reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Test ciążowy z Rossmanna

To jest chwyt marketingowy. Jeśli kobieta ma fazę lutealną 10-dniową, to nie ma szans, żeby 4 dni przed terminem okresu test był pozytywny. Zagnieżdżenie zarodka następuje najwcześniej w 6 dniu po owulacji. Testy wykrywają betę w moczu około dwa dni po zagnieżdżeniu, czyli najwcześniej 8 dni po owulacji i 2 dni przed terminem okresu w przypadku 10-dniowej fazy lutealnej. Jeśli do zagnieżdżenia zarodka dojdzie w 12 dniu po owulacji, a kobieta ma fazę lutealną 14-dniową to test wyjdzie pozytywny najwcześniej 1 dzień przed terminem miesiączki. 4 dni przed terminem miesiączki jest możliwe tylko w przypadku minimum 12- dniowej fazy lutealnej i zagnieżdżeniu zarodka w 6 dniu po owu.
Moim zdaniem brana jest pod uwagę 14dniowa faza lutealna jaka najczęściej u kobiet występuje o owulacja o czasie czy zagnieżdżenie wczesniejsze a nie późniejsze także tak. chwyt marketingowy ale nie kłamią ;) wiadomo ze to zwieksza ilość sprzedanych testow więc takie info będzie lepsze nizli caly ten metlik z wyliczaniem aby przyciągnąć bo nie każda kobieta będzie sie nad tym zastanawiać.

Mi też testy wychodziły 5dni przed. Mam 14 dniowa fazę. I wiedziałam kiedy owulacja. I to. 25mlu z. Ebay najtansze a nie 10..ta czulosc to te miedzy tymi firmami się Różni bez dwoch zdań co już sprawdziłam ale
Z wyzszej półki to first response early o czulosci 6mlu jest wart dla mnie swojej ceny bo jest tak czuły jak obiecują :)

reklama
Moim zdaniem brana jest pod uwagę 14dniowa faza lutealna jaka najczęściej u kobiet występuje o owulacja o czasie czy zagnieżdżenie wczesniejsze a nie późniejsze także tak. chwyt marketingowy ale nie kłamią ;) wiadomo ze to zwieksza ilość sprzedanych testow więc takie info będzie lepsze nizli caly ten metlik z wyliczaniem aby przyciągnąć bo nie każda kobieta będzie sie nad tym zastanawiać.

Mi też testy wychodziły 5dni przed. Mam 14 dniowa fazę. I wiedziałam kiedy owulacja. I to. 25mlu z. Ebay najtansze a nie 10..ta czulosc to te miedzy tymi firmami się Różni bez dwoch zdań co już sprawdziłam ale
Z wyzszej półki to first response early o czulosci 6mlu jest wart dla mnie swojej ceny bo jest tak czuły jak obiecują :)
Przecież napisałam że jest to możliwe przy minimum 12-dniowej fazie lutealnej i wczesnym zagnieżdżeniu 🙄
First response nie ma w PL.

Owulację zawsze warto jest kontrolować, będziesz bardziej świadoma swojego organizmu.
Jeśli Twoje cykle roznia się od siebie długością o kilka dni to nadal są one regularne (nie wiem jakie długości miały poprzednie cykle). Dla szybkiego wyjasnienia: cykl składa się z fazy folikularna, owulacji oraz fazy lutealnej. Prawidłowa faza lutealna trwa 10-16 dni i jest zazwyczaj stała w każdym cyklu ( moja trwa zazwyczaj 14 dni). Czyli jeśli cykl trwa 34 dni to owulacja występuje między 18 a 24 dc a musisz obserwować swój organizm, żeby dowiedzieć się ile u Ciebie trwa faza lutealna. Najpewniejszą obserwacją jest usg u lekarza. Pomocnymi domowymi sposobami są testy owulacyjne, obserwacja śluzu i mierzenie temperatury, ale one nigdy nie dadzą jasnej odpowiedzi.
Czy ja dobrze zrozumiałam, jeśli nawet jeden mój cykl ma 29 dni, drugi miałby 34 a trzeci powiedzmy 32 dni to w każdym tym cyklu moja faza lutealna będzie tej samej długości? Może przyjąć wartość stałą od 10 do 16 dni bez względu na długość cyklu i to oznacza oczywiście że w każdym tym cyklu owulacja wypadnie na inny dzień cyklu? :)

Czy ja dobrze zrozumiałam, jeśli nawet jeden mój cykl ma 29 dni, drugi miałby 34 a trzeci powiedzmy 32 dni to w każdym tym cyklu moja faza lutealna będzie tej samej długości? Może przyjąć wartość stałą od 10 do 16 dni bez względu na długość cyklu i to oznacza oczywiście że w każdym tym cyklu owulacja wypadnie na inny dzień cyklu? :)
Tak, takie rzeczy powinnaś akurat wiedzieć :)

Tak, tak, ale wydawało mi się, że akurat stałość długości tej fazy jest tylko możliwa przy cyklach które są co do dnia równe i to się nie sprawdzi przy cyklach które np mają 28 dni, 31 dni itp.:)
Stałość to stałość. Przy czym zawsze mogą być jakieś odchyły. U mnie zazwyczaj trwa 14 dni, ale bywała tez 11- i 13-dniowa.

+/-2 dni z tego co pamiętam jest uważane ca cykl regularny.
Jak masz wątpliwości co do swojego cyklu, to może warto zastanowić się nad monitoringiem, by wyłapać moment owulacji?

reklama
Do góry