reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

szczepienia i badania kontrolne

Aaga, ja też nic nie płaciłam. A jeśli chodzi o usg przezciemiączkowe to niestety nie wiem jak teraz u nas jest. Przy Jasiu faktycznie dostałam to skierowanie od neurologa, zresztą to ona sama je zleciła.

reklama
Aestima czasem problem z boderkami moze byc spowodowany nie tylko budowa bioderek, jakas ich wada, przyczyna moze byc ez inna. ja tak mialam z Jula, słabo odwodziła jedną nożke, nosilismy odpowiednio, pielucowalismy z tetrą i nic praktycznie nie pomagało, usg było ok. w miedzyczasie zdiagnozowano u niej wzmozone napiecie miesniowe, cwiczylismy z nia w domu. napiecie znikneło i Jula zaczęła elegancko odwodzic nożke

ja też dostałam skierowanie na USG bioderek od pediatry, bez żadnego problemu wypisała i przyjęli je w poradni. Na pierwszej wizycie byliśmy w 5 tygodniu a druga wizyta kontrolna po ukońćzeniu 3 miesiąca, na obie wizyty wystarczyło to jedno skierowanie. Oczywiście za nic nie płaciliśmy, wszystko na NFZ.

Co do szczepień - na rota na pewno nie szczepimy a o pneumo pomyślimy w przyszłym roku kiedy mała będzie miała jakiś kontakt z dziećmi. Póki co dopłącamy do 5w1 nie ze względu na mniejszą ilość wkłuć ale dlatego, że ponoć są lepiej oczyszczone.

Lekarza u nas w domu nie było, była położna kilka razy na początku aby sprawdzić pępuszek, oczka itp. SKoro wszystko w porządku to też nie widzę powodu aby pediatra przychodził do domu. Tyle, że u nas jest osobna poradnia dla dzieci chorych i zdrowych więc nie musimy czekać w poczekalni pełnej kaszlących dzieci. I noworodki są przyjmowane w odrębnych godzinach żeby nie czekać.

morfologię zleciła nam teraz lekarka ale kazała zrobić dopiero przed wizytą u kardiologa. Zatem zrobimy w październiku.

agabre
U nas tez polozna byla 2 razy i jak by co zostawiła nr telefonu. Pierwsza wizyta u pediatry byla dopiero po 3 tygodniach, a pierwsze szczepienia mamy dopiero 3 sierpnia.
Na usg bioder tez dostalismy skierowanie od pediarty i tez za dormo.
Mały miał akurat skonczone 3 tygobnie kontrole mamy pod koniec sierpnia - mimo,ze wszystko oki.

Olek ma krecz szyjki i tez mamy skierowanie na rehabilitacje - gdyby nie znajomosci w szpitalu - to termin miał na luty 2012!:szok: a wtedy to by mial prawdopodobnie juz skolioze i nie wiadomo jeszcze co. A tak to juz wczoraj bylismy pierwszy raz, dzisiaj znowu i mozemy przychodzic codziennie albo cwiczyc w domu i wtedy raz w tygodniu kontrola.

Do neurologa mamy wizyte 31 sierpnia ale jak sie dowiedziałam to tam w poczekalni zawsze po ok. 30 dzieciaków czeka i wlecze sie to godzinami - dlatego zastanawiam sie nad prywatna wizyta.

Aestima
Kontrola bioderek w 4 miesiacu u Mieszka a nam kazali juz pod koniec sierpnia (mały bedzie miał 2 i 1/2 m), ciekawe dlaczego?

my dostaliśmy skierowanie na usg bioderek bezpośrednio ze szpitala przy wypisie i byliśmy jak Hania miała 2t1d, kontrola w 3 m-cu, ale za jakies 2 tyg chyba pójde prywatnie dla pewności, ze wszystko jest ok
Położna środowiskowa przyszła w 3 dobie po wyjściu ze szpitala i była wielokrotnie - rewelacyjna babeczka i na pewno jeszcze nas odwiedzi, traktujemy ją jak dobrą ciocię.
U pediatry też byłyśmy co tydzień kontrolnie, odkąd Hania skończyła 2 tyg.
Nie moge na nic narzekać absolutnie.

Na rota nie szczepimy, na pneumo w przyszłym roku rozważam, ale zobaczymy. Szczepiliśmy się 5w1 bo lepsze DTPa i bez rtęci, wkłucia przy okazji - ale mają też znaczenie.

reklama
zaskoczyłyście mnie totalnie z tymi skierowaniami na USG ...
może to kwestia województwa/kasy chorych i kontraktów :confused2: z aagą, jesteśmy z jednego, więc może po prostu u nas nie refundują :eek:
Icak, fajnie, że trafiłaś na fajną położną :tak:nasza też jest rewelacyjna !!! teraz była tylko 2 razy, bo więcej nie było potrzeby ... ale do starszej przychodziła dużo i często bo pępek nie chciał odpaść ...
no i też zawsze mam ją pod tel. :-)

Do góry