reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na krztusiec chwilę przed zajściem w ciążę

P86

Fanka BB :)
Cześć. Mam pytanie dotyczące szczepienia na krztusiec w ciąży i chwilę przed nią. Zaszczepiłam się 16 maja, a w ciążę zaszłam około 23 maja (tak wynika z daty porodu ). Czy dziecko wtedy otrzyma potrzebne mu przeciwciała czy szczepionka działa dopiero gdy zaszczepiłabym się w połowie ciąży ?

reklama
Cześć. Mam pytanie dotyczące szczepienia na krztusiec w ciąży i chwilę przed nią. Zaszczepiłam się 16 maja, a w ciążę zaszłam około 23 maja (tak wynika z daty porodu ). Czy dziecko wtedy otrzyma potrzebne mu przeciwciała czy szczepionka działa dopiero gdy zaszczepiłabym się w połowie ciąży ?
Nie otrzyma, powinnaś powtorzyć szczepienie w 3trym.

Nie otrzyma, powinnaś powtorzyć szczepienie w 3trym.
Właśnie byłam u lekarza i nie chcą mnie ponownie szczepić. Stwierdzili , że to za dużo dawek jak na tak krótki okres czasu i że dziecko dostanie jakieś przeciwciała , jednak jakoś mi to nie gra. A i tak już za późno bo cc na dniach, jednak dziś dostałam dziwne pytanie od położnej czy się szczepiłam i nagle do sali obok dali kobietę która bardzo dużo kaszle i dzielimy razem toaletę 🤡🤯

Właśnie byłam u lekarza i nie chcą mnie ponownie szczepić. Stwierdzili , że to za dużo dawek jak na tak krótki okres czasu i że dziecko dostanie jakieś przeciwciała , jednak jakoś mi to nie gra. A i tak już za późno bo cc na dniach, jednak dziś dostałam dziwne pytanie od położnej czy się szczepiłam i nagle do sali obok dali kobietę która bardzo dużo kaszle i dzielimy razem toaletę 🤡🤯
no musialabyś miec 2 tygodnie odstępu na wytworzenie przeciwciał. I to tw wytworzone przeciwciała idą do dziecka, więc nie ma generalnie znaczenia czy się szczepilas przed.
A nie szczepilas sie w 1 ciąży? Czemu tak nagle po?

Ale generalnie wiedza o szczepeniach u nas kuleje.

no musialabyś miec 2 tygodnie odstępu na wytworzenie przeciwciał. I to tw wytworzone przeciwciała idą do dziecka, więc nie ma generalnie znaczenia czy się szczepilas przed.
A nie szczepilas sie w 1 ciąży? Czemu tak nagle po?

Ale generalnie wiedza o szczepeniach u nas kuleje.
W pierwszej szczepiłam się tylko na grypę, nie wiedziałam, że jest taka choroba wgl.
W kwietniu wróciłam do pracy i mocno zachorowałam, więc trochę czytałam o tych chorobach i dowiedziałam się , że szczepienie na ksztusiec trzeba odnawiać co 10 lat. Więc dokładnie 15 maja się szczepiłam , a kilka dni później zaszłam w ciążę. I tak mam rozkmine, że skoro przeciwciała wytwarzają się jakiś czas to może do tego „nowopowstałego” zarodka już przeciwciała dotarły …. Wtedy nie ma tej bariery łożyska więc liczę , że jakaś ochrona już jest.
Byłam już umówiona z moim synem na początku stycznia na szczepieniena grypę,ale trafiłam do szpitala. Tu nie szczepią, więc już straciłam szansę. Żałuję , że wcześniej tego nie ogarnęłam , przy okazji zaszczepiłabym się na rsv.

W pierwszej szczepiłam się tylko na grypę, nie wiedziałam, że jest taka choroba wgl.
W kwietniu wróciłam do pracy i mocno zachorowałam, więc trochę czytałam o tych chorobach i dowiedziałam się , że szczepienie na ksztusiec trzeba odnawiać co 10 lat. Więc dokładnie 15 maja się szczepiłam , a kilka dni później zaszłam w ciążę. I tak mam rozkmine, że skoro przeciwciała wytwarzają się jakiś czas to może do tego „nowopowstałego” zarodka już przeciwciała dotarły …. Wtedy nie ma tej bariery łożyska więc liczę , że jakaś ochrona już jest.
Byłam już umówiona z moim synem na początku stycznia na szczepieniena grypę,ale trafiłam do szpitala. Tu nie szczepią, więc już straciłam szansę. Żałuję , że wcześniej tego nie ogarnęłam , przy okazji zaszczepiłabym się na rsv.
Dziecko dostaje tak samo przeciwciała odry, która szczepiłaś się w dzieciństwie czy ospy, która przechorowałaś 20 lat temu.
Na krztuśca też dostanie przeciwciała, mogą być po prostu nie w optymalnej ilości, i na przykład zamiast znacznie złagodzić przebieg choroby złagodzi tylko trochę...

Dziecko dostaje tak samo przeciwciała odry, która szczepiłaś się w dzieciństwie czy ospy, która przechorowałaś 20 lat temu.
Na krztuśca też dostanie przeciwciała, mogą być po prostu nie w optymalnej ilości, i na przykład zamiast znacznie złagodzić przebieg choroby złagodzi tylko trochę...
Okej , rozumiem :). Zawsze lepsze to niż nic.

reklama
Tzn zalecenia są jasne. Szczepić w każdej ciąży. Więc gdybyś chciała, to ja bym zadzwoniła o informację do sanepidu.
Nie są jasne, gdy chodzi o krotki odstęp czasowy między dawkami. Chyba jest na forum jeszcze jedna dziewczyna, której niedawno w ciąży lekarz odmówił kwalifikacji z powodu krótkiego odstepu

Do góry