reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

spanie w dzien!

juli29

Fanka BB :)
witam bardzo proszę o jakąkolwiek poradę! bo juz nie mam pojecia co robić, żyje w błędnym kolie i chce z niego wyjsc! Córka w ogole nie chce spac w dzien a ma 18 miesiecy, jezeli już jakims dziwnym trafem uda sie uspic w dzien to wieczorem idzie spac o 10! Jezeli w dzien nie spi to potrafie przespan 12 godz i idzie spac o 8 wieczorem. Lecz co z tego jezeli dzien jest fatalny corka jest marudna i zmeczona. Czy moze powinnam ja budzic rano o ok 7 zeby potem probowac uspic ja w dzien?

reklama
No, właśnie- nie piszesz, o której dziecko wstaje.
Moja córka w tym wieku , wstawała (była budzona, do niani ) o 6.00 rano. U niani była drzemka w południe, ok 2 godziny. Wieczorem szła spać ok 19.00.
W tym wieku to bardzo ważne, by dziecko miało uregulowany tryb życia, stałe mniej-więcej godziny snu , zabawy i posiłków. Gdy tego nie ma, jest rozdrażnione i zmęczone.
Spróbuj wprowadzić stała rutynę i trzymaj się tego, to często pomaga w "uspokojeniu" dziecka.

Ostatnia edycja:
dziekuje za odpowiedz, wstaje ok 8:30 jezeli idzie spac o 8, czasami i o 8, a czasami nawet po 7 jak kladzie sie ok 9:30 wieczor!

Moja młodsza córka też w tym wieku przestała spać w dzień. Wytrzymywała od ok 8 do 19-20. Ja odpuściłam. Przecież jej nie będę zmuszać, żeby mi później do 22 siedziała...Teraz ma 3,5, zaśnie w dzień od wielkiego dzwonu ok 16 i mamy hardcore do 23... Idzie do przedszkola i nie wyobrażam sobie co to będzie jak każą jej spać :no: Starsza dłużej miała popołudniowe drzemki, ale każde dziecko jest inne.

MEGAMI, teraz w przedszkolach chyba, jak powiesz, że dziecko nie śpi w dzień, nie zmuszają do leżakowania.
JULI, to późno wstaje Twoja Królewna :-). Stąd ta niemożność zasnięcia w dzień- ona po prostu jest wyspana.
Jeśli chcesz, by miała drzemki w południe i chodziła spać "o ludzkiej porze" , musiałabyś ją rano budzic.
Sama musisz przemyśleć, czy tego chcesz.
Moja córka , gdy zaczęła chodzić do przedszkola, początkowo spała w południe. No, ale duńskie przedszkole...wychowawcy pytają dziecko, czy chce iść spać, czy bawić się. wiadomo, co dziecko odpowie :baffled:. Ale w weekendy, gdy jest możliwość, chetnie śpi po obiadku. Myśle, że jest jej to potrzebne, bo pod koniec tygodnia , po powrocie z przedszkola, nie miała nawet czasem sił na zabawę, tylko siedział na kanapie jak zwiędła roślinka i trzeba było pilnować, by o 16.00-17.00 nie zasnęła. Czasem nawet dawałm jej się przespać o 16.00 pół godzinki, taka była wykończona.
Teraz, po 3 tygodniach wakacji, póki co, nie przysypia popołudniami....no, ale zobaczymy, jak będzie w zimie...

no właśnie ja też często odpuszczam, ale jak widzę jak się potem słania bo widać, że jest zmęczona marudzi jeszcze zęby jej wychodza:(
wczoraj ją przebudziłam o 7:30 i potem walczylam o spanie nie powiem jak ciezko bylo o 13:30 i pomimo tego ze szalala na dworze dlugo to z wielka awantura usnela ok 21:30! nie mam już siły.

Nie od razu Kraków zbudowano;-)...zebyś Ty wiedziała, ile "walki" wymagało ode mnie nauczenie półtorarocznej córki spania w wózku - do tamtego czasu spała w łóżeczku, a idąc do niani, musiała nauczyć się spać w wózku na dworze- w szelkach-uch, ile popołudni spedziłam z tym wózkiem ...ale udało się i potem u niani spała w wózku bez problemu.
Wytrwałości życzę:tak:.

reklama
Wydaje mi się, że drzemka dziecka w ciągu dnia to sprawa indywidualna dziecka i o której chodzi spać i o której rano się budzi;) Moje najmłodsze dziecko Michaś ma 3 latka, zwykle po obiadu zasypia i dobre 40 - 50 minut przesypia ;) Budzi się różnie, w tygodniu zazwyczaj wcześnie bo chce się zawsze pożegnać z bratem który wychodzi do szkoły - a jak by przespał moment wyjścia brata do szkoły to później bardzo marudzi. W weekendy to lubi pospać i potrafi spać nawet do 10.00 -11.00.

Do góry