reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Tabletki anty, ciąża?

gillisguurl

Zaciekawiona BB
Hej :) Od pół roku biorę tabletki antykoncepcyjne Vines 24+4, żadnej nie pominęłam, nie przyjmowałam antybiotyków, dziurawca ani grejpfruta. Wahania między tabletkami wynosiły max 4 godziny, żadnej nie zapomniałam, nie pominęłam, nie zwróciłam ani nic z tych rzeczy. Dzisiaj jestem na 3 tabletce placebo, czyli powinnam jak zawsze dostać krwawienia. Jednak jego brak. Nie mam nawet objawów, oprócz ciągnięcia w dół w brzuchu. Z partnerem kochamy się do końca. Dodatkowo mam teraz drobną infekcję, a w poniedziałek miałam szczepienie na tężec. Czy szczepienie i infekcja może wpłynąć na jakieś przesunięcie się krwawienia? Nie ukrywam, że trochę się boję, ponieważ od początku brania tabletek nie miałam takiej sytuacji. Co o tym myślicie? Czy przy prawidłowo przyjmowanych tabletkach ryzyko ciąży jest realne?

reklama
Ciąża jest tu mało prawdopodobna, to się praktycznie nie zdarza przy tabletkach które się bierze regularnie, w schemacie 24+4 zwłaszcza jeśli chodzi o te nowoczesne ultralekkie. Można sobie sprawdzić jak wygląda ich skuteczność według wskaźnika pearla, potwierdzają to też badania i na pewno znajdziesz je w necie, dla chcącego nic trudnego, więc ja bym tu nie panikowała, pewnie to wina tej infekcji, idź do lekarza a wszystko się wyjaśni

Do góry