reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staranka by zostać mamą od 2010

reklama
dziewczynki a dlaczego kawy nie pić? Wiem, że potem moze źle działać na serduszko malucha ale na razie z zieloną mamy teoretycznie dzieciaczki 11-dniowe, które jeszcze nie mają serduszek :-p:rofl2: czy to może przeszkodzić w zagnieżdżeniu czy w utrzymaniu wczesnej ciąży?? Jak coś konkretnego wiecie to napiszcie (o mięcie też nie wiedziałam :szok:)

U mnie dzisiaj po 2 -dnowej przerwie znowu lekkie pobolewania podbrzusza, ale leciutkie. Mogą oznaczać wszystko - @ lub fasolkę. Niestety trzeba cierpliwie czekać... testu nie chcę na razie robić, jutro pierwszy dzień spodziewanej @.,..

Wogole nasza psychika jest wazna bardzo, a moim planem jest jakas kolacja romantyczna, sexi wdzianko, nastroj ........ a potem wiadomo, a sukcesem bedzie nie fasolka tylko to, jezeli moj wkoncu zacznie sie rozluzniac i nie bedzie sie bal, jak oboje WKONCU sie zapomnimy, marze o tym bo dawnpo tak nie bylo, dawno:-(

dziewczynki a dlaczego kawy nie pić? Wiem, że potem moze źle działać na serduszko malucha ale na razie z zieloną mamy teoretycznie dzieciaczki 11-dniowe, które jeszcze nie mają serduszek :-p:rofl2: czy to może przeszkodzić w zagnieżdżeniu czy w utrzymaniu wczesnej ciąży?? Jak coś konkretnego wiecie to napiszcie (o mięcie też nie wiedziałam :szok:)

U mnie dzisiaj po 2 -dnowej przerwie znowu lekkie pobolewania podbrzusza, ale leciutkie. Mogą oznaczać wszystko - @ lub fasolkę. Niestety trzeba cierpliwie czekać... testu nie chcę na razie robić, jutro pierwszy dzień spodziewanej @.,..

Z ta kawa to ja dokladnie nei wiem ogolnie poprostu ze lepije nei pic bo moze zaszkodzic. Trzyam mocno kciuki zeby @ sie nei pojawila tylko fasolka zawitala :-)

Mmm troche prawdy z ta psychika, jak czlowiek za duzo o tym mysli to nei zawsze dobrze wychodzi. Ja na przyklad tak mam z prawkiem tak bardzo bym juz chciala zdac poztytwnei ze mi nie wychodzi na egzaminie bo zabardzo sie denerwuje...

Ale bedzie dobrze i w przyszlym roku wszystkie bedziemy spacerowac z wozkami :-)

Z ta kawa to ja dokladnie nei wiem ogolnie poprostu ze lepije nei pic bo moze zaszkodzic. Trzyam mocno kciuki zeby @ sie nei pojawila tylko fasolka zawitala :-)

Ale bedzie dobrze i w przyszlym roku wszystkie bedziemy spacerowac z wozkami :-)
To ja się chyba ograniczę z tą kawą, chociaż teraz i tak piję już tylko dwie - rano taką w sumie zbożówkę, która ma 30 % kawy normalnej a po południu rozpuszczalna, ale słaba. Jak jest rok szkolny to jestem na wyższych obrotach i wtedy piję trzy :szok:

Dziękuję kochana za kciuki, już niedługo powinno się wszystko wyjaśnić. Ja też kibicuję Wam wszystkim:happy2:

Myślę, że nie mamy innego wyjścia, jak za rok spacerować już z wózeczkami w słoneczku hihi :-):-D:rofl2:

reklama

ja tak wolą chuchać na zimne...

Jesteś w ciąży i pijesz kawę?!
Kofeina może być szkodliwa dla płodu jak ostrzega Agencja do spraw standardów żywności (Food Standards Agency). Kobiety w ciąży powinny spożywać nie więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie. Inaczej ryzykują, że urodzą dziecko z niedowagą. Agencja, która na co dzień zajmuje się ustalaniem standardów dot. żywności i żywienia, wydała nowe zalecenia w oparciu o badanie naukowe. Badanie wykazało związek pomiędzy kofeiną a niską wagą urodzeniową noworodków. Noworodki z niedowagą są narażone na większe ryzyko przedwczesnej śmierci albo mogą cierpieć na inne problemy związane z ich rozwojem w późniejszym wieku.Poza kawą, kofeina jest także obecna w herbacie, coli, kakao, czekoladzie, napojach energetycznych oraz w niektórych lekarstwach. Naukowe badania wiążą wysoką konsumpcję produktów z kofeiną z wysokim ryzykiem poronienia w czasie ciąży. Obecnie zalecany dzienny limit kofeiny dla kobiety ciężarnej, wynosi 200 mg. Jest to odpowiednik dwóch średnich kubków kawy rozpuszczalnej albo dwóch niedużych filiżanek kawy z ekspresu.
Należy zwrócić uwagę, iż taką zawartość kofeiny mają również:
- niecałe cztery filiżanki herbaty (70 mg przypada na jedną filiżankę)
- pięć puszek coli (330 ml to zawiera 40 mg kofeiny)
- niecałe trzy napoje energetyczne (250 ml zawiera około 80 mg kofeiny)
- kilka batonów czekoladowych (50 g zawiera 50 mg kofeiny)
Andrew Wadge, który jest szefem działu naukowego Agencji uspokoił, że nowe wskazówki nie oznaczają, że kobiety w ciąży muszą zupełnie wyeliminować picie kawy. Powinny jednak być ostrożne i upewnić się czy nie pija jej zbyt dużo. Przypuszcza on także, że prawdopodobieństwo wystąpienia komplikacji jest minimalne, a nowe wskazówki, oparte na badaniach, które zostały potwierdzone przez niezależnych ekspertów, są rozsądne.
Warto pamiętać, że kawa sprzedawana w kawiarniach ma często wyższą zawartość kofeiny niż średnie wartości zakładane przez naukowców. Naukowcy z Uniwersytetu w Leicester oraz Uniwersytetu w Leeds monitorowali dzienne spożycie kofeiny u 2 645 ciężarnych kobiet w wieku około 30 lat. Wyniki badania wykazały, że kobiety spożywające ponad 200 mg kofeiny dziennie częściej rodziły dzieci z niedowagą. Badania odbyły się pomiędzy wrześniem 2003 r. a czerwcem 2006 r. W tym roku czasopismo medyczne poświęcone zagadnieniom położnictwa i ginekologii (American Journal of Obstetrics & Gynaecology) opublikowało artykuł, z którego wynika, iż picie ponad 200 mg kawy dziennie zwiększa ryzyko poronienia. Doktor Pat O'Brien, konsultant-położnik oraz rzecznik Królewskiego Kolegium Położników i Ginekologów twierdzi, że kobiety powinny w ogóle zrezygnować z kawy podczas pierwszych 12 tygodni w ciąży. Uzasadnił to stwierdzeniem, że jest to bardzo istotny okres dla rozwoju dziecka i wtedy właśnie dochodzi do największej liczby poronień.

Do góry