialną nie udało się zajść w ciążę chociaż ginekolog twierdziła, że się udaje i to byłoby dla mnie najlepsze, tez zleciła nam badanie nasienia partnera. Zdecydowalam sie na usuniecie torbieli potem byla drożność jajowodów i monitoring owulacji u ginekologa. Monitoring owulacji przynajmniej pozwolił zobaczyć jak te owulacje przebiegają, co prawda trzeba ok 3 razy w ciągu cyklu być u lekarza i kosztuje ok 200 zł ale przynajmniej wiadomo jak to przebiega i czy coś z tego może być😉powodzenia 😊

Mi z torbielą endometrialną nie udało się zajść w ciążę chociaż ginekolog twierdziła, że się udaje i to byłoby dla mnie najlepsze, tez zleciła nam badanie nasienia partnera. Zdecydowalam sie na usuniecie torbieli potem byla drożność jajowodów i monitoring owulacji u ginekologa. Monitoring owulacji przynajmniej pozwolił zobaczyć jak te owulacje przebiegają, co prawda trzeba ok 3 razy w ciągu cyklu być u lekarza i kosztuje ok 200 zł ale przynajmniej wiadomo jak to przebiega i czy coś z tego może być😉powodzenia 😊
A jak duża miałaś torbiel?

reklama
Do góry