reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Toksoplazmoza

reklama
Na forum niedawno dziewczyny pisały, że przeciwciala na Toxo wyszły zafałszowane z powodu przejścia covid. Ale to trzeba proozmawiac z odpowiednim lekarzem o swojej konkretnej sytuacji...

Na forum niedawno dziewczyny pisały, że przeciwciala na Toxo wyszły zafałszowane z powodu przejścia covid. Ale to trzeba proozmawiac z odpowiednim lekarzem o swojej konkretnej sytuacji...
Być może coś w tym jest bo przechodziłam covid w marcu. Ale masz rację jak dostanę wyniki to odrazu je skonsultuję.

Dziewczyny, wyjaśniło się wszystko... Odebrałam dzisiaj wyniki na toksoplazmoze.

TOKSOPLAZMOZA Gondi IgG
Mój wynik: 3,0 IU/ml (reaktywny)

TOKSOPLAZMOZA Gondi IgM
Mój wynik: 0,11 (nieraktywny)

TOKSOPLAZMOZA gondi awidność IgG
Mój wynik: 82,20% (wysoka awidność)
Normy:
<50% - niska awidność
50-59,9% - wynik wątpliwy
=> 60% - wysoka awidność

Czyli mam przeciwciała i przebyte zakażenie. Kamień z serca... Dziewczyny myślałam, że zwariuje zanim dostanę te wyniki... Odrazu czuje się lepiej :) hmm tylko ciekawi mnie czemu takie wyszły te ostatnie do zakaźnej mam w środę, pójdę zobaczę co powie mimo wszystko.

Hej proszę o interpretację bo zwariuje 😶

Załączniki

• IMG_20220929_125823.jpg
    IMG_20220929_125823.jpg
    32,2 KB · Wyświetleń: 57
  • IMG_20220929_125843.jpg
    IMG_20220929_125843.jpg
    131,3 KB · Wyświetleń: 59
reklama
@Dorota2908 Z tego co widzę IgG i IgM masz dodatnie, co świadczy o aktywnym zakażeniu. Zapewne warto zrobić awidność by sprawdzić. Z racji tego że masz wysoki wynik IgG - to jest szansa, że IgM jest fałszywie dodatnie. Niektóre leki i przyjmowane choroby mogą wynik fałszować. Dobrze by było byś skontaktowała się w tej sprawie ze swoim lekarzem.

Do góry