reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

To co ważne- regulamin, ogłoszenia, ważne informacje

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
...
Rózne schematy rozliczania tygodni ciazy. ( zrobione przez Isis)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja licze schematem nr 2 i on mi sie wydaje najbardziej wiarygodny , szczegołnie ze kalendarzowo miesiac to własnie 4 i poł tygodnia. No i ciaza trwa 280 dni = 40 tygodni.

Pozdrawiam i miłego liczenia

Ostatnia edycja:
melia znalazłam coś takiego ze strony MOPS-u:
Kryterium dochodowe - jak obliczyć dochód?

Wyliczając dochód osoby lub rodziny należy zsumować przychody z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku, czyli np. ubiegając się o pomoc w marcu, trzeba przedstawić dochód z lutego.

Obliczając dochód w rodzinie sumujemy przychody wszystkich członków rodziny. Muszą to być dochody netto, czyli bez podatku oraz składek na ubezpieczenia.

Do dochodu nie wlicza się również:
- kwoty alimentów, które płaci członek rodziny ubiegającej się o wsparcie na rzecz innych osób,
- jednorazowego pieniężnego świadczenia socjalnego
- świadczeń w naturze

W przypadku osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą, sposób obliczania dochodu zależy od formy opodatkowania tej działalności (inaczej liczona jest w przypadku odprowadzania podatku dochodowego od osób fizycznych, a inaczej w przypadku zryczałtowanego podatku dochodowego). Dochód ustala się zwykle na podstawie zaświadczenia wydanego przez Urząd Skarbowy. Od dnia 01.10.2006r. przyjmuje się, że z 1ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 207 zł.

wszystko o becikowym:
Becikowe - Przewodnik Krok po Kroku
...

Ostatnia edycja:
Podając dane do listy majówek
prosze
w tytule wiadomości wpisywać tylko datę porodu (ułatwi mi to szukanie)

Majówki które nie podały wszystkich danych to:

NOWA AKTUALIZACJA PONIŻEJ

Ostatnia edycja:
Niedługo odbędą się spotkania Aktywnych mam ...
w Gdańsku, Wrocławiu i Bydgoszczy
wklejam linka ze szczegółami
mam nadzieję że chętne się znajdą:tak:
Aktywnemamy.pl

Lista https://www.babyboom.pl/forum/maj-2011-f370/majowkowe-fasolki-43925/ została zaktualizowana...
nie mam jednak jeszcze danych wszystkich mamuś majowych :(

Podając dane na pw do listy majówek jeśli mogłabym prosić
w tytule wiadomości wpisywać tylko datę porodu

Majówki które nie podały wszystkich danych:

EwelinaD
ewunka_k

-Osoby które udzielają się bardzo rzadko :(
Marsta

Malgosiaka

Orzeszek24

młodamamusia18

Marita45

klaudix

Żółtaczka

Ostatnia edycja:
reklama
W związku z tym iż majówki już się rozpakowują , postanowiłam nie dopisywać więcej nikogo do listy majówek...
Dopisałam tylko 2 osoby które zniknęły z listy (nie wiem jakim cudem) za co przepraszam..
i już jest komplet..

niedługo powstanie lista "rozpakowanych majówek"
i tam będę uzupełniać narodzone dzieci , wagę , długość jaki poród SN czy CC
w którym tyg ciąży doszło do rozwiązania...
ale to wyjdzie w praniu :-)

i zastanawiam się nad dopisaniem(ewentualnie jeśli się zgłoszą) osób które nie podały pełnych danych do listy która już istnieje.. ponieważ wiele razy o to prosiłam a danych jak nie było tak nie ma i lista jest niepełna...
prosze o opinie na ten temat na wątku głównym

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry