reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

słabsze ruchy dziecka

dominika92

Zaciekawiona BB
Witam, jestem w 28 tygodniu ciąży. Od kilku dni dziecko słabiej się rusza niż wcześniej. Wcześniej były takie mocniejsze kopniaki a teraz czuję tylko takie delikatne albo przez długi czas nic. Byłam u lekarza, zrobili mi ktg, usg i zbadali na fotelu i wszytsko wyszło ok, ja jednak trochę się martwię bo nadal rusza się słabiej niż wcześniej. Miał ktoś podobnie? Powinnam się obawiać?

reklama
Skoro bylas u lekarza to znaczy ze wszystko dobrze :-)
Moze spi ..dziecko nie rusza sie caly czas bo spi
Moj synek tez tak mial czasem ze myślałam go budzic bo długo spał
I ma coraz mniej miejsca dzidzius.:-)
Ja sie tez czkawka uspokajalam czesto mial :-)

Witam, jestem w 28 tygodniu ciąży. Od kilku dni dziecko słabiej się rusza niż wcześniej. Wcześniej były takie mocniejsze kopniaki a teraz czuję tylko takie delikatne albo przez długi czas nic. Byłam u lekarza, zrobili mi ktg, usg i zbadali na fotelu i wszytsko wyszło ok, ja jednak trochę się martwię bo nadal rusza się słabiej niż wcześniej. Miał ktoś podobnie? Powinnam się obawiać?

Ja także uważam,że jeśli byłaś u lekarza i ten stwierdził,że jest O.K to nie ma powodów do niepokoju. Głowa do góry :) Ostatnio czytałam artykuł o ruchach dziecka i wyczytałam,że w około 29-30 tyg ruchy płodu będą Mniej wyczuwalne niz dotychczas z powodu braku miejsca juz w brzuszku. Pamiętaj, że Twój dzidziuś już jest coraz większy i masz prawo nie czuć tych jego fikołków w brzuszku z powodu właśnie braku miejsca do "szaleństw" :)

Poza zrobieniem ktg, usg, wysluchaniem tętna detektorem za wiele nie mozesz zrobic. Tylko zjesc cos slodkiego i polozyc sie na chwile czekajac na kopniaka... Pociesze Cie, ze ja ruchow prawie w ogole nie czulam. Pierwsze ruchy zanotowalam w 29. Teraz natomiast corka ma chyba adhd.

@dominika92 mój ginekolog zawsze mówił, że jeśli kobietę w ciąży coś niepokoi to warto to sprawdzić. Najczęściej nie dzieje się nic, ale zawsze jest przynajmniej jedna korzyść, czyli spokój przyszłej mamy. Jeżeli czujesz niepokój - podjedź na IP lub skontaktuj się z lekarzem. Tu masz kompendium wiedzy o ruchach dziecka, może wiadomości eksperckie trochę Cię uspokoją, jednak nadal namawiam - sprawdź:)

Do góry