Witam. Otrzymałam wyniki testów pappa z 12+5tc . USG prenatalne wykonywane chwilę przed pobraniem krwi - świetne . Widoczna kość nosowa, kość udowa również , która jest długa , wymiar dziecka też w porządku , przezierność w normie itd.. Jednak po otrzymaniu wyników biochemii zaniepokoilam się.. Mimo mojego młodego wieku ryzyko trisomii 21 wyniosło 1:341 ,od 1:300 wykonują test nifty lub amniopunkcje ,mój lekarz powiedział że jest nieznaczne ryzyko i mogę wykonać test dla 100% pewności .. Kompletnie nie wiem co mam robić, jestem wystaszona i bardzo bym chciała żeby to jednak USG było większym wyznacznikiem niż krew. Dodam że 1 trymestr był bardzo ciężki ,schudłam prawie 7 kg ,2 razy byłam hospitalizowana , ponieważ nie mogłam zwyczajnie jeść i nawet pić - skrajne wyczerpanie . Teraz w 14tc jest o wiele lepiej,nadrabiam to co powinnam dać dziecku wcześniej,ale niestety wyszło inaczej. Bardzo się boje tego prawdopodobienstwa. Czy któraś Pani wesprze mnie chociaż jednym słowem dobrym ,że miała podobnie i dzidzia rosła zdrowa ? Bardzo nie chce się denerwować i płakać w poduszkę ,bo wiem że tym szkodzę dziecku . Bardzo proszę o pomoc
reklama
Rozwiązanie
N
No więc stosuj się do zaleceń, nie stresuj i jeśli masz możliwość zrob nifty dla świętego spokoju. Trzymam kciuki za bezproblemową ciążę.Tak
Tak oczywiście, jest ryzyko stanu przedrzucawkowego w zbliżonym 37tc ,oraz moja krew jest za gęsta i acard ma ją rozrzedzić
Wiem, że łatwo się mówi ale staraj się nie denerwować.
Mam troje dzieci i tylko w ostatniej ciąży robiłam test pappa. Liczby miałam ciut większe, ale też się denerwowalam. Chyba my mamy już tak mamy
To jest statystyka i roznie z nią bywa. Usg wyszło dobre i to najważniejsze.
Trzymam mocno kciuki
Mam troje dzieci i tylko w ostatniej ciąży robiłam test pappa. Liczby miałam ciut większe, ale też się denerwowalam. Chyba my mamy już tak mamy
Trzymam mocno kciuki
Mała.czarna
Fanka BB :)
Właśnie dlatego zastanawiam się nad tym testem. Przecież jesli by Ci wyszło np 1:134564 To dalej jest ryzyko i można mieć pecha i byc ta jedna na az tyle kobiet... Jeśli usg jest ok, nie martwiła bym się. Ile masz lat? Pappa to jednak tylko statystyka
No nie ma u mnie w rodzinie 3 pokolenia wstecz żadnych wad genetycznych ,tak samo u narzeczonego. Ja mam 22 lata ,narzeczony 25 lWłaśnie dlatego zastanawiam się nad tym testem. Przecież jesli by Ci wyszło np 1:134564 To dalej jest ryzyko i można mieć pecha i byc ta jedna na az tyle kobiet... Jeśli usg jest ok, nie martwiła bym się. Ile masz lat? Pappa to jednak tylko statystyka
Staram się nie denerwować , mam nadzieję że test pappa się pomylił i będzie wszystko dobrze, dziękuję bardzoWiem, że łatwo się mówi ale staraj się nie denerwować.
Trzymam mocno kciuki
Mam nadzieję, że ten test pappa właśnie nie jest miarodajny w tym przypadku , dziękuję bardzoNie robiłam testu pappa, ale słyszałam, ze często wprowadza niepotrzebne zamieszanie, bo jest to tylko statystyka.
Skoro usg wyszło ok to ja bym nie martwiła się na zapas ❤
reklama
T21 - 1:341Jakie wyszły wyniki ? Test pappa to nie tylko statystyka trisomi. Biochemia może zawyzyc ryzyko ale sama w sobie mówi o wielu innych problemach
Reszta bardzo niskie ryzyko
USG świetne
reklama
N
Natuś_ka
Gość
Nie chodzi mi o wyliczone ryzyko tylko wyniki biochemi krwi.T21 - 1:341
Reszta bardzo niskie ryzyko
USG świetne