reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Śpię tylko 1-2h na dobę

Hej kobietki, mam taki dylemat. Jestem w 20tygodniu ciąży. W 1 trymestrze mogłam spac całe dnie i noce bez problemu. Od jakiegoś tygodnia ciagle budzę się w nocy. Na początku myślałam ze to przez zatkany nos ale odtykam go i dalej nie mogę spokojnie zasnąć. W ciągu całej nocy przesypiam 1-2h i najlepsze jest to, ze nie odczuwam zmęczenia za dnia, nawet jak się położę żeby zmusić się do drzemki to nic z tego 🙈. O co chodzi?

reklama
Powiedziała bym że to raczej normalne. U mnie też tak było. W nocy nie spałam, w dzień drzemka nawet nie była potrzebna. Teraz 34 tc i w dzień zasypiam a w nocy dalej nie, ale to bardziej przez brzuszek, bóle pleców. Choć senna też nie jestem specjalnie. Podobno jest coś takiego jak "czuwanie" organizm przygotowuje się do późniejszego czuwania i wstawania do dziecka. Poza tym nie wiem czy chodzisz do pracy? Ja jak zwolniłam i poszłam na L4 to wiadomo, wysiłek mniejszy więc zmęczenie też mniejsze i może się to na sen przekładać.

A ja raczej wątpię, że śpiąc 1-2h/dobę nie odczuwałabyś zmęczenia.
Moim zdaniem Twój sen jest zdecydowanie dłuższy, a jest to po prostu Twoje odczucie - być może wynikające z częstych pobudek.

Ja mam tak samo i to od początku ciąży. Pytałam się o to lekarza, bo byłam zaniepokojona, ze potrafiłam zasnąć koło 2, a o 5 być już wyspana. Lekarz powiedział, ze to się zdarza i winę ponoszą hormony. Niektóre kobiety cały czas śpią, inne w druga stronę. Teraz jestem w 31 tygodniu i potrafię pospać do 8-9, ale nie zawsze. Przyzwyczaiłam się już :)

Kurczę może faktycznie to hormony. Po tygodniu takiego czuwania zaczynam już odczuwać zmęczenie, zwłaszcza po 3 nad ranem, a mimo to i tak nie mogę zasnąć. W dodatku gardło suche i mam wrażenie ze to ono jest winowajca. Za dnia jak się rozkręcę to czuje się normalnie. Dalej nie potrzebuje drzemki. Pogadam o tym z lekarzem. Może takie są uroki mojego 2 trymestru. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.

Kurczę może faktycznie to hormony. Po tygodniu takiego czuwania zaczynam już odczuwać zmęczenie, zwłaszcza po 3 nad ranem, a mimo to i tak nie mogę zasnąć. W dodatku gardło suche i mam wrażenie ze to ono jest winowajca. Za dnia jak się rozkręcę to czuje się normalnie. Dalej nie potrzebuje drzemki. Pogadam o tym z lekarzem. Może takie są uroki mojego 2 trymestru. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.
Miałam to samo w poprzedniej ciąży. Potrafiłam nie spać całymi nocami nawet 1 minuty. Wystarczyła drzemka 2h w dzień. Właśnie w 1 trymestrze spałam ciągle a w drugim cierpiałam na bezsenność. Mąż się cieszył, bo jak wstawał o 5 to miał śniadanie i kawusie zrobioną 🙈 z czasem się to unormowało.

reklama
Hej kobietki, mam taki dylemat. Jestem w 20tygodniu ciąży. W 1 trymestrze mogłam spac całe dnie i noce bez problemu. Od jakiegoś tygodnia ciagle budzę się w nocy. Na początku myślałam ze to przez zatkany nos ale odtykam go i dalej nie mogę spokojnie zasnąć. W ciągu całej nocy przesypiam 1-2h i najlepsze jest to, ze nie odczuwam zmęczenia za dnia, nawet jak się położę żeby zmusić się do drzemki to nic z tego 🙈. O co chodzi?
Nie wiem o co chodzi ale też tak miałam 🙄 z tym że od początku ciąży 🙄 bezsenność przeszła pod koniec 3 trymestru 😉 fajnie mi się spało z taką poduszką ciążową (jak by to wytłumaczyć 🤔) prawie 8 😉

Do góry