reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szkarlatyna, prosze o pomoc...

lysa_d

Fanka BB :)
Miasto
Manchester
W srode moja 3 letnia corka zaczela uskarzac sie na bolacy brzuszek. W srode ok 12 w poludnie miala juz 39.5 stopni goraczki, temperatura spadala do 38-38.5 po podaniu paracetamolu i ibuprofenu. Lekarz powiedzial ze wirus i odeslal do domu. Wieczorem wymiotowala i cala noc miala temperature, wczoraj rowniez i dostala drobnej wysypki przede wszystkim na brzuchu i plecach. Czewone zlewajace sie plamki. Caly czas temperatura na tym samym poziomie co w srode ale spada po podaniu paracetamolu po czym idzie w gore gdy zbliza sie czas kolejnej dawki. Dzis nadal z temperatura ale dolaczyl jezyk z bialym nalotem po srodku i czerwone kropki na przodzie wygladajace jak truskawka. Kolor malinowy. N 15.40 mamy wizyte ale wysypka jakos zelzala i juz jej nie widac a wiem ze szkarlatyne leczy sie antybiotykiem, boje sie ze lekarz odesle nas do domu z niczym :-( czy ktos moze potwierdzic?

Ostatnia edycja:
reklama
Szkarlatyna występuje bardzo zadko, ja bym prędzej powiedziała ze to angina. W zeszłym roku tez myślałam ze córka ma szkarlatyne i lekarz tez odesłał nas do domu. A za 2 dni po ponownej wizycie u lekarza okazało sie ze to angina. No i oczywiście był antybiotyk. Także radzę jeszcze raz iść do lekarza. Szczególnie jeśli gorączka nie zniknie po 3 dniach.

Iloona dziekuje za odpowiedz. Przy szkarlatynie tez wystepuje dosyc ostre zapalenie gardla I sa pecherze itd. Oba przypadki leczy sie penicylina. W kazdym badz razie bylam na wizycie I lekarz potwierdzil szkarlatyne. Nawet usta moja corcie ma czerwono-krwiste jakby pomadka sie smarowala. Dostalismy antybiotyk wiec ktory kolwiek z przypadkow by to nie byl to mamy czym leczyc ;-) Jeszcze raz dzieki

moja mała też miała szkarlatynę - to jest choroba zakaźna więc ogranicz kontakt z innymi dziećmi.
Przy szkarlatynie jest zawalone gardło, bardzo wysoka temperatura i wysypka jakby ktoś pokuł dziecko tysiącem igieł. Oprócz tego mogą być powiekszone narządy wewnętrzne. Moja Ania miała robione co kilka dni usg, bo miała powiększoną śledzionę. My byłyśmy w szpitalu. to poważna choroba

Witam serdecznie.Mam pytanie związane z ta choroba.Moj maź przywiózł właśnie swojego syna,który tydzień temu chorował na szkarlatyne.Od niedzieli był w szpitalu i w środę został wypisany.Dalej jest na antybiotykach,mial wieczorem gorączkę i strasznie kaszle.Mam w domu 3 swoich dzieci i chciałam sie dowiedzieć czy moje przypadkiem tego nie złapią? Bardzo proszę o odpowiedz

reklama
W leczeniu farmakologicznym stosuje się oczywiście antybiotyki, które są najskuteczniejszą linią obrony przeciwko paciorkowcom. W leczeniu stosuje się głównie penicyliny i cefalosporyny, o ile chory nie ma na nie uczulenia.
Inne ważne rzeczy to
leki przeciwzapalne
zbijanie gorączki
wypoczynek
lekka dieta
oraz nawadnianie

Więcej informacji na stronie szkarlatyna.info.pl

Ostatnia edycja:
Do góry