reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

terminy i wyniki badań/USG

reklama
MamaPatryka ja dopiero wczoraj zamowilam sobie cisnieniomierz,mam nadzieje,ze do konca tego tyg.przyjdzie.u mnie jest napewno nadcisnienie,wiec tym bardziej chce sobie kontrolowac ;-)
a jakie sa normy to nawet nie wiem,bede musiala o tym poczytac :tak:

Musiałabym spojrzeć w moje ale z tego co Paniera - morfologia, mocz, (co miesiąc), grupa krwi, Przeciwciała anty-D, cytomegalia, czynnik Rh, Glukoza w surowicy ale to jakoś ok 4-5 miesiąc, Antygen HBs, ytologia, HIV (dobrowolnie) - ale teraz proponują od razu jeżeli się zgodzisz na wykonanie, Przeciwciała różyczki IgG IgM, Przeciwciała toksoplazmozy IgG IgM, chyba wszystko + Dodatkowo USG waga obwód brzucha od pewnego momentu.

USG na NFZ bodajże robi się 1 w danym trymestrze czyli łącznie 3 ale ja nigdy nie korzystałam wiec poprawcie mnie jeżeli się mylę,
Ja prywatnie miałam usg na każdej wizycie co miesiąc a potem częściej żeli była potrzeba + na koniec KTG które uratowało życie mojemu synkowi bo prosto z katg jechałam na porodówkę i następnie na CC wiec nie lekceważcie kontroli na koniec ciąży

neska to wszystko zalezy od lekarza ;-)
ja z cora usg mialam dosyc pozno,jakos ok.12tc i przez cala ciaze tylko 3razy,a z synem mialam juz na 1szej wizycie i co wizyta to usg ,a wizyty mialam co 2-3tyg.,a jakie badania to juz nie pamietam,bo to bylo dawno temu :tak:
obie ciaze prowadzilam na nfz ;-)

pytam bo ja panikara jestem i stwierdzilam ze polece do polski na badania, no i za dwa tygodnie lece :-)
dlatego ciekawi mnie jak to bedzie wygladac i ile badan uda mi sie zrobic. tez sie zapisalam na nfz :-D

wiesz ja sobietutaj wyrobilam ta europejska karte ubezpiecznia i u mnie ja honoruja takze nie mam problemu uff

reklama
neska wiem jaka karta,bo tez ja mam.;-) a uwzglednia ci ja u gina ?? ,no i chyba lepiej bedzie jak pojdziesz prywatnie,bo niezawsze jest usg w gabinecie na nfz

Do góry