reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczelinki między zębami

M

Mama-Agnieszka

Gość
Witajcie ponownie:)
Mam do was pytanie Panie (i Panowie).Moja Sandra skończyła niedawno 2 latka,ząbki zaczęły jej wychodzić dość późno bo dopiero w 13 miesiącu.teraz ma ich prawie cąłą buzię :D ale chodzi o to że te ma dość spore przerwy między nimi,szczególnie jeśli chodzi o 1 i 2 .Chciałam zapytać czy tak już zostanie i co najważniejsze czy to oznacza że kiesys gdy będzie miała stałe zęby to te przerwy nadal będą czy nie musi tak być?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

reklama
Moja Jula zaczęła ząbkować długo po Sandrze - to tak na pocieszenie :wink:
Po "skompletowaniu" przez Sandrę całego zębowego garniturku ( w ilości sztuk 20 :wink: ) około 6 roku zaczną pojawiać się szóstki - to będą juz zęby trzonowe - stałe... zaczną sie wtedy troszkę "obkurczać" istniejące przerwy między zębami.
Pozostałe trzonowce rosną co prawda w miejscu korzeni mleczaków ale mają tendencję do :naprostowywania" się wskutek ruchów mięśni języka, warg i policzków.
Tak więc Agusiu... nie martw się... to że Sandra ma teraz przerwy między zębami jest jak najbardziej prawidłowe, poza tym przerwy zostana pomniejszone o rosnace kolejne ząbki.
Utrzymanie higieny jamy ustnej u dziecka z przerwami między zębami jest dużo łatwiejsze niz u takiego, które mleczne zęby ma ściśle przylegające do siebie (np. moja Jula tak ma i musimy uzywać również nitki dentystycznej aby osad został należycie usunięty)...
Poza tym... byłyście juz z pierwszą wizytą u stomatologa dziecięcego? Myśle, że odpowiedziąłby na wiele nurtujących Cię pytań dotyczących ząbków Twojego Skarba :)

Pozdrowionka

Agawo-bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.U stomatologa byłam ale powiedział że szczelinka może zniknąą albo też zostać tak jak do tej pory(tyle to ja wiem :D ).Zależało mi na wypowiedzi kogos kto miał z tym stycznośc osobiście.
Dziękuję Ci za pomoc.
age.png

Jako dziecko miałam zęby typu : Jak perły... co trochę to przerwy :wink:
Już w przedszkolu mi się "odprzerwiły" i tak mi zostało do dziś :wink:

Pozdrowionka

Mam ten sam problem.
Mój Julek zaczął ząbkować dopiero jak skończył rok. Ma dopiero 4 zęby i również przerwy między nimi. Nie podoba mi sie to, bo przez nie - po prostu sepleni ... a to już nie jest takie fajne --- u stomatologa nie byłam ale sie przejdę - zobaczymy comi powie!

u nas tez duża przerwa miedzy górnymi jedynkami, ale ja się nie martwie, to mawet słodko wyglada ;D
pediatra i pedodonta powiedziały, ze jak wyjda wszystkie zabki to się bedzie zmniejszac powolutku, ale moze tez tak zostac.
pozdrawiam

reklama
Kacper gby wyszły mu 1 to w górnych miał taką szparę ze dolne wchodziły mu miedzy nie teraz gdy zaczeły wychodzić inne ta szpara zmniejsza się ja jak miałam mleczaki to miałam sporą szparę miedzy 1 a jak wyszły mi juz stałe to szpara zaniła całkowicie

Do góry