reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Testy alergiczne

reklama
Na przykładzie córki, serki, jogurty nic się nie działo, odstawilismy jedynie śmietane, jogurty naturalne i mleko, od serkow nic się nie działo, po mleku lekka wysypka
Bo może mieć słabszą alergię, a mleko nieprzetworzone jest silniejszym alergenem. Co nie znaczy, że przetworzone nie uczula. Poza tym, dziwne dla mnie jest to co piszesz. Że jogurty dawałaś, ale naturalne nie. Przecież jogurt naturalny, a jogurt truskawkowy to to samo tylko truskawkowy zawiera cukier i truskawki. Ale mleko ma tą samą postać.

To samo śmietana, to też produkt mleczny przetworzony.

Bo może mieć słabszą alergię, a mleko nieprzetworzone jest silniejszym alergenem. Co nie znaczy, że przetworzone nie uczula. Poza tym, dziwne dla mnie jest to co piszesz. Że jogurty dawałaś, ale naturalne nie. Przecież jogurt naturalny, a jogurt truskawkowy to to samo tylko truskawkowy zawiera cukier i truskawki. Ale mleko ma tą samą postać.

To samo śmietana, to też produkt mleczny przetworzony.
Ja to wszystko wiem, poprostu nie chciałam przesadzać z ilością mlecznych produktów, pewnie śmietana czy jogurt naturalnny nie zrobiły by krzywdy ale wolałam ograniczyć. W tym wszystkim chodzi tylko i wyłącznie o to że to mleko jest zagadką skoro po uprzednich produktach nic się nie działo a po mleku wywaliło.. Tym bardziej że na testach nic nie wyszło mimo spożywania przez dziecko np serkow..🤷‍♀️

Ja to wszystko wiem, poprostu nie chciałam przesadzać z ilością mlecznych produktów, pewnie śmietana czy jogurt naturalnny nie zrobiły by krzywdy ale wolałam ograniczyć. W tym wszystkim chodzi tylko i wyłącznie o to że to mleko jest zagadką skoro po uprzednich produktach nic się nie działo a po mleku wywaliło.. Tym bardziej że na testach nic nie wyszło mimo spożywania przez dziecko np serkow..🤷‍♀️
No to faktycznie dziwna sprawa, a zawsze ja wysypuje po mleku czy to jednorazowe? 🤔

Bo świeże mleko jest silniejszym alergenem. I daje mocniejszą reakcję. Ale to nie jest tak, że przetworzone mleko nie uczula. Bo uczula, tylko w mniejszym stopniu (nie daje objawów skórnych). Jak jest alergia na bmk to jest na każdy rodzaj. A nie że na mleko jest a na śmietanę już nie.
Co do testów to mogą być w tym wieku niewiarygodne. No i jak mówiłam, jest jeszcze kwestia czy to na pewno mleko. Bo może być zupełnie co innego, a ty po prostu nie kojarzysz faktów.
Z resztą nie zawsze alergia daje znać o sobie w ten sposób, że dzisiaj jesz i dziś jutro masz objawy. Może wywalić alergen nawet po tygodniu od spożycia.

Do góry