reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2024

reklama
Kurcze czyżby to babski rok ?:) tyle dziewczynek aż poczułam że może i u mnie jednak pomimo przeczucia że będzie chłopiec zagościła mała księżniczka:) powiem Wam że mam takie wzdęcia że już nie wiem jak sobie radzić z tym brzuch po południami mam jak w 5 miesiącu albo i lepiej.
Ja czuję, ze będzie chłopak, wszyscy dookoła mi mówią, ze dziewczynka. Sama ciekawa jestem. To moja pierwsza ciąża, wiec nie nastawiam się w żadną stronę 🙈

Ja też czuje, że u mnie mieszka dziewczynka… 😁
Siedzę i czekam jak na szpilkach podobno jakoś czwartek-piątek powinnam mieć wyniki Harmony.
Stresuję się strasznie, czy wszystko jest ok..
a macie już jakieś typy imion ? 😁

@dream box - trzymam kciuki, żeby wszystko na prenatalnych było ok! Wierze, ze będzie dobrze. Ja też będę miała prenatalne pod wieczór i cały dzień stresu :(
Ja w tej ciąży, która się udała w 2021 właśnie robiłam Nifty Pro i na pewno wtedy nie brałam żadnego skierowania. Dlatego teraz się zdziwiłam. Ale może zależy od laboratorium.
Z tej grupy o badaniach można się bardzo dużo dowiedzieć, ale nie wiem czy to dobrze. Jak ktoś chce być zdrowy psychicznie, to lepiej nie wiedzieć i się nie zadręczać. Ale ja po poronieniach i już w poprzedniej ciąży zaczęłam czytać:( Pamiętam jak miałam pierwsze poronienie - nie byłam aż tak zeschizowana i zestresowana jak teraz, a wiedzialam niewiele na temat wad, poronien itp. A teraz dramat. W ciąży z synkiem też było okropnie, wszystko ze mnie zeszło dopiero po porodzie - poczułam się wtedy jak nowo narodzona i jak normalny człowiek. Ale tam też, mimo że wad nie było ani krwiaka, to różne rzeczy niefajne się działy i to nie pomagało. No nie jest łatwo.
A ja sobie obiecywałam, po poprzedniej ciąży, w której miałam złe wyniki I ciąża też nie była książkowa, że teraz będę się cieszyć każdym dniem, od początku do końca, choćby nie wiem co (no wiadomo, że oprócz przypadku, gdy coś złego będzie potwierdzone). I co? I duża 😔 muszę sobie przestawić głowę, bo to ostatnia ciąża I później będę żałować, że się martwiłam, zamiast cieszyć I że się chowałam "na wszelki wypadek, bo nie wiadomo co będzie..."

jak prenatalne???

Ja przez miesiąc dzwoniłam do każdego ginekologa z certyfikatem w mojej okolicy, terminy na 2-3 miesiące w przód, może i za późno się sama obudziłam, ale masakra 🙄
Uważacie, że USG prenatalne na NFZ i prywatnie jest porównywalne??
Zostaje mi tylko to, więc postanowiłam połówkowe zrobić na wypasie 😜
Ja z racji wieku i w tej ciąży i w poprzedniej byłam na NFZ. Teraz byłam u lekarza, który ma bardzo dobre opinie, ale tak było troszkę "w biegu"...
Hej dziewczynki! Dałybyście znać, czym kierowałyście się wybierając rodzaj testu. Czemu sanco, czemu nifty a czemu panorama? Ja mam w czwartek prenatalne i zastanawiam się co wybrać. Z racji wieku i kuzynki z ZD spodziewam się tragicznych wyników Papa. Choć mój lekarz mówi, że wcale niekoniecznie musi tak być.
Ja nie wiem czemu sanco w poprzedniej ciąży. Nie pamiętam. A w tej to samo robię. Ale u mnie w mieście nie ma żadnego. Muszę do Lublina jechać 100 km.
Dziewczyny, ja mam cały czas trochę lipę z internetem w szpitalu (choć dziś jakby coś lepiej), ale widzę że jest już nas grupa prywatna. Każda powinna dostać wiadomość z linkiem :)

Każda z dziewczyn na tej liście ;)

@pluto_nova 21.12.2023r. 🤰
@wenus018 28.12.2023r. 👦
@Lilla30 30.12.2023r. 🤰
@olka11135 31.12.2023r. 👦
@Justi122 31.12.2023r. 👦
@again 31.12.2023r. 🤰
@dodo783 01.01.2024r. 👦
@pat_95 05.01.2024r. 🤰
@ocochodzi 06.01.2024r. 👧
@ZawszeWięcej 06.01.2024r. 👧
@aleksandra292 06.01.2024r. 🤰
@KINEW 06.01.2024r. 🤰
@Gabi12345 07.01.2024r. 🤰
@orange_beti 07.01.2024r. 👧
@Magdalena.WK 07.01.2024r. 👦
@Mystriousmc 08.01.2024r. 🤰
@Lateeecake 08.01.2024r. 🤰
@Cywil87 10.01.2024r. 👧
@dream box 10.01.2024r. 🤰
@olafiola 11.01.2024r. 🤰
@kasia2204 13.01.2024r. 🤰
@Anisa12 13.01.2024r. 🤰
@Ronine 13.01.2024r. 🤰
@LU36 15.01.2024r. 🤰
@CuuurlyGirl 15.01.2024r. 🤰
@Bella.n 15.01.2024r. 🤰
@Kamowata 16.01.2024r. 🤰
@Annemis 17.01.2024r. 🤰
@Bingibing 17.01.2024r. 🤰
@jbm23 18.01.2024r. 🤰
@Aleksandra893 19.01.2024r. 🤰
@Alcarin 19.01.2024r. 🤰
@MalaIstotka 19.01.2024r. 🤰
@wynn 20.01.2024r. 🤰
@kamczu6 20.01.2024r. 🤰
@mlife 21.01.2024r. 🤰
@vaniliova 23.01.2024r. 🤰
@mulinyjka 27.01.2024r. 🤰
@aleksandra.ess 27.01.2024r. 🤰
@asia61 29.01.2024r. 🤰
@Merry35 30.01.2024r. 🤰
Dobrze się czujesz??? Mam nadzieję, że tak..
💚
Ja też czuje, że u mnie mieszka dziewczynka… 😁
Siedzę i czekam jak na szpilkach podobno jakoś czwartek-piątek powinnam mieć wyniki Harmony.
Stresuję się strasznie, czy wszystko jest ok..
a macie już jakieś typy imion ? 😁
Ja bym chciała Rozalię... ale to chyba będzie chłopak...

Mam w domu Hanię, Alicję i Natalię. Tylko Hania i Ala z jednego taty, a Natalia i ktoś w brzuszku (nie wiem czy mi się uda namówić na Rozalię, jeśli będzie dziewczynka) od drugiego.

Byłam dziś na prenatalnych i dzidziuś na usg jest ok na tym etapie. Wszystko ma zaznaczone, że wszystko prawidłwe (ale ostatnie zdanie "Badanie skriningowe USG nie jest e stanie wykryć wszystkich nieprawidłowości płodu" 😐😔 NT 1,35, kość nosowa jest, przepływy ok, pępowinowa trójnaczyniowa, FHR 161 🤩😍🥰
Łożysko na ścianie przedniej, wysoko. Nic nie było o bliźnie, a zapomniałam zapytać...
Oddałam krew na test podwójny, ale lekarz mi tłumaczył, że w moim wieku podstawowe ryzyko jest ok 1:20 i w zależności od biochemii będzie trochę wyższe lub trochę niższe... a że mam 42 lata, to mogę nawet tego badania nie robić, bo i tak raczej wyjdzie źle i przysługuje mi amnipunkcja, nawet z ominięciem pappy 🥺
Chcieliśmy zrobić sanco, ale trzeba było mieć skierowanie, a on nie miał czasu mi wypisać, więc chyba dopiero 11 lipca zrobię, jak pojadę na wizytę 😔

Dzidziuś ma 5,23 cm ☺️

Ps Przypomniałam sobie, że miałam dopisać w 2 postach (pisałam leżąc w wannie) istotne informacje i 2 razy zapomniałam i wyszło jakbym pisała nawalona 😂

Żelazo biorę ferisan pregna (ma dodatek b6, b12 i Wit. C, żeby się lepiej wchłaniał).

A książka, którą polecam, to "5 dziecięcych języków miłości" , a podstawowa to "5 języków miłości"

@dream box - gratuluję wyników prenatalnych, naprawdę super! Ja mam dopiero 10 lipca i to wieczorem, okropnie się stresuję:(
Kochana, ten wiek to statystyka, koleżanka w pracy urodziła zdrowe dziecko mając 43 lata a ja już w wieku 29 miałam poronienie :/ inna kolezanka urodziła chore jak miała 27... ten wiek niby zawyża ryzyko ale nadal to statystyka, niektórzy do końca maja dobre komórki, dobrze się dzielą i wszystko ok... Ja też się zastanawiałam nad Sanco, tam wynik jest po 5 dniach a w Panoramie chyba najdłużej- po 14 roboczych czyli aż 3 tygodnie. Dlatego ja będąc w 10 tyg chce juz iść na pobranie krwi, bo będę długo czekać (niby można od 9+0 przy Panoramie).

Cześć, byłam wczoraj na prenatalnych, z tego co lekarz tłumaczył wszystko jest ok i na miejscu. Ze względu na wysoką wolną beta HCG ryzyko trisomii 21 skorygowane mam 1:579, więc nie najlepiej. Pozostałe bardzo małe ryzyka. Niestety, nie był w stanie mi powiedzieć, dlaczego ta beta jest tak wysoka. USG minimalnie mnie uspokoiło, zabrałam męża żeby zobaczył swoje pierworodne i był zafascynowany 🙂
Mój ginekolog prowadzący chce mnie jeszcze raz przebadać, ale u siebie w szpitalu jak będzie miał dyżur, tam podobno ma najlepszy sprzęt, więc więcej dowiemy się w niedzielę.

reklama
Do góry