U nas jest szkoła rodzenia przy szpitalu, w którym zamierzam rodzić i z tego co się orientuję jest bezpłatna. Obejmuje 4 spotkania raz w tygodniu i można się do niej zapisać od 26 tygodnia ciąży...
Zamierzam się zapisać, chociaż wiele opinii mówi, że i tak tej wiedzy sie podczas porodu nie wykorzystuje, ale warto się jakoś tak przygotować dla wlasnego komfortu psychicznego. Mój małż bardzo chce być przy porodzie, ale ja się jeszcze waham, bo boje się, ze tam trupem padnie mój kochany wrażliwiec
Jeśli zdecyduję się na poród rodzinny, to tylko z nim i z nikim innym, żadna mama, koleżanka czy kuzynka nie dadzą mi wtedy tyle co on
A cały kurs w tej szkole rodzenia obejmuje między innymi wykład o ciąży, o przygotowaniu do porodu, symptomach, porodzie i opiece nad maluszkiem w pierwszych dniach po narodzinach. W planie zajęć jest też "wycieczka"(hehe) na salę porodową, żeby oswoić się z aparaturą, jaka się tam znajduje i wszelkimi sprzętami, z których na sali rodzinnej można skorzystać. Więc chyba warto się wybrać na ten kurs