reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Stawianie się macicy

Dolvit

Fanka BB :)
Cześć, to moja 2 ciąża aktualnie 22 tydz i dziś jakoś wybitnie zaczęła stawiać mi się macica. Obudziłam się nad ranem na siku i cyk brzuch się spiął, potem w ciągu dnia (głównie jak leże na plecach) nie boli, nic poza tym się nie dzieje. Wczoraj byłam u fizjo urogin.masowala tylko plecy (ja leżałam na boku)...już mam myśli,że może od tego? Zaczęłam też brać gynalgin na infekcje..czy to tak pobudziło? Wcześniej zdarzało się ale raz-trzy dziennie a dziś to dość często. Nie wiem co myśleć..wizytę miałam wczoraj i było wszystko ok. Nie pamiętam kiedy w poprzedniej ciąży tak zaczęła mi się stawiać 🧐 magnez biore...

reklama
Nie wiem co się dzieje u ciebie, ale wiem, że u mnie w okolicy 20 tyg też zaczęła się mocno stawiać macica. I nie przestała już do porodu.
A poród i tak musiałam mieć ostatecznie wywoływany i to przez 48h więc u mnie nie oznaczało to nic groźnego 🙂

Cześć, to moja 2 ciąża aktualnie 22 tydz i dziś jakoś wybitnie zaczęła stawiać mi się macica. Obudziłam się nad ranem na siku i cyk brzuch się spiął, potem w ciągu dnia (głównie jak leże na plecach) nie boli, nic poza tym się nie dzieje. Wczoraj byłam u fizjo urogin.masowala tylko plecy (ja leżałam na boku)...już mam myśli,że może od tego? Zaczęłam też brać gynalgin na infekcje..czy to tak pobudziło? Wcześniej zdarzało się ale raz-trzy dziennie a dziś to dość często. Nie wiem co myśleć..wizytę miałam wczoraj i było wszystko ok. Nie pamiętam kiedy w poprzedniej ciąży tak zaczęła mi się stawiać 🧐 magnez biore...

Ogólnie skurcze braxtona hicksa od 20tc są normalne. Jeżeli byłaś wczoraj na wizycie i lekarz nie zauważył żadnego skracania, zmiękczania się szyjki itp. to bym mu ufała

Myślę, że jednak warto to skontrolować. W moim przypadku stawianie się macicy pojawiło się w okresie skracania szyjki w 30tc.

No skoro wczoraj była na wizycie to nie sądzę, aby w kilka godzin szyjka jej poleciała mocno.
U mnie wczoraj w 31+4 też wykryto skracanie się szyjki i już jest miękka, ale mnie te skurcze męczą dość regularnie od 2-3 tygodni plus to moja 3 ciąża

Dość często to ile razy? Przerabiałam temat dość mocno w ciąży. Do 10 razy na dobę jest ok. Ale nie bagatelizuj tego, oszczędzaj się i bierz maksymalną dawkę magnezu. U mnie mimo kroplówek z mgso4 rozkręcały się skurcze nawet do kilkunastu na godzinę.

Nie wiem w sumie nie liczyłam. Głównie właśnie mi się napina jak się klade na plecach. Podczas siedzenia czy chodzenia nic się nie dzieje.
Dość często to ile razy? Przerabiałam temat dość mocno w ciąży. Do 10 razy na dobę jest ok. Ale nie bagatelizuj tego, oszczędzaj się i bierz maksymalną dawkę magnezu. U mnie mimo kroplówek z mgso4 rozkręcały się skurcze nawet do kilkunastu na godzinę.

reklama
Jak leżymy na plecach to ciało najmocniej się napina i właśnie wtedy najczęściej macica się stawia. Unikaj takiego leżenia, jeśli tylko w takiej pozycji Ci się to zdarza to jest ok.

Do góry