reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Testy owulacyjne - 1 cykl

Babyboomka

Zaangażowana w BB
Cześć, zaczynam zabawę z testami owulacyjnymi jako mama z doświadczeniami i przed 40tką. Jakoś nie potrafiłam z nich korzystać, nie ufałam. Teraz zaczynam.
Czy owulacja może pojawić się na tydzień przed planowanym okresem?
Tak przegladam i przegladam Internet i widzę, że pozytywne kreski wychodzą np. w 19 dc. Może to wyłącznie przy długich cyklach (33 dni np)
Stosujecie tylko wieczorem, zeby miało to sens?
Mój cykl 27 dni (po ciazy sie skrocil), dwie mocne kreski pokazuje dziś z rana w 12 dc, pojawil sie tez sluz.

reklama
Cześć, zaczynam zabawę z testami owulacyjnymi jako mama z doświadczeniami i przed 40tką. Jakoś nie potrafiłam z nich korzystać, nie ufałam. Teraz zaczynam.
Czy owulacja może pojawić się na tydzień przed planowanym okresem?
Tak przegladam i przegladam Internet i widzę, że pozytywne kreski wychodzą np. w 19 dc. Może to wyłącznie przy długich cyklach (33 dni np)
Stosujecie tylko wieczorem, zeby miało to sens?
Mój cykl 27 dni (po ciazy sie skrocil), dwie mocne kreski pokazuje dziś z rana w 12 dc, pojawil sie tez sluz.
Może. Ale 7 dniowa faza lutealna nie jest prawidłowa i utrudnia, a nawet uniemożliwia zajście w ciążę. Jeżeli faktycznie masz owu 7 dni przed miesiączką udaj się do ginekologa. Dostaniesz zapewne leki na wydłużenie fazy lutealnej. Prawidłowa, sprzyjająca zajściu ma długość 10-16 dni.

Ale jeżeli w 12 dc test pozytywny to owu w 13-14 dniu. Przy cyklach 27 dni to nie będzie tydzień przed @. Tylko 13 dni. Czyli prawidło.

I nie musisz robić wieczorem, najważniejsze żeby nie robić z porannego moczu (patrz instrukcja). Kilka godzin przed testem nie pije się dużo i robi do pierwszego pozytywnego.

Tylko pamiętaj, że pozytywne testy nie gwarantują owulacji. Wskazują tylko pik lh. A ten może wystąpić, a mimo to owu nie będzie.

Dziękuję, kreski są takie same, ciekawe, czy jutro pokaże się jedna mocniejsza. Tak czy siak, działamy. Cieszę się, że od 10-16 dni, bo też naczytałam się, że owulacja powinna występować 14 dni przed planowaną miesiączką..

Co do LH - tak tak, wiem, a szkoda ;) to by było cudowne :)

Instrukcja - pudełko zaginęło, mam same paski w folii, na której jest napisane, że wystarczy zanurzyć pasek do konkretnego miejsca i tyle.

Te 14 dni to takie założenie, dla cyklu 28 dni. No i zazwyczaj trwa ok 14 dni. Ja mam np. Fazę lutealna 10 dniowa.

Myślę, że jeżeli dzisiaj kreseczki takie same, to już możesz traktować jako pozytywny 🙂

A ja polecam Ci testy clearblue z takim czytnikiem 😊 jasno pokazuje czy jest owulacja czy nie, pokazuje się uśmiechnięta buźka. Może i trochę droższe niz takie zwykłe testy ale u nas zadziałało już przy pierwszym cyklu jak je stosowaliśmy, wcześniej 3 cykle stracone bo aplikacja pokazywała mi źle owulację, która w rzeczywistości była tydzień później

Do góry