Tak lekarz który je robił wypowiadał się w samych superlatywach nic go nie zaniepokoiło. Ten sam lekarz dziś zadzwonił wezwał mnie na wtorek na konsultacje i ponowne usgJeśli masz się martwić i masz na to środki możesz zrobić np. Sanco, ja mam 36 lat i nie robiłam (choc pappa ostatecznie wyszło niskie ryzyko).
Jest tu wiele tematów odnośnie Pappy, ja osobiście prawdopodobnie zrobiłabym dodatkowe testy, gdyby ryzyko wyszło mi wysokie (czyli w mojej głowie gorzej niż 1:100).
Dla mnie jednak Twoje wyniki są dobre, ryzyko t21 tylko nieznacznie się pogorszyło przy korekcie.
Parametry z usg idealne?
reklama
godknowswho
Zaciekawiona BB
Jestem po, miałam od razu po badaniu krwi. W USG wszystko ok. Ale też mnie wywaliło do 140, z resztą jak zawsze przed USG, w chacie mam koło 120Czyli jesteś jeszcze przed badaniem USG?
milobuzik
Fanka BB :)
Nie dostałaś żadnego dokumentu badania po tym usg? To były prenatalne? Taka dokumentacja to standardTak lekarz który je robił wypowiadał się w samych superlatywach nic go nie zaniepokoiło. Ten sam lekarz dziś zadzwonił wezwał mnie na wtorek na konsultacje i ponowne usg
Dostałam wstawilam w pierwszej wypowiedzi część tego badania jako zdjecieNie dostałaś żadnego dokumentu badania po tym usg? To były prenatalne? Taka dokumentacja to standard
Nie zrozumiałam że o ciśnieniu mówisz. Dobrze że mi dziś nie mierzą. W lutym jak się dowiedziałam że straciłam ciążę w domu miałam 170/ 120. Niestety ale emocje mają wpływ na takie badaniaJestem po, miałam od razu po badaniu krwi. W USG wszystko ok. Ale też mnie wywaliło do 140, z resztą jak zawsze przed USG, w chacie mam koło 120
IdaLea
Ja miałam ryzyka wszystkich trisomii po teście pappa na poziomie 1:30, wyglądało to bardzo słabo. Przed decyzją o amniopunkcji wykonałam Sanco - wykluczyło wszystkie trisomie. Kolejne USG były już w normie, były też echa serca i ostatecznie nie zdecydowałam się na amniopunkcje. Córka urodziła się zupełnie zdrowa, ale stres był do samego końca.Nie zrozumiałam że o ciśnieniu mówisz. Dobrze że mi dziś nie mierzą. W lutym jak się dowiedziałam że straciłam ciążę w domu miałam 170/ 120. Niestety ale emocje mają wpływ na takie badania
Ja właśnie czytam na ten temat bo człowiek jednak bladego pojęcia nie m i znalazłam taka informację że ryzyko zespółu Downa czyli trisomia 21 której mam większe ryzyko można oszacować na podstawie wyniku z bhcg oraz pappa. U mnie beta jest dobra a pappa zaniżone o 0,003 więc też to nie jest dużo. Może to jest bardziej skomplikowane niż ja to rozumiem ale nie widzę tu drogi w stronę zespołu Downa. A niskie białko to nie tylko że od razu trisomia ale inne zagrożenia ciążowe które sanco nie jest w stanie wykryć bo on wykrywa inne wady. Proszę mi powiedzieć czy miała Pani inne problemy ciążowe np cukrzycę nadciśnienie w dalszym przebiegu ciąży? Bo jeśli wad genetycznych nie było a wynik z pappy był słaby to doszukuje się innego źródła problemuJa miałam ryzyka wszystkich trisomii po teście pappa na poziomie 1:30, wyglądało to bardzo słabo. Przed decyzją o amniopunkcji wykonałam Sanco - wykluczyło wszystkie trisomie. Kolejne USG były już w normie, były też echa serca i ostatecznie nie zdecydowałam się na amniopunkcje. Córka urodziła się zupełnie zdrowa, ale stres był do samego końca.
IdaLea
Byłam po pierwszym porodzie w 30 tc, dlatego też kolejna ciąża była mocno monitorowana, ale w sumie żadnych problemów nie miałam poza skurczami od 30 tc. Urodziłam ostatecznie w 39 tc wiec tez nie powtórzyła się historia z pierwszej ciąży. Pappa nie jest do końca miarodajny, jeśli USG jest ok a ryzyko tak niskie, raczej nie denerwowała bym się za bardzo.Ja właśnie czytam na ten temat bo człowiek jednak bladego pojęcia nie m i znalazłam taka informację że ryzyko zespółu Downa czyli trisomia 21 której mam większe ryzyko można oszacować na podstawie wyniku z bhcg oraz pappa. U mnie beta jest dobra a pappa zaniżone o 0,003 więc też to nie jest dużo. Może to jest bardziej skomplikowane niż ja to rozumiem ale nie widzę tu drogi w stronę zespołu Downa. A niskie białko to nie tylko że od razu trisomia ale inne zagrożenia ciążowe które sanco nie jest w stanie wykryć bo on wykrywa inne wady. Proszę mi powiedzieć czy miała Pani inne problemy ciążowe np cukrzycę nadciśnienie w dalszym przebiegu ciąży? Bo jeśli wad genetycznych nie było a wynik z pappy był słaby to doszukuje się innego źródła problemu
Ma Pani rację też już tak myślęByłam po pierwszym porodzie w 30 tc, dlatego też kolejna ciąża była mocno monitorowana, ale w sumie żadnych problemów nie miałam poza skurczami od 30 tc. Urodziłam ostatecznie w 39 tc wiec tez nie powtórzyła się historia z pierwszej ciąży. Pappa nie jest do końca miarodajny, jeśli USG jest ok a ryzyko tak niskie, raczej nie denerwowała bym się za bardzo.
reklama
nieagatka
Lekarz ma obowiazek poinformowac Cie, ze wg nowych wytycznych to jest ryzyko posrednie, co Ty z tym zrobisz to Twoja decyzja. On Cie nie namawia, chce zebys wiedziala jak jedt i wg mnie to bardzo w porzadku ze strony lekarza. Ja w pierwdzej ciazy mialam ryzyko 1:508 - nie zrobilam zadnych badan. W drugiej ryzyko 1:715 i ponieglam na nifty.
Podziel się: