reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Swędzenie Skóry

Michalina1993

Fanka BB :)
Jestem w 16tc i od dwóch tygodni zaczęła mnie swędzieć skóra na bokach brzucha oraz nogach :( Czy jest jakieś prawdopodobieństwo że mam Cholestazę ,albo to ja poprostu panikuję. Jest to moj pierwsza ciąża i niewiem co mam o tym myśleć. Czytałam że ta choroba pojawia się około 3ciego trymestru ,ale niekoniecznie. Będe dzwonić do położnej jutro i się okaże co mi powie. Czy któraś z was miała tą dolegliwość i jak to wygląda?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Znam przypadek kobiety z bardzo wczesna choleostaza jednak świad występował i na rękach i na nogach plecach i z dnia na dzień coraz gorzej. Idź do lekarza pewnie da badania ale to już dla własnego spokoju bo myślę że raczej u Ciebie to rozciągnięte skóry szczególnie ze piszesz o brzuchu lub może jakiś kosmetyk do kąpieli lub balsam lub nawet plyn do płukania Cię uczula. Ciąża bardzo sprzyja takim alergia choć wcześniej ich nie było. Nie stresuj się na pewno wszystko będzie ok! Buziaki

Znam przypadek kobiety z bardzo wczesna choleostaza jednak świad występował i na rękach i na nogach plecach i z dnia na dzień coraz gorzej. Idź do lekarza pewnie da badania ale to już dla własnego spokoju bo myślę że raczej u Ciebie to rozciągnięte skóry szczególnie ze piszesz o brzuchu lub może jakiś kosmetyk do kąpieli lub balsam lub nawet plyn do płukania Cię uczula. Ciąża bardzo sprzyja takim alergia choć wcześniej ich nie było. Nie stresuj się na pewno wszystko będzie ok! Buziaki

Właśnie dlatego panikuje [emoji52] jutro będę dzwonić do położnej ,zobaczymy co powie. Od jutra również spróbuje mydło dla dzieci zamiast mojego żelu :) może pomoże :D

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Najlepiej zrób próby wątrobowe bedziesz mieć pewność na 100%
Brzuch może swędzieć z rozciągania.
Nogi mogą zwiastować problemy wątrobowe.
Moja choleosaza charakeryzowała się tym, że ciało swędziało na wieczór, praktycznie całe. Swędzenie nie pojawiało się w charakterystycznych miejscach, jak można przeczytać. Miłe to nie było. Pojawiło się początkiem III trymestru.

Miałam też cholestaze. Ale ok 30 tc wykryta. Może być wcześniej. Zazwyczaj to trzeci trymestr. Ale jasne że są wyjątki. Swedzial mnie brzuch nogi dekolt plecy. Najmniej typowe miejsca czyli stopy i dłonie. Zrób próby wątrobowe. Alat, Aspat, kwasy żółciowe i fosfataze alkaliczna. Jeden podwyższony wynik zwiastuje cholestaze. W pierwszej ciąży mnie to spotkało w drugiej się nie pojawiło na szczęście. Lepiej sprawdzić. To bardzo niebezpieczne schorzenie. Dla dziecka to zagrożenie życia. Powodzenia!

Niestety ,mieszkam w UK wiec tych badań sobie nie mogę zrobić na właśną reke :( brzuch mnie swędzi i to rozumiem ,może sie skora naciągać ale najbardziej mnie swędzi od kostek do kolan :( niewiem ,moze jestem przewrażliwiona[emoji52]

Wysłane z iPhone za pomocą Forum BabyBoom

reklama
Ja też miałam w ciąży cholestazę. U mnie pojawiła się dość wcześnie bo ok. 24-25 tygodnia ciąży. Ale najbardziej swędziały mnie właśnie typowe dla cholestazy miejsca - spód stóp oraz wnętrze dłoni. Inne części ciała nie aż tak bardzo.

Prywatnie też nie możesz badań zrobić nigdzie? Bo wtedy od razu byś miała odpowiedź. Dzwoniłaś do tej położnej?

Mi się wydaje, że u Ciebie to raczej nie będzie cholestaza, a przynajmniej tego Ci życzę.

Do góry