reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Słodkie marcowe mamusie, czyli cukrzyca ciężarnych

reklama
Jeśli chodzi o predyspozycje do cukrzycy ciężarnych, to:
- cukrzyca ciążowa w poprzedniej ciąży,
- wiek powyżej 35 r.ż.,
- wielorództwo,
- urodzenie dziecka o masie powyżej 4kg,
- występowanie cukrzycy typu 2 w rodzinie,
- nadciśnienie tętnicze przed ciążą.

Ja w pierwszej ciąży byłam poza grupą ryzyka, a cukrzycę miałam, więc prawdopodobnie to sprawa genetyki.

Sposobem na uniknięcie cukrzycy jest utrzymanie prawidłowego BMI, ruch i zdrowe odżywianie.

Ja hiperglikemii nie czuję, ale hipoglikemię owszem. Włącza mi się wilczy głód, trzęsą mi się ręce, nie mam w ogóle energii, nie jestem w stanie logicznie myśleć i robi się ciemno przed oczami.
Przy za wysokim cukru zazwyczaj odczuwa się nadmierne pragnienie.

Tak naprawdę badanie poziomu glukozy da Ci jednoznaczną odpowiedź czy masz cukrzycę. Najpierw na czczo, a jeśli wynik będzie za wysoki, to wtedy krzywa cukrowa.

Dziekuje :) przyda sie ta lista :)

Napisane na iPad w aplikacji Forum BabyBoom

A ja dzisiaj kupiłam chlebek ProBody o niskim indeksie glikemicznym (33,5) na śniadanie, bo po śniadaniu mam najwyższe cukry. Zjadłam dwie kanapki i po 1h wynik 105. :D

Dziewczyny wczoraj miałam badana glukozę na czczo i wynik poniżej normy 67mg/dl (norma 70-99) - powinnam się niepokoić? Wizytę u gina prowadzącego mam 5.09.

Hej,
Mam wątpliwy zaszczyt dołączyć do grona słodkich mam [emoji21]
Jestem w 10tc, pomiar glukozy z krwi był bardzo przekroczony i moja ginka wysłała mnie juz na krzywa, która zrobię w poniedziałek.
Kazała mi przejść na dietę i tu pojawia sie problem, bo nie mam pojęcia co moge jeść...
Nie moge znaleźć nic konkretnego w necie i szczerze liczę na Wasza pomoc.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Hej,
Mam wątpliwy zaszczyt dołączyć do grona słodkich mam [emoji21]
Jestem w 10tc, pomiar glukozy z krwi był bardzo przekroczony i moja ginka wysłała mnie juz na krzywa, która zrobię w poniedziałek.
Kazała mi przejść na dietę i tu pojawia sie problem, bo nie mam pojęcia co moge jeść...
Nie moge znaleźć nic konkretnego w necie i szczerze liczę na Wasza pomoc.

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom
Hey jeśli chodzi o dietę to wszystko co zawiera niskie ig a tak naprawdę to zdrowa żywność i eliminacja cukru czyli odrzucamy słodycze,słodkie napoje i białe pieczywo.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

reklama
Najlepiej by było jeść wszystko gotowane bez tłuszczu a że tak się zwyczajnie całą ciążę nie da to najlepiej smażyć na oliwie z oliwek lepiej wychodzi niż na normalnym oleju

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Do góry