reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Test owulacyjny a ciąża

olivia1011

Zaciekawiona BB
Hejka dziewczyny.
Mam pytanie
Ponieważ na czytałam się dużo na temat testów owulacyjnych które mogą potwierdzić ciąże, chciałabym się was poradzić
Więc jestem już kilka dni przed okresem, w dni płodne, owulacje kochałam się z narzeczonym. Dzis zrobiłam test owu I była. I w szoku ponieważ testowałam równe 5dni podczas dni płodnych i w pierwsze dni kreska była bardzo słaba dopiero później wyszła mocna . Więc skoro jestem już dawno po owu I zbliża mi się miesiączka, dlaczego test wykazał 2mocne kreseczki?

Załączniki

• IMG_20200508_000539.jpg
    IMG_20200508_000539.jpg
    936,3 KB · Wyświetleń: 2 891
reklama
Rozwiązanie
A kiedy powinnaś dostać okres? Nie sugeruj się żadnymi reakcjami chemicznymi domowych testów, one nie świadczą ani o ciąży ani o chorobie, poczekaj na spokojnie. To są metody sprzed wojny (jak podlewanie kwiatów moczem)😎
Okres powinnam dostać dziś w sumie patrząc na aplikacji, ale jest to 30dzien cyklu, miałam kilka dni temu mocne klucie lewego jajnika, i wczoraj wieczorem pobolewało mnie podbrzusze, ale nietypowo jak zazwyczaj na okres wtedy mam mocne bóle na wylot aż się zwijam a tutaj narazie nic nie wskazuje na okres dlatego jestem w szoku. Test ostatni zrobiłam 12dpo potwierdzonej testem owulacji i sądziłam że okres pojawi się szybko bo był to już test czułości 10 jakiś apteczny. Ale był totalnie negatywny więc stwierdziłam...
Ale skąd w tobie takie nastawienie ? Jak można tak odpowiadać dziewczynie która tylko pyta . Zadaje pytania po ludzku myśli sobie fajne forum i trafia na taką osobę jak ty. Proste pytania cię przerosły czy empatia emigrowała do innego kraju ?
Wiesz co, możesz sobie myśleć co chcesz. Że to złośliwość, czy brak empatii. Ale wytłumacz mi jedno. Jaki jest sens, robić test owulacyjny, aby sprawdzić czy jest się w ciąży? Czy to na prawdę, tak trudno zrobić test ciążowy, a nie owulacyjny? Serio dziewczyny, czasami to jestem przerażona tymi wyssanymi z palca metodami i historiami o objawach.

reklama
Wiesz co, możesz sobie myśleć co chcesz. Że to złośliwość, czy brak empatii. Ale wytłumacz mi jedno. Jaki jest sens, robić test owulacyjny, aby sprawdzić czy jest się w ciąży? Czy to na prawdę, tak trudno zrobić test ciążowy, a nie owulacyjny? Serio dziewczyny, czasami to jestem przerażona tymi wyssanymi z palca metodami i historiami o objawach.
Ten sens zrozumie tylko osoba która stara się o dziecko. Która zna to uczucie bezsilności. A koleżance Pauli sugeruje się wylogować bo tu porady nie znajdzie. Raczej znajdzie dziewczynki znawczynie które pozjadaly rozumu a nie znają podstawowych wartości ludzkich uczuć i czym się powinni kierować. Obyście tego nie uczyły swoich dzieci. Bez odbioru. Wylogowuje się i napewno nie odczytam waszych pełnych ironii szyderczosci i sarkazmu odpowiedzi. Poziom level w tym osiągnęliście. Gratuluję .

Ten sens zrozumie tylko osoba która stara się o dziecko. Która zna to uczucie bezsilności. A koleżance Pauli sugeruje się wylogować bo tu porady nie znajdzie. Raczej znajdzie dziewczynki znawczynie które pozjadaly rozumu a nie znają podstawowych wartości ludzkich uczuć i czym się powinni kierować. Obyście tego nie uczyły swoich dzieci. Bez odbioru. Wylogowuje się i napewno nie odczytam waszych pełnych ironii szyderczosci i sarkazmu odpowiedzi. Poziom level w tym osiągnęliście. Gratuluję .
A uważasz, że jak kobieta starająca się o dziecko od dłuższego czasu przeczyta mit o teście owulacyjnym, takowy zrobi, po cichu zrobi sobię nadzieję i dostanie okres to będzie dobre wyjście?

I nie oceniej, nie masz pojęcia jak długo starałam się o swoje ciążę.

1. Chciałam dodać, że nie wykonuje testów owulacyjnych zamiast testów ciązowych.
I dodatkowa informacja: W podjednostek alfa z FSH, LH, TSH oraz hCG są identyczne i zawierają 92 aminokwasom u ludzi, ale 96 aminokwasom w prawie wszystkich innych gatunków kręgowców (hormony glikoproteinowe nie występują u bezkręgowców). Te podjednostki beta różnić. LH ma podjednostkę beta złożoną ze 120 aminokwasów (LHB), która nadaje jej specyficzne działanie biologiczne i odpowiada za specyficzność interakcji z receptorem LH . Ta podjednostka beta zawiera sekwencję aminokwasów, która wykazuje dużą homologię z podjednostką beta hCG i obie stymulują ten sam receptor. Jednak podjednostka beta hCG zawiera dodatkowe 24 aminokwasy, a oba hormony różnią się składem ich cząsteczek cukrowych.
HORMON LH I HCG sa prawie takie same w składzie aminokwasów dlatego często pozytywne testy owulacyjne po terminie owulacji mogą wskazywać ciażę.
Dlatego udostępniłam wpis na tym forum aby otrzymać informacje od kobiet które miały taki przypadek. A Pani wypowiedzi są zbędne, ponieważ nie odpowiada Pani na moje pytanie.

1. Chciałam dodać, że nie wykonuje testów owulacyjnych zamiast testów ciązowych.
I dodatkowa informacja: W podjednostek alfa z FSH, LH, TSH oraz hCG są identyczne i zawierają 92 aminokwasom u ludzi, ale 96 aminokwasom w prawie wszystkich innych gatunków kręgowców (hormony glikoproteinowe nie występują u bezkręgowców). Te podjednostki beta różnić. LH ma podjednostkę beta złożoną ze 120 aminokwasów (LHB), która nadaje jej specyficzne działanie biologiczne i odpowiada za specyficzność interakcji z receptorem LH . Ta podjednostka beta zawiera sekwencję aminokwasów, która wykazuje dużą homologię z podjednostką beta hCG i obie stymulują ten sam receptor. Jednak podjednostka beta hCG zawiera dodatkowe 24 aminokwasy, a oba hormony różnią się składem ich cząsteczek cukrowych.
HORMON LH I HCG sa prawie takie same w składzie aminokwasów dlatego często pozytywne testy owulacyjne po terminie owulacji mogą wskazywać ciażę.
Dlatego udostępniłam wpis na tym forum aby otrzymać informacje od kobiet które miały taki przypadek. A Pani wypowiedzi są zbędne, ponieważ nie odpowiada Pani na moje pytanie.
Hormon HCG pojawia się po implantacji, w jeżeli już jest we krwi to nie widzę sensu opierać się na testach owulacyjnych. Wystarczy zrobić test ciążowy lub badanie krwi. Nawet jeżeli te hormony są podobne to to, że u kogoś pozytywny test owulacyjny oznacza ciążę, nie musi jej oznaczać u Pani. Nie uważam, żeby moja odpowiedź była zbędna czy nie w temacie. Ale faktycznie jeżeli oczekiwała Pani tylko potwierdzenia dla tej dziwnej praktyki, domniemywania ciąży na podstawie testów owulacyjnych, nie dziwię się Pani, że się nie spodobało.

Ja miałam tak w poprzednim cyklu że miałam przed miesiączką pozytywne mega owulacyjne ale w ciąży nie byłam. Tylko sobie nadzieji narobiłam bez sensu więc już tak robić nie będę bo szkoda nerwów po prostu...

Ja miałam tak w poprzednim cyklu że miałam przed miesiączką pozytywne mega owulacyjne ale w ciąży nie byłam. Tylko sobie nadzieji narobiłam bez sensu więc już tak robić nie będę bo szkoda nerwów po prostu...

To mnie przez siedem miesięcy tak wychodziło. Pozytywne testy owulacyjne a ciazy nie było.
Test owulacyjny służy do określenia najbardziej prawdopodobnego czasu owulacji. Ale test tez nie stwierdzi, ze pecherzyk napewno pękł i akurat może się udać. Wskazuje tylko skok odpowiednich hormonów.
Do stwierdzenia ciazy służy test ciążowy a nie owulacyjny. Proste.

Staralam sie 2 lata o ciaze ,i nigdy nie robilam testów owu, nigdy nie robila testu ciążowego przed @ , nie doszukiwałam się, nie wyciągałam z kosza ,i nie obrabiałam , i robienie takich rzeczy ro krzywda dla samej siebie

Staralam sie 2 lata o ciaze ,i nigdy nie robilam testów owu, nigdy nie robila testu ciążowego przed @ , nie doszukiwałam się, nie wyciągałam z kosza ,i nie obrabiałam , i robienie takich rzeczy ro krzywda dla samej siebie

Dokladnie.
To żadna rywalizacja ale starałam się o ciąże siedem lat i tez nigdy tego nie robiłam.
Kompletnie nie rozumiem tortur psychicznych zadawanych własna ręka.

reklama
Cierpliwość. Ale nie mają jej teraz, nauczą się jej przy dzieciach 🤣

Ooo, to może Ty mi powiesz, bo ja od ponad 10 lat odpowiedzi uzyskać nie mogę - po którym dziecku ta teoria zaczyna działać??? Bo ja mam dwoje i za grosz cierpliwości 🤣
Chociaż może ją mam, a nawet o tym nie wiem, w końcu testy robiłam najwcześniej w dniu @ i nie doszukiwałam się objawów na siłę, mimo, że obie ciąże upragnione 🤔
Tak czy inaczej, wszystkim tym nakręcającym się na forum zawsze piszę, że życzę więcej cierpliwości - skoro 2 tygodnie wytrzymać nie mogą, to 9 miesięcy ciąży będzie dla nich GEHENNĄ...

Do góry