witam moja corcia ma 5 miesiecy i od.paru dni przekreca sie w czasie snu na brzuszek w nocy. kiedy nie spie to ja przekrecam na boczek lub plecki. probowalam ja czyms podpierac by sie nie przekrecala ale nic z tego. nie umie jeszcze przewrocic sie z brzuszka na plecy wiec tym bardziej sie martwie. moje pytanie wiec brzmi czy zostawiac ja na brzuszku czy zastosowac jakas metode by sie nie przekrecala? pozdrawiam
reklama
Sosnowiczanka
Mamusia Alanka :)
Moj syn ma 6 miesiecy i od niedawna tez sie przekreca na brzuszek w czasie snu. Początkowo przekrecalam go spowrotem na plecy, ale wowczas budzil sie i plakal, po czym znowu wracal na brzuszek. Po pewnym czasie dalam mu z tym spokój, tyle tylko ze spi on na samym materacu, bez poduszki. Jak mu tak wygodniej to niech mu będzie
agniecha_bebecha
Mama Majozy
Maja jest już raczej spora ale też sypia na brzuchu. Zasypia bokiem a potem pozycje do spania mojej córy są niesamowite W zasadzie mało spała jako maluszek na brzuchu. Były to raczej drzemki ale ja zazwyczaj byłam gdzieś obok więc zerkałam na nią , natomiast Maja od początku i jak do tej proy też śpi bez poduchy. Ma tylko taki hmm klin pod materac żeby główka była ciut wyżej.
Wydaje mi się, że jeśli dziecko jest w stanie samo wybrać pozycję podczas snu to może ją też zmienić i wszelkie próby 'przekręcania' malca są nie tylko zbędne ale też nie do zrobienia Na początku dostawałam palpitacji jak obserwowałam moją córkę podczas zasypiania. W nocy również przekręca się na brzuszek i nie sądzę żeby mogło jej to zaszkodzić. Znam dzieci, które od początku spały na brzuszku i mają się świetnie. Co innego zawartość łóżeczka- bez poduszeczek, zbędnych pluszaczków (oprócz tych koniecznych ;-)), niepotrzebnych kołderek itp
reklama
moja corcia w zasadzie nigdy nie lubila brzuszkowania.Jesli chodzi o pozycje do spania,to sa to takie wygibasy,ze czasem jej lozeczka brakuje.Raz czy dwa zdarzylo sie,ze w czasie snu przekrecila sie na brzuszek i jej nie poprawialam,zauwazylam,ze ona sama musi wybrac sobie w jakiej pozycji chce zasnac i spac,bo tak czy siak jak ja przekrece to za chwile zaczyna sie denerwowac i spowrotem do swojej pozycji,wiec daje jej spokojNadia spi na plaskiej poduszcze od urodzenia
Podziel się: