reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka od stycznia 2012.

Klaudencja witamy :))

Dziewczynom, które mają jutro egzamin życzę powodzonka :pP

a mi się chce tak strasznie spaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaać...

reklama
Witajcie dziewczyny! Czy mogę do was dołączyć? Przeczytałam was od początku.
Mam 26 lat, mamy już córeczkę - Majeczkę i w ramach noworocznych postanowień zdecydowaliśmy sie z mężem na drugą dzidzię. Na Maję czekaliśmy prawie dwa lata. Wszystkie badania mieliśmy ok, ale jakoś dzidzia nie chciała do nas tak od razu przylecieć, bardzo się tym stresowałam, a gdy spobie odpuściłam okazało się, że jestem w ciąży.
teraz też się stresuję, ale tym jak to będzie z dwójką:rofl2:

Cześć dziewczyny, przyłączam się do Was. Niestety nasze starania rozpoczną się dopiero w marcu bo mój mężczyzna nie mieszka teraz w Polsce ale chcę się do tego czasu dobrze przygotować:)
Biorę kwas foliowy, magnez i castagnus na uregulowanie cyklu a w marcu planuję też brać wiesiołka. Poza tym obserwuję swoje cykle (temperatura, śluz, szyjka) i kupiłam te testy owulacyjne z allegro ale widzę po Waszych opiniach, że to chybiona inwestycja :)
W każdym razie życzę nam wszystkim powodzenia :)

Witam nowe staraczki :-D

Widzę że topik nam się rozkręca:-) ciekawa jestem która z nas pierwsza ujrzy upragnione dwie czerwone kreski :-D

Agacynda dlaczego tak myślisz?

Ja wróciłam z uczelni. Spałam 2 h i jestem wykończona :-(

Aneta jak egzamin? U mnie chyba do przodu :) Wyniki za tydzień.

Już się pogubiłam, kto ma teraz dostać @, a raczej nie dostać? Oprócz Agacyndy? Trzymam kciuki za poniedziałkowe II kreseczki:-)

bo zaczynam czuć się inaczej... tak bardziej jak przed @ ... żenada :/ ale trzymajcie kciuki, trzymajcie...

i gratulacje Kropka udanego egzaminu. :)

Witajcie :)

Czy można do Was dołączyć?:) Wraz z początkiem stycznia postanowiliśmy zacząć porządnie nasze starania. Pisałam już o nich w jednym z wątków, ale przykleję tutaj, żeby się "przedstawić" :)

Mam 27 lat, przez 4 lata brałam tabletki YAZ, odstawione w styczniu 2011. Od tego czasu nieregularne miesiączki - pierwsza 25.02, druga 25.04, trzecia 25.06 i czwarta 25.08 (równo co dwa miesiące). Od 25.08 do 6.01.2012 brak miesiączki. 6.01. ponowne "objawienie". Wizyty i wielu lekarzy, każdy widzi coś innego, ale nikt nie zajął się mną kompleksowo (wcześniej miałam problemy z nieregularnymi miesiączkami, dostawałam hormony właśnie po to, by je uregulować z tekstem "będziemy się martwić jak będzie pani chciała mieć dziecko". No więc teraz się martwię, a po kolejnym beznadziejnym lekarzu (który zbagatelizował brak okresu), zapisałam się do innego, tym razem wychwalanego lekarza (zobaczymy...).
Przed wizytą chcę zrobić badania, żeby nie tracić czasu. Wizytę mam 23.01. Dzisiaj zrobiłam część hormonów i oto wyniki:

4 dc:
FSH 4,86 mlU/ml
LH 3,56 mlU/ml
Estradiol 33,3 pg/ml
Testosteron 76 (podana obok norma 14-76)

stosunek LH:FSH=0,73 - może nie jest idealny, ale tragedii też nie ma
Testosteron mnie martwi, ale przeczytałam, że może to mieć związek z tą długą przerwą a miesiączkowaniu. to prawda?

Kolejne badania 12 dc:
TSH 3.010 ulU/ml
FT3 2,84 pg/ml
FT4 0,95 ng/dl
FSH 6,46 mlU/ml
PRL 11,35 ng/ml
LH 11,44 mlU/ml
E2 34.60 pg/ml

Nie znam się jeszcze dobrze na hormonach, dopiero zgłębiam te tajniki, ale estradiol stojący w miejscu powinien chyba mnie martwić, prawda? Obawiam się, że może czekać mnie kolejny długaśny cykl, albo cykl bez owulacji... przyznam Wam, że zanim nie zaczęliśmy myśleć poważnie, miałam totalny luz, a teraz...czytam, badam się, obliczam, robię testy...nakręcam się jak szalona i nie mam pomysłu jak sobie wytłumaczyć, że trzeba wrzucić na luz :)

Agacynda jak byłam w ciąży, to miałam objawy jak na okres, tzn skurcze macicy, takie niebolesne, bolesność piersi, która powinna zniknąć przed terminem @, a utrzymywała się cały czas. Żadnych mdłości, tylko zmęczenie, tzn. potrafiłam spać do 11, a wieczorem już o 21 odpływałam... Zrób test we wtorek, nie w poniedziałek będziesz pewniejsza. Jeśli wyjdzie negatywny, zrób za 48 h.

Witaj anisiaj :-)Nie znam się kompletnie na hormonach. Robiłam tylko tsh, i dwa razy t coś tam (czyli tarczycowe), wiec Ci nie pomogę. Musisz po prostu znaleźć dobrego lekarza i mu zaufać... innej rady nie widzę Pomimo, że mam długie cykle nigdy nie miałam takiej długiej przerwy jak Ty. Brałam anty ale 5 lat temu -Diane35, były ok, tylko, że mi się po nich przytyło. Cykl miałam nieregularny, ale jakoś tylko przez kwartał. Od tamtej pory powiedziałam sobie - żadnych środków hormonalnych jako antykoncepcji. Oczywiście brałam hormony w postaci tabletek anty, ale na wchłonięcie torbieli.

Może dziewczyny wypowiedzą się coś więcej.

reklama
Teraz schizuje cały czas, ale wiem też, że jeżeli zajdę w ciąże, to dopiero będę schizować... No może po tych mniej więcej 13 tygodniach i pierwszym badaniu genetycznym (przezierność CRL itp.) może się uspokoje. O ile w ogóle zajde.... Mogłbyśmy wszystkie zajść i razem byłoby raźniej. Od początku aż do końca :cool2:

Do góry