reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Starania

Mi doszła dzisiaj zgaga i taki dziwny słodki smak w ustach , cały czas mam ból lewego jajnika i kłocie w podbrzuszu. Żyły również nadal widoczne . Oczywiście samopoczucie kiepskie ale jestem w trakcie grypy żołądkowej to też może być tym spowodowane. Wiem że powinnam zrobić test ale na to jeszcze za wcześnie mam nadzieję że w tym cyklu się uda
Podobno są testy, które szybko wykrywają ciążę, ale ja nie robiłam bo nie chciala dłużej stresować się, że jestem w ciąży.

reklama
Objawy ciążowe powoduje rosnący we krwi hormon betaHCG. On jest za nie odpowiedzialny.
Jeśli test jest negatywny/badanie krwi na obecność betaHCG wskazuje brak ciąży, to cokolwiek czujesz, obserwujesz, NIE MA żadnego związku z ciążą. Po prostu.
Jeśli nie ma w organizmie rosnącego stężenia hormonu betaHCG, to nie może on powodować objawów ciążowych.
Jeśli too czujesz i obserwujesz, to objaw ciąży, to test wyjdzie pozytywny.
Jeśli wychodzi negatywny (nieważne, czy jest brak ciąży czy zrobiony za wcześnie, bo nie było jeszcze zagnieżdżenia), to te objawy nie są ciążowej bo organizm nawet nie ma pojęcia, że jest w ciąży.
W/w przez Ciebie objawy mogą występować po prostu naturalnie w różnych fazach cyklu. Nie mają wtedy nic wspólnego z ciążą. Mogą je wywoływać zmieniające się stężenia we krwi różnych hormonów, jak chociażby progesteron czy estradiol. Ale nie ma to nic wspólnego z ciążą.
Reasumując. Jeśli czujesz, że masz objawy ciążowe, zrób test. Jeśli wyjdzie negatywny, cokolwiek teraz czujesz, nie ma związku z ciążą. Po prostu.
Jeśli dojdzie do zagnieżdżenia np za 3 dni (mówię hipotetycznie), to dopiero wtedy organizm dostanie informacje o ciąży, zacznie wzrastać szybko poziom hormonu betaHCG we krwi, a jego wzrastający poziom może wywoływać dopiero wtedy objawy typowo kojarzone z ciążą.

Do góry