Chyba że mieszkaja razem i tylko jej dochód jest to dostanie 500 plus bez saduJeśli nie będziesz ustalać ojcostwa/dziecko nie zostanie uznane przez ojca/ojciec nie żyje to do rodzinnego dostaniesz dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, coś ok. 200zł.
Żeby dostać 500+ musisz mieć wyrok zasądzający alimenty, chyba, ze ojciec nie jest znany. W innej sytuacji nawet jeśli nie mieszkacie razem to jego dochody zostaną wliczone do ustalenia czy należy się 500+. Jeśli pójdziesz na macierzyński to będzie brana pod uwagę wysokość Twojego zasiłku, nie dochody z któregoś tam roku.
reklama
Ewcik nie widzę Twoich postow po zalogowaniu .
Ale weź się odczep bo naprawdę zal mi Cię.
Znowu próbujesz zablysnac ale Ci nie wychodzi.
Chciałam wytłumaczyć na.prosty chłopski rozum. Po drugie to,że kobieta walczy o jakieś pieniądze z Państwa to walczy o swoje-pracuje na to! Ty jej dajesz ? czy Panstwo ze swojej kieszeni?
To pieniądze podatników. Państwo nie ma swoich pieniędzy .Nalezy jej sie jak psu żarcie. Rozumiem kogos kto nie pracuje i pobiera i tylko patrzy zeby Mops dal rodzac kolejne dzieci itp -tego nie popieram.
Ale jesli ktos pracuje to w czym widzisz problem? Martw się o siebie.
Każdy orze jak może. Może taka zawistna jesteś bo Tobie się nic nie należy.Jak to mówią o 500 plus włóż 700 wyciagnij 500
Bez odbioru.
Chciałam wytłumaczyć na.prosty chłopski rozum. Po drugie to,że kobieta walczy o jakieś pieniądze z Państwa to walczy o swoje-pracuje na to! Ty jej dajesz ? czy Panstwo ze swojej kieszeni?
To pieniądze podatników. Państwo nie ma swoich pieniędzy .Nalezy jej sie jak psu żarcie. Rozumiem kogos kto nie pracuje i pobiera i tylko patrzy zeby Mops dal rodzac kolejne dzieci itp -tego nie popieram.
Każdy orze jak może. Może taka zawistna jesteś bo Tobie się nic nie należy.Jak to mówią o 500 plus włóż 700 wyciagnij 500
Bez odbioru.
ewciiik
Fanka BB :)
Ewcik nie widzę Twoich postow po zalogowaniu .
Bez odbioru.
Należy sie temu kto faktycznie jest w kiepskiej sytuacji, a jest trochę takich osób. A nie temu kto kombinuje i jak to opisujesz orze jak moze. Nie znoszę oszukiwania i tak ja płacąc podatki, płace właśnie na to. I nie jestem zawistna bo nie są mi potrzebne pieniądze za wszelka cenę.
Olcia poczytaj sobie swoje posty i odpowiedzi to moze zobaczysz, ze jednak Ty jesteś powodem żalu większości osób.
Luiza.
Olcia, czy Ty masz jakiekolwiek pojęcie o zasadach przyznawania zasiłków socjalnych? Pytam szczerze ponieważ kolejny raz czytam Twoje posty na ten temat i mam wrażenie, że interpretujesz to co jest w necie napisane i doradzasz. Poza tym, to nie ma się co kłócić.
Wg polskiego prawa, i jest tak od wielu, wielu lat, samotny rodzic to osoba której dziecka drugi rodzic:
-nie żyje
-jest nieznany
-jest osadzony w zakładzie karnym
-lub wniosek o alimenty został oddalony
I tego nie da się przeskoczyć w żaden sposób. Tylko w przypadku spełniania, którego z tych kryteriów można dostać dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, plus tam cała reszta, jeśli się należy.
A co do aktu urodzenia, to jeśli ojciec dziecko uznał, to wystarczy skrócony, ale jeśli ojciec jest nieznany, to musi być zupełny, ponieważ tylko w takim odpisie jest umieszczone dlaczego jest wpisane imię ojca a nazwisko matki, paragraf itp.
Ale tak czy inaczejpowtórzę się, należałoby by się przejść do odpowiedniego urzędu, który wypłaca te zasiłki i TAM wszystko wyjaśnią rzetelnie, dadzą spis potrzebnych dokumentów i wnioski do wypełnienia.
Wg polskiego prawa, i jest tak od wielu, wielu lat, samotny rodzic to osoba której dziecka drugi rodzic:
-nie żyje
-jest nieznany
-jest osadzony w zakładzie karnym
-lub wniosek o alimenty został oddalony
I tego nie da się przeskoczyć w żaden sposób. Tylko w przypadku spełniania, którego z tych kryteriów można dostać dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, plus tam cała reszta, jeśli się należy.
A co do aktu urodzenia, to jeśli ojciec dziecko uznał, to wystarczy skrócony, ale jeśli ojciec jest nieznany, to musi być zupełny, ponieważ tylko w takim odpisie jest umieszczone dlaczego jest wpisane imię ojca a nazwisko matki, paragraf itp.
Ale tak czy inaczejpowtórzę się, należałoby by się przejść do odpowiedniego urzędu, który wypłaca te zasiłki i TAM wszystko wyjaśnią rzetelnie, dadzą spis potrzebnych dokumentów i wnioski do wypełnienia.
aspekt
Tak, oczywiście! Pisałam o tym, że najpierw rejestracja wraz z rozwiązaniem kwestii ojcostwa.Do 500 plus i rodzinnego potrzebny jest odpis aktu urodzenia a to od 1tygodnia do 1 miesiąca jak wydają..
Sama czekałam ponad 2 tygodnie na akt.
Popieram! Tam najlepiej rozeznają, w jakiej sytuacji jest dana osoba i co musi udokumentować. Bo jeden szczegół może kompletnie wywrócić sposób liczenia dochodu.Ale tak czy inaczejpowtórzę się, należałoby by się przejść do odpowiedniego urzędu, który wypłaca te zasiłki i TAM wszystko wyjaśnią rzetelnie, dadzą spis potrzebnych dokumentów i wnioski do wypełnienia.
Z tym macierzyńskim i PITem za rok bazowy to chyba sprawa nie jest całkiem jasna. Na stronie mojego MOPSu podają, że macierzyński jest uzyskaniem dochodu w dwóch przypadkach:Jeśli pójdziesz na macierzyński to będzie brana pod uwagę wysokość Twojego zasiłku, nie dochody z któregoś tam roku.
- uzyskanie (...) zasiłku macierzyńskiego, przysługując[ego] po utracie zatrudnienia
- uzyskanie prawa do zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Ale faktycznie ja w MOPSie składałam oświadczenie, że pobieram macierzyński od pracodawcy, u którego jestem już długo zatrudniona (pełny rok bazowy i dalej). Natomiast jestem niemal pewna, że w tej sytuacji wzięli dochody z PITu.
Jesli umowa nie wygasla zarobki biora z Pitu jesli umowy juz nie ma liczy się sam macierzynski jesli o to chodzi heheTak, oczywiście! Pisałam o tym, że najpierw rejestracja wraz z rozwiązaniem kwestii ojcostwa.
Popieram! Tam najlepiej rozeznają, w jakiej sytuacji jest dana osoba i co musi udokumentować. Bo jeden szczegół może kompletnie wywrócić sposób liczenia dochodu.
Z tym macierzyńskim i PITem za rok bazowy to chyba sprawa nie jest całkiem jasna. Na stronie mojego MOPSu podają, że macierzyński jest uzyskaniem dochodu w dwóch przypadkach:
- uzyskanie (...) zasiłku macierzyńskiego, przysługując[ego] po utracie zatrudnienia
- uzyskanie prawa do zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Ale faktycznie ja w MOPSie składałam oświadczenie, że pobieram macierzyński od pracodawcy, u którego jestem już długo zatrudniona (pełny rok bazowy i dalej). Natomiast jestem niemal pewna, że w tej sytuacji wzięli dochody z PITu.
Jesli umowa nie wygasla zarobki biora z Pitu jesli umowy juz nie ma liczy się sam macierzynski jesli o to chodzi hehe
Zawsze można udać się do skarbówki żeby dali papiery do zasiłków wtedy nie trzeba do Mopsu iść z PITEM tylko tym zaświadczeniem ze skarbowego.Tak, oczywiście! Pisałam o tym, że najpierw rejestracja wraz z rozwiązaniem kwestii ojcostwa.
Popieram! Tam najlepiej rozeznają, w jakiej sytuacji jest dana osoba i co musi udokumentować. Bo jeden szczegół może kompletnie wywrócić sposób liczenia dochodu.
Z tym macierzyńskim i PITem za rok bazowy to chyba sprawa nie jest całkiem jasna. Na stronie mojego MOPSu podają, że macierzyński jest uzyskaniem dochodu w dwóch przypadkach:
Jagoda Jagoda
Zaangażowana w BB
Chciałabym się podpiąć pod pytanie autorki postu i dopytać,czy wiecie może ile się czeka na wypłaty becikowego, 500 + i kosiniakowego po złożeniu wniosku ? Na wypłatę 500 + czekałam ostatnio aż 3 miesiące - dostałam oczywiście z wyrównaniem,ale jest to sporo czasu jak by nie było.
Jak urodzę np. na koniec sierpnia i złożę papiery na początku września,to ile w praktyce będę czekać ?
Jak urodzę np. na koniec sierpnia i złożę papiery na początku września,to ile w praktyce będę czekać ?
Luiza.
Wszystko zależy od tego jak dany urząd wypłacający zasiłki ma rozłożony budżet. Becikowe miałam pięć lat temu co prawda, ale wypłacone było po tygodniu od złożenia wniosku. Z kolei w zeszłym roku składałam wnioski na początku września (500+ etc) i tak na prawdę czekaliśmy do grudnia na pieniądze.Chciałabym się podpiąć pod pytanie autorki postu i dopytać,czy wiecie może ile się czeka na wypłaty becikowego, 500 + i kosiniakowego po złożeniu wniosku ? Na wypłatę 500 + czekałam ostatnio aż 3 miesiące - dostałam oczywiście z wyrównaniem,ale jest to sporo czasu jak by nie było.
reklama
WITAM Udałam się dzisiaj do swojego MOPSu jak radzily niektore panie. Dowiedzialam sie ze od nich nalezy mi sie rodzinne, 500+ i jednorazowo becikowe. Dostalam trzy druki do wypelnienia:
-wniosek o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytulem urodzenia sie dziecka
- wniosek o ustalenie prawa do zasilku rodzinnego oraz dodatkow do zasilku rodzinnego
-wniosek o ustalenie prawa do swiadczenia wychowawczego (za bardzo nie wiem czy to jest do urlopu czy do 500+ bo pani w mopsie powiedziala ze od nich moge dostac trzy pomoce, a o urlop macierzynski to juz musze starac sie u szefa)
I wszystko po porodzie, poniewaz jest potrzebny akt urodzenia dzieciątka
-wniosek o ustalenie prawa do jednorazowej zapomogi z tytulem urodzenia sie dziecka
- wniosek o ustalenie prawa do zasilku rodzinnego oraz dodatkow do zasilku rodzinnego
-wniosek o ustalenie prawa do swiadczenia wychowawczego (za bardzo nie wiem czy to jest do urlopu czy do 500+ bo pani w mopsie powiedziala ze od nich moge dostac trzy pomoce, a o urlop macierzynski to juz musze starac sie u szefa)
I wszystko po porodzie, poniewaz jest potrzebny akt urodzenia dzieciątka
Podziel się: