Ja na razie wiem, ze jest szkoła rodzenia przy szpitalu w którym będę rodziła, zastanawiam się czy da się zapisać tylko na część zajęć. Wiem, że będę miała cc (wskazania medyczne) i w sumie nie chcę słyszeć na zajęciach jaki to jest cudowny poród a jakie złe cc dla maleństwa i tak nie jest to dla mnie takie 100 % łatwe do zaakceptowania. Ale chętnie skorzystałabym z zajęć jak się zajmować maleństwem w pierwszych dniach życia itp. bo nie mam o tym bladego pojęcia hehe no i nie wiem czy jest sens ciągnąć na takie zajęcia mojego K? No ale jeszcze muszę się zorientować w sytuacji ...
reklama
sylwia8708
Fanka BB :)
Dora a mogę się dowiedzieć jakie to wskazania? Od kiedy wiesz że czeka Cię cc??
Czy któraś z Wrześnióweczek ma zalecania na cc??
Czy któraś z Wrześnióweczek ma zalecania na cc??
W Toruniu funkcjonuje bezpłatna szkoła przy Szpitalu na Bielanach. Zajęcia odbywają się co środę o godzinie 16.00 w Gimnazjum nr 3 przy ul. Żwirki i Wigury (zapytajcie w portierni, w której sali – najprawdopodobniej w gimnastycznej, ale wykłady są w salach lekcyjnych).
Zapisy pod numerem telefonu 056-61-01-141.
Szkoła funkcjonuje w trybie 14-tygodniowym,. Oznacza to, że co 14 tygodni rozpoczyna się nowy kurs, z nową grupą (14 par). Ponieważ liczba miejsc jest ograniczona, warto zapisać się na kurs odpowiednio wcześniej. Z informacji udzielonych przez dr Mariana Drożdżala (osoba odpowiedzialna za prowadzenie szkoły) wynika, że najpóźniej trzeba zadzwonić około 13 tygodnia ciąży - inaczej nie zdążymy się zapisać a co dopiero ukończyć szkołę przed planowanym terminem porodu. Oczywiście im wcześniej tym lepiej
Program szkolenia:
1. Sprawy organizacyjne,
Psychologiczny aspekt ciąży w rodzinie,
Ćwiczenia gimnastyczne (usprawniające, relaksujące, oddechowe).
2. Przebieg ciąży, rozwój dziecka w łonie matki,
Pogłębianie dialogu małżeńskiego – nawiązywanie wczesnego kontaktu z dzieckiem,
Ćwiczenia gimnastyczne.
3. Poród: współpraca rodzącej w I i II okresie porodu,
Przełomowe okresy w przebiegu porodu,
Ćwiczenia gimnastyczne.
4. Poród rodzinny,
Ćwiczenia gimnastyczne.
5. Połóg,
Ćwiczenia gimnastyczne.
6. Karmienie piersią,
Ćwiczenia gimnastyczne.
7. Kąpiel i pielęgnacja noworodka,
Ćwiczenia gimnastyczne.
8. Kąpiel i pielęgnacja noworodka – zajęcia doskonalące,
Ćwiczenia gimnastyczne.
9. Najczęstsze problemy wieku noworodkowego,
Ćwiczenia gimnastyczne.
10. Najczęstsze problemy wieku niemowlęcego,
Ćwiczenia gimnastyczne.
11. Powrót płodności po porodzie,
Ćwiczenia gimnastyczne.
12. Dziecko w rodzinie,
Ćwiczenia gimnastyczne.
13. Poród rodzinny (film z sali porodowej)
14. Wizyta na oddziale porodowym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu
Zapisy pod numerem telefonu 056-61-01-141.
Szkoła funkcjonuje w trybie 14-tygodniowym,. Oznacza to, że co 14 tygodni rozpoczyna się nowy kurs, z nową grupą (14 par). Ponieważ liczba miejsc jest ograniczona, warto zapisać się na kurs odpowiednio wcześniej. Z informacji udzielonych przez dr Mariana Drożdżala (osoba odpowiedzialna za prowadzenie szkoły) wynika, że najpóźniej trzeba zadzwonić około 13 tygodnia ciąży - inaczej nie zdążymy się zapisać a co dopiero ukończyć szkołę przed planowanym terminem porodu. Oczywiście im wcześniej tym lepiej
Program szkolenia:
1. Sprawy organizacyjne,
Psychologiczny aspekt ciąży w rodzinie,
Ćwiczenia gimnastyczne (usprawniające, relaksujące, oddechowe).
2. Przebieg ciąży, rozwój dziecka w łonie matki,
Pogłębianie dialogu małżeńskiego – nawiązywanie wczesnego kontaktu z dzieckiem,
Ćwiczenia gimnastyczne.
3. Poród: współpraca rodzącej w I i II okresie porodu,
Przełomowe okresy w przebiegu porodu,
Ćwiczenia gimnastyczne.
4. Poród rodzinny,
Ćwiczenia gimnastyczne.
5. Połóg,
Ćwiczenia gimnastyczne.
6. Karmienie piersią,
Ćwiczenia gimnastyczne.
7. Kąpiel i pielęgnacja noworodka,
Ćwiczenia gimnastyczne.
8. Kąpiel i pielęgnacja noworodka – zajęcia doskonalące,
Ćwiczenia gimnastyczne.
9. Najczęstsze problemy wieku noworodkowego,
Ćwiczenia gimnastyczne.
10. Najczęstsze problemy wieku niemowlęcego,
Ćwiczenia gimnastyczne.
11. Powrót płodności po porodzie,
Ćwiczenia gimnastyczne.
12. Dziecko w rodzinie,
Ćwiczenia gimnastyczne.
13. Poród rodzinny (film z sali porodowej)
14. Wizyta na oddziale porodowym Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Toruniu
To ja pisalam. U nas do wyboru, mozna chodzic 7 x raz w tygodniu lub zrobic to w jeden weekend. Ja nie chcialam sobie problemu robic i co czwartek tam latac wiec zdecydowalismy sie na weekendowy. Zawsze to wygodniej jeden weekend z glowy i sprawa zalatwiona a tak to po pracy, zmeczeni jeszcze do szkoly rodzenia isc. My wybralismy kurs organizowany przez szpital gdzie bede rodzila wiec tez super, bo poznam juz niektore polozne na pewno :-)chyba wszędzie inaczej, ja chodziłam jakoś 2-3razy w tyg, chyba przez ok. miesiąc, a tu widzę któraś pisała o weekendowym kursie, więc co szkoła to inne zwyczaje.
sylwia - mam duże problemy ze wzrokiem i stąd okulistyczne zalecenie do cc, niejednokrotnie rozmawiałam o tym z moją okulistka, że lepiej urodzić przez cc i cieszyć się widokiem dziecka, niż naturalnie i nigdy go nie móc zobaczyć - także dla mnie to postanowione, tylko mam w związku z tym różne dylematy, bo zwykle mówi się wszędzie o naturalnym porodzie i sytuacjami z tym związanymi, a rzadziej o cesarce, bo co jasne jest mniej powszechna. Stąd moje niektóre pytania na forum... [FONT="]
[/FONT]
[/FONT]
magda1977
mamusia 03.02,10.05,09.11
A co chcesz wiedziec o CC może zdolam ci pomóc?Na co pozwoli mi moja wiedza ;-)
sylwia8708
Fanka BB :)
Dziękuję za odpowiedź ! Teraz moje pytanie wydało mi się nietaktowne skoro są takie zalecenia i tak wiele możesz stracić to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenie :-) Ja poprzedni poród miałam siłami natury także nie mogę się wypowiedzieć.
Trzymam mocniachno kciukasy
Trzymam mocniachno kciukasy
magda1977
Na cc może byc skazana każda z nas bo nie wiadomo jak poród bedzie przebiegał.Choc wiem że po cc dochodzi się do formy dłużej niż po naturalnym ale tez to może byc róznie u każdej z nas
reklama
magda1977
No pewnie że jeszcze się może zmienic.Mój maluszek tez jest jeszcze ułozony posladkowo