Na pewno warto zaszczepić na choroby z obowiązkowego kalendarza szczepień. Obejmują one w większości choroby niemal wyeliminowane a bardzo zaraźliwe czy niebezpieczne.
W różnych odstępach czasu są to [FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1]WZW typu B, [/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1]Gruźlica (coraz więcej osób na nią choruje), [/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1]Błonica, Tężec (w przypadku głębokich urazów czy wypadków i tak podają zastrzyk), Krztusiec, [/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1]POLIOMYELITIS, Odra, Różyczka i na tym w zasadzie koniec.
Mi lekarz 10 lat temu poleciła zamiast osobnych szczepionek na odrę i różyczkę kupić jedną, na
Odrę, Świnkę i Różyczkę dawka skojarzona. Po 10, 11 latach powtórka. Tą mogę wam śmiało polecić, nie dała specjalnych objawów a córka nie przechodziła żadnej z tych chorób, w przeciwieństwie do mnie. Wiadomo, są to choroby szkolno-przedszkolne, za moich czasów chorował każdy a świnka miewa ciężki przebieg i u chłopców może spowodować bezpłodność. Mój brat był na nią hospitalizowany a mąż koleżanki w wyniku powikłań nie może mieć dzieci. Cena nie przekracza 100 zł.
Polecano mi również szczepić na
Hib ([/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1][FONT=Arial, Helvetica]
[FONT=Arial, Helvetica]HAEMOPHILUS INFLUNZAE typ b), kosztuje około 50 zł. [/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1][FONT=Arial, Helvetica]
[FONT=Arial, Helvetica]Szczepionka zapobiega zapaleniom opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicy, zapaleniom nagłośni itp[/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT][FONT=Arial CE, Arial, Helvetica, Helvetica CE][SIZE=-1][FONT=Arial, Helvetica]
[FONT=Arial, Helvetica], jednak z tego co pamiętam, zaleca się ją wykonać w pierwszym roku życia (3 dawki), po skończeniu roku podaje się jedną a potem zazwyczaj się nie szczepi, ponieważ Hib jest niebezpieczny głównie dla maluszków. Ja nie szczepiłam, zawsze w terminie Zuza miała jakieś infekcje i tak zleciało, rozmyło się po kościach a mała nie chorowała.
Szczepienia na pneumokoki, rotawirusy i meningokoki to wymysł ostatnich lat.Jak w rejonie pojawiła się sepsa dwa lata temu, szczepiono wszystkie dzieci z podstawówek, w tym moją córkę, obowiązkowo i za darmo.
I tak pneumokoki :
dzieci od 2 miesiąca do 2 roku życia lub
dzieci od 2 do 5 roku życia z grupy ryzyka, np. przedszkolaki
Pneumokoki powodują:
[/FONT][/FONT][/SIZE][/FONT]
- Zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
- Posocznica, inaczej Sepsa
- Bakteriemia
- Zapalenie płuc z bakteriemią
Rzadziej występujące inwazyjne zakażenia, które mogą być spowodowane przez pneumokoki to zapalenie wyrostka robaczkowego, kości i szpiku, stawów, pęcherzyka żółciowego, wsierdzia, osierdzia, jądra, najądrza, ślinianek, prostaty, jajowodu, otrzewnej
a także;
- Zapalenie płuc bez bakteriemii
- Zapalenie ucha środkowego
- Zapalenie zatok przynosowych
- Zapalenie spojówek
Liczba dawek zależna jest od wieku dziecka, im ono mniejsze, tym więcej
cena: jedna dawka skonfigurowanej szczepionki przeciwko pneumokokom od około 260 do 360 zł.
Rotawirusy
podawane są doustnie.Wywołują biegunkę i wymioty, szczególnie niebezpieczne do 6 miesiąca życia. Wiem coś o tym, bo z taką biegunką wylądowałam w szpitalu mając 2 miesiące, gdzie dodatkowo dorobiłam się zapalenia płuc, mam do dziś ślady po leczeniu, na skórze, ale jakimś cudem żyję ;-)
Podaje się dwie lub trzy dawki, zależy kto jaki program wybiera. Opcję dwudawkową trzeba zakończyć do 24 tygodnia życia, opcję trzydawkową do 26 tygodnia życia.
Cena: w przybliżeniu wynosi w granicach 600-700 zł za cały cykl szczepienia
Meningokoki
mogą spowodować zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, wywołać sepsę, czyli uogólnioną odpowiedź organizmu na zakażenie. Najczęściej chorują dzieci w wieku od 0 do 4 roku życia i młodzież
.
Szczepionka zabezpiecza przed zakażeniem meningokokami typu C i nie zabezpiecza przed zakażeniem typu B. Szczepionkę można podawać od 2 miesiąca życia. Powyżej 12 miesiąca życia podaje się 1 dawkę. Schemat szczepień w zasadzie identyczny z pneumokokami.
Cena: około 200-400 zł za dawkę.
Jak widać dziewczyny, żeby zaszczepić na wszystko trzeba mieć bardzo gruby portfel. Jak ktoś nie ma, problem rozwiązuje się sam. Nie szczepią.