reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepionki

Olu z tego co sie orientuje to raczej nie.
Ja szczepie oprocz podstawowych rowniez Hibb 5w1 oraz Pneumokoki.
Teraz szczepienia mamy dopiero po skonczeniu 18 miesiecy czyli cos kolo lutego.

reklama
U nas obok obowiazkowych sa pneumokokki i meningokokki (sepsa). Tez wychodze z zalozenia jak Wiola, ze na szczepionkach nie ma co oszczedzac. Pneumokkoki u nas sa refundowane, natomiast meningokokki nie. Meningokokki to jedno szczepienie a pneumokokki trzeba dwa razy powtarzac.

Jagusiu u nas pneumokoki powtarzasz w zaleznosci od kiedy sie zaczyna jesli dziecko 6 tygodniowe to ma 3 szczepionki do roku i potem po roku przypominajaca.
My mielismy pierwsze szczepienie w 5tym miesiacu, kolejne 6 tygoni pozniej i teraz bedzie po 18tym miesiacu przypominajaca. Niestety nie sa tanie bo jedna dawka ok. 300 zl ale nie liczymy tych pieniazkow.
Co do Meningokokow to rowniez wezniemy pod koniec zimy.

Zdecydowałam się szczepić małego na meningokoki,czyli na sepsę,umówiłam się na 16 stycznia,koszt szczepionki to 150 zł i podaje się jedną dawkę.

Wczoraj mielismy ostatnie szczepienia:
Pneumokokki: Prevenar (przypominajaca)
Hibb 5 w 1 - Infanix (przypominajaca)
Za wsyztsko zalpalcilam bagatela 420 zl. Niestety u nas niczego nie refunduja.
Mamy spokoj do 5 lat. Choc Pani doktor polecila jeszcze zrobic za 6 tygodni Meningokoki (sepsa) tak jak Ola pisze sa po 150 zł.

no wlasnie, my tto samo mielismy. I zastanawiam sie nad meningokokami, nie chodzi o kase, ale sa rozne opinie na temat tej szczepionki. Dziewczynki, dajecie ja czy nie
My jeszcze mamy szczepionke na gruzlize, ale za jakis miesiac, bo maly jednak ma ospe:crazy:

Wczoraj wieczorkiem Kaja miala zaczerwienienia i jakby spuchniete po szczepionkach :( Na pewno ja to boli. Okladalam woda kwasna. Poradzcie czy moge jej jakos pomoc? Prawdopodobnie po owocach :( lekarka nic nie mowila a ja nie wiedzialam ze owockow nie moze dostawac po szczepeniu. Jak dlugo bedzie taka opuchlizna?
Wczesniej nigdy po szczepeniu nic jej nie bylo.

reamonn, ja tez nie wiedzialam. Ale moj misiek po pneumokokach zawsze ma zaczerwienione i troszke twarde. Tak nawet do tygodnia, ale jego to nie bolalao i nie bylo opuchlizny
trzymajcie sie:-)

Minelo 6 tygodni od pneumokokow i zgodnie z zaleceniami Pani doktor dzis Kaja dostala Meningokoki. Ma juz wiec komplet szczepionek :)
A ja bede ciut spokojniejsza. Wczoraj jeszcze znajoma wspominala ze ostatnio w ich rodzinie zmarla dziewczynka 7mio letnia na sepse :( pare dni temu w Krakowie :(
Leczyli ja 6 dni na grype w 6 dniu miala juz plamy na raczkach i bylo za pozno :( straszne!!!

reklama
Do góry